Neformat Family: Ethereal Riffian

Геть недавно, у 2019-му, в Україні існував гурт, за допомогою якого можна було злітати на іншу планету. При чому космопорт, або якісь інші надшвидкісні квитки для цього потрібні не були. Достатньо було лише увімкнути Ethereal Riffian та розчинитися у їхньому глибокому саунді. 

Чотири компоненти цього квартету зібралися разом у 2010 році. Цей склад ніколи не змінювався:

  • Вал Корнєв — гітара / вокал / лірика
  • Олександр Корнєв — бас
  • Макс Юхименко — лід/гітара
  • Микита Шиповський — барабани

Десь рік вони шукали свій звук. Результатом спільної вібрації та перетворення на єдину свідомість стала їхня дебютна робота "Shaman's Visions" у 2011 році.

Далі гурт схилився до медитативного боку та взяв участь у biennale ARSENALE 2012. Музиканти супроводжували подію треком "Dkyil Khor", у якому було багато етнічних інструментів та горловий спів. Так з’явився однойменний, ні на що не схожий сингл. Наразі, він єдиний у колективу.

 

Під час створення цього саундтреку до виставки в Ethereal Riffian з’явилося невеличке оповідання, яке вони опублікували разом із релізом. Експеримент вдався, механізм запрацював і всі подальші роботи квартету супроводжувалися низкою текстів або, навіть, книгою.

Перше таке видання вийшло разом з другим LP гурту "Aeonian" і мало таку саме назву. Протягом усієї своєї творчості музиканти планували зробити низку історій, оповідань та сюжетів, які б потім об’єдналися в одну історію.

Насправді, колектив був настільки концептуальним у своєму підході до творчості, що деякий роман у них вийшов. Просто поки він не має кінця, а може й не матиме взагалі.

У самої назви Ethereal Riffian дуже цікаве походження. Вона має декілька значень, але вони всі про одне й те ж саме — гармонію протилежностей та цілісність буття. Фронтмен ER Вал Корнєв визначав ім’я їхньої музичної свідомості так:

“Першим поясненням буде музичне: слово Ethereal народжує медитативну й інтроспективну частину музики, а Riffian - це звучання, яке прокачує людину. Друге пояснення — концептуальне, в ньому назву гурту відображає подвійність нашого світу — матеріальну і тонку реальність.

Так ось, перше слово в назві, Ethereal - тонка реальність, а Riffian - реальність груба. Тобто це можна порівняти з символом "Дерева життя" - ми, зазвичай, дивимося тільки на те, що сходить над землею, забуваючи про коріння, хоча без коренів це дерево не існувало б. Точно так і тут — все грубе відбувається з тонкої реальності.

Взагалі, слово Riffian не взялося з нізвідки, воно вперше прозвучало у гурту Sleep, на їхньому знаменитому альбомі "Dopesmoker", де йшлося про кочівників-укурків. Про те, що це таємничий марокканський народ, я дізнався трохи пізніше, і це зайвий раз підтвердило правильність вибору назви для колективу”.

Більшість виступів Ethereal Riffian супроводжувалися відеорядом, у який митці вставляли тексти вічної мудрості. Походження деяких думок досі важко встановити. Варто також відзначити, що в гурту багато чого пов’язано з буддійськими практиками, медитаціями, потаємним знанням.

 

Був випадок, коли одну непідготовлену слухачку, яка почула ER вперше, просто "знесло". Після перезавантаження вона характеризувала стиль гурту як shaman-stoner. За назвами релізів це зрозуміло. Насправді, так — у команди своє власне psy-stoner-doom звучання.

За час свого майже 10-річного існування гурт випустив 3 повноформатні, один живий і один мініальбом. Також у серпні 2017 року Ethereal Riffian видали DVD. На ньому вони підсумували свою діяльність з самого початку та розмістили кліп, який їм знімав відомий український кліпмейкер Віктор Придувалов.

 

Такий гурт не міг пройти непоміченим для великих лейблів жанру. Протягом дев’яти років існування Ethereal Riffian видавали Nasoni Records, Tartarus Records, Mulligore Production та Robustfellow Prods. В останніх гурт також випускав свій мерч та брав участь у фестивалях Robust Family.

Крім розповсюдження в мережі та на фізичних носіях, ER дали про себе знати кількома турами по Європі. У 2012 вони катали по Старому Світу зі Stoned Jesus і це був перший такий досвід для обох команд. У 2014-му з Somali Yacht Club. А у 2016 році вже самі.

Протягом усього свого шляху гурт експериментував з різноманітними музичними інструментами. За весь час сесійними інструментами в Ethereal Riffian були губна щелепа, варган, діджеріду, бонги, джембе, флейта, віолончель. Усім, хто любить політати або поплавати без усілякого компоту, є в що зануритися по саунду.

Все закінчилося у листопаді 2019 року. Лідер гурту Вал Корнєв виклав довгий пост про те, що гурт призупиняє свою діяльність на невідомий час. На думку фронтмена, Ethereal Riffian не виконав ту місію, яку на себе покладав.

"Я вважаю, що ми, як вид, маємо не більше 20-30 років, щоб перетворити наш шлях від самознищення до миру та процвітання. На жаль (або на щастя), музика не стала інструментом, який я можу використовувати, щоб допомогти змінити цей курс. Попри всі наші зусилля, занадто мало людей здатні зрозуміти енергію музики та її послання. Досягнення, яке колектив здобув за 9 років нашої творчої роботи, не дозволяє мені скерувати дух глибокої трансформації на той масштаб, який я спочатку передбачав".

Останній альбом гурту "Legends" вийшов 6 вересня 2019 року. Детально про нього читайте тут.

І от здається, що оце все було нещодавно, а іноді виникає відчуття. що минула ціла епоха. Гурт залишив свій слід у вічності й, як казав вокаліст Ethereal Riffian, його покликання — це служіння та робота зі свідомістю людини.

Ethereal Riffian у мережі:

https://www.facebook.com/etherealriffian
https://www.youtube.com/channel/UCXvxNJpBTx9o_ftjD8sAf6w
https://etherealriffian.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/etherealriffian/

Раніше в рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Фото kirai gigs

Neformat.com.ua ©