Активіст проілюстрував пісню Casa Ukrania та Wiseword.Nidaros своїм відео

Нещодавно южноукраїнський активіст та поет Сашко Кучеренко створив кліп на спільну пісню Casa Ukrania та Wiseword.Nidaros, що має назву "Гард". Цим він привертає увагу до кампанії про повернення місту Южноукраїнськ його історичної назви Гард.

На саму пісню музикант натрапив випадково й впізнав у її виконавцях своїх однодумців. Це спонукало активіста зробити кліп, над яким він працював декілька днів.

"Там були використані мої кадри з попереднього кліпу на мій вірш "Гард". Також [в кліпі] є кадри з фільму екологів про збереження Гарду, на яких козаки прикуті ланцюгами", – розповідає Сашко Неформату.

Як автор відео написав в описі до нього, Гард – це боротьба на кількох фронтах: на інформаційному, за відновлення національної пам'яті (історична назва місцевості = назва міста Гард), та на екологічному – проти остаточного затоплення урочища Гард і острова Клепаного.

 

І хоча Сашко не контактував із музикантами напередодні, вже постфактум, коли його відео було готове, він дізнався від фронтмена Wiseword.Nidaros, що всім музикантам воно сподобалося.

Наразі саме питання перейменування зупинилося на рівні міськради, а його шлях перегородила бюрократія.

"Міськрада створила комісію з перейменування, але через нашу діяльність у них не вийшло швиденько перекласти "южно" на "південно" і далі собі сидіти на дупцях рівно. Все пішло не за їхніми планами, спротив нашій ідеї і назві Гарду великий, тому в.о. мера на крайньому засіданні комісії переніс розгляд питання перейменування міста на пізніший термін до з'ясування обставин".

За словами Сашка, процедура перейменування досі чітко не визначена через те, що закон в цій царині давно втратив свою силу. Також ситуацію ускладнює воєнний стан, за якого довелося б проводити опитування населення – легітимність цього під питанням. 

"Раніше вже проводилося електронне опитування населення міста щодо назви, на офіційному сайті міста, – тоді назви Південноукраїнськ і Гард отримали практично 50 на 50 %. Ще ми отримали відповіді на свої звернення від Інституту нацпам'яті, Спілки краєзнавців України, Інституту української мови НАН України, де загалом підтримують нашу ідею".

Окрім цього започаткований рух з перейменування здобув підтримку серед таких українських діячів, як Брати Капранови, Іван Леньо, Лариса Ніцой, Остап Дроздов, Олександр Алфьоров та інші.

Задля того, аби ця ідея продовжувала своє життя, Сашко разом з іншими волонтерами запустив друк тематичного мерчу – футболок із назвою Гард та агітаційних буклетів. Також має деяку активність відеофлешмоб #чому я за назву Гард. Тепер у планах громадських діячів створення електронних петицій на рівні міста і Президента та круглий стіл / конференція із запрошенням мовної омбудсменки.

Сашко Кучеренко в мережі:

https://www.facebook.com/sashkokucherenko

Фото обкладинки – сторінка активіста