Casa Ukrania присвятили альбом Голокосту в Одесі

Нещодавно вийшов новий інструментальний альбом "Habal Garmin" дарк-фолк проєкту Casa Ukrania. Головною темою релізу став Голокост в Одесі та області впродовж румунської окупації 1941-44 років.

Альбом "Habal Garmin" музиканти планували видати ще восени минулого року, до 80-річчя початку окупації Одеси, проте робота над іншим проєктом дуету тоді перетягнула ковдру на себе.

"Ми прирекли його [альбом] на переосмислення в контексті російської окупації. І якщо вивчення історичних матеріалів наштовхнуло нас на серйозні рефлексії щодо природи людського зла, то споглядання цього зла у реальному часі додало музиці ще більшої емоційної гостроти та нерву", – діляться виконавці із Неформатом.

Підготовка до роботи над цим альбомом була ґрунтовною: музиканти ходили в місцеві музеї, дивилися тематичні фільми, читали історичні дослідження і вивчали спогади очевидців про тогочасні події, обдумували можливі музичні референси.

"Надихнула нас від початку книжка одеського історика Олександра Бабича про окупацію Одеси – Олександр розглядав Голокост лише окремим розділом серед багатьох інших аспектів, але ми вирішили зосередитися саме на єврейській тематиці. Оскільки в минулому альбомі "Забуті клейноди Півдня" ми досліджували українську історію південної України, надто мало, на жаль, осмислену жителями Одеси та області, то нам видалося логічним кроком зануритися в історію іншого народу, із яким українці-одесити тривалий час жили біч-о-біч, але про долю якого зберегли надто мало пам'яті та співчуття".

Певна річ, працювати над цією темою було важко, оскільки, за словами самих музикантів, події 80-річної давнини не могли не перекликатися з українським сьогоденням.

Цей реліз Casa Ukrania замислили як своєрідний саундтрек, що переважно будується на мелодії фортепіано, але в ньому також присутня ціла низка віртуальних та живих інструментів. Серед останніх, наприклад, той-піано, терменвокс та препарована скрипка.

Наразі, після великого релізу Casa Ukrania, учасники дуету вирішили повернутися до своїх сайд-проєктів, а також зосередитися на програмі живих виступів. Тож слідкуйте за нашими анонсами та новинами на сайті.

Casa Ukrania – одеський дарк-фолк/ембіент/тріп-хоп дует, який виник на початку 2015 року. Його дискографія налічує чотири альбоми та кліп на композицію "The Path".

Casa Ukrania в мережі:

https://casaukrania.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/casaukrania/
https://www.facebook.com/casaukraniamusic/

Фото обкладинки – Instagram виконавців