Stay Tuned! Сучасний містичний досвід від Сергія Гололобова (Wiseword.Nidaros)

На прохання патронів неформату наступний плейлист для нас підготував Сергій Гололобов, творець дарк-фолкового проєкту Wiseword.Nidaros. У власній творчості Сергій дуже часто звертається до духовної та історичної тематики, тож і плейлист зібрав відповідний — сучасні інтерпретації старовинних пісень духовної та містичної тематики.

 

Wiseword.Nidaros
dark folk / neofolk проєкт

Сергій Гололобов створив Wiseword.Nidaros у 2010 році в місті Миколаїв. Окрім нього у складі проєкту співає також Анна Пархоменко. Загалом у дискографії Wiseword.Nidaros 7 альбомів, один із яких спільний з одеським дуетом Casa Ukrania. У 2019 році вийшов офіційний кліп на пісню "Полковник Іван Попович" з альбому "Бойові Пісні Ортодоксії". У жовтні 2021 року вийшов єдиний сингл проєкту "Дід Макдональд ферму мав", а трохи згодом музиканти видали сьомий LP "Тератургіма" й оголосили, що більше не випускатимуть альбомів. Треки проєкту також увійшли до знакових збірок лейбла Khatacomb "Ноктурналія" та "Ліміналія".

 

З давніх-давен люди звикли виражати свій життєвий досвід у творчості, зокрема через пісні. Не став винятком і містичний досвід, інакше кажучи, досвід доторку до духовної реальності. Канти, пса́льми, літургійна та паралітургійна музика, рецитація мантр, обрядові пісні, балади з повними фантастичних елементів сюжетами — це саме воно.

Багато сучасних виконавців не просто надихаються творчістю людей минулого, а й у тому чи іншому вигляді презентують (пропонують) власні версії старовинних пісень духовної та містичної тематики.

Я ж віддавна цікавлюся як автентичним виконанням давніх музичних творів, так і сучасною інтерпретацією духовного досвіду старих часів, що виражений у пісенній формі. Оця добірка якраз і стосується сучасних інтерпретацій.


Також плейлист доступний на Spotify, Deezer, Apple Music i Youtube Music.

Juno Reactor — Navras

Ключова композиція саундтреку культового фільму "Матриця: Революція". Це goa trance зі стрімкою мелодикою та потужним хором, який немовби потягом проноситься в голові слухача.

Текстом-лейтмотивом слугує Павамана-мантра з Упанішад — своєрідної вершини класичного індуїстського канону. "Від неправди веди мене до правди/ Від темряви веди мене до світла/ Від смерті веди мене до безсмертя".

Мені найбільше імпонує скорочена версія композиції у виконанні нідерландського Metropole Orkest.

 

Old Leatherstocking — Death and the Lady

Old Leatherstocking є проєктом американського виконавця традиційного та альтернативного кантрі Кліфтона Гікса (Clifton Hicks). Це треба не лише чути, але й бачити: виконавець у дещо іронічному образі Смерті грає на банджо та співає старовинних пісень (у власному аранжуванні) про різні потойбічні штуки та смерть (що й не дивно)! "Death and the Lady" — англійська балада XVII століття (хоча існує припущення про її більш раннє походження). Пісня побудована як діалог між Леді та — ви правильно здогадалися — Похмурим Женцем.

 

Sting — Soul Cake

Є в Стінга чудовий альбом "If on a Winter's Night…", де виконуються старовинні духовні гімни та народні пісні, що пов'язані передусім із Різдвом. Також тут можна почути старосвітську дитячу пісню, яку співали колись в Англії на День усіх Святих (1 листопада) та на День усіх померлих вірних (2 листопада). Дітлахи ходили по хатах і просили цією піснею в господарів випічку (той самий "soul cake") та трохи грошей, а натомість молилися за упокій померлих родичів жертвувателів. Версія Стінга базується на аранжуванні, яке старовинна композиція отримала у 60-ті роки XX століття, коли її популяризувало американське фолкове тріо Peter, Paul and Mary. Ця пісня дає мені відчуття живого народного благочестя та справжності. Тому я здебільшого слухаю її в записі "живого" виконання Стінга на концерті в Даремському соборі.

 

Троіца — Тры Янгалы

Етнотріо Троіца — це найгеніальніший білоруський гурт наших часів. І я не перебільшую. Вчений-етнограф Іван Кірчук і його музичні побратими роблять чародійний коктейль з автентичних народних пісень, блюзових гармоній та психоделічних прийомів, від прослуховування якого волосся на голові дибки може стати. Голос Кірчука — то окрема історія… Але давайте про композицію "Тры Янгалы". Це скорочена версія стародавньої пса́льми з білоруського Полісся (українське Полісся цю пісню теж співало). Більше нічого не додаватиму. Краще просто послухати пса́льму та подивитися кліп.

 

Garmarna — Euchari

Garmarna — класики шведського фолкроку, що поєднали neofolk, trip hop і середньовічні пісні. Композиція "Euchari" базується на духовному гімні шведської черниці XII століття Гільдеґарди Бінґенської. Гільдеґарду можна назвати найталановитішою людиною свого часу: вона була науковицею, композиторкою, медикинею, поетесою та містичкою. Голос вокалістки Garmarna Емми Герделін чудово передає настрій католицької містики, що сполучає піднесеність і деяку екстатичність.

 

Wovenhand — Down in Yon Forest

Думаю, що Девід Юджин Едвардз — вокаліст 16 Horsepower і Wovenhand — особливого представлення не потребує. Пісня ж, про яку йдеться, — це ренесансний англійський духовний вірш, колядка, що співставляє символізм Різдва Христового із символізмом Страсної П'ятниці… "And I love my Lord Jesus above anything".

 

Василь Жданкін — Кант про Ноя

Василь Жданкін трагічно пішов із життя два роки тому. Масовому слухачу він відомий, напевно, своєю лемківською колядкою "Народився Бог на санях", яку написав на слова Богдана-Ігоря Антонича.

Жданкіна йменують "бардом", я б назвав його виконавцем "неофолку в найширшому значенні". Він грав на старовинних струнних інструментах, але налаштовував їх під сучасний гітарний стрій. Грав старовинні канти та пса́льми в красивому мінімалістичному аранжуванні. Грав пісні на власні тексти (деякі з них вельми сумнівні, а інші — навпаки — перлини) і на тексти класиків української поезії.

Особливо ж хочу виділити у виконанні Василя Жданкіна "Кант про Ноя" — українську духовну пісню XVII століття. Низький вокал (баритон? бас?), який пронизує все єство. Жодної зайвини. Лише струни та голос, який оповідає, що́ Господь сказав Ною…

 

Більше тематичних плейлистів тут.

Фото надане Сергієм

Wiseword.Nidaros у соцмережах:

https://wisewordnidaros.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/WisewordNidaros/

Neformat.com.ua ©