Casa Ukrania та Wiseword.Nidaros випустили спільний альбом

Одеський та миколаївський дарк-фолк проєкти презентували спільний альбом "Забуті клейноди Півдня" за сприяння лейбла Khatacomb.

Композиції для альбому створювалися з лютого 2020 року. Уся робота відбувалася в Одесі. Гітарні партії записав учасник гурту Septa — Олександр Костюченко.

"Пісні на альбомі присвячені цікавій, але довгий час замовчуваній ("не модно") темі, — козацтву півдня України. Пересічний українець (не фахівець-історик і не захоплений краєзнавець) фактично не знає про козацьке минуле Миколаєва, Одеси, Маріуполя тощо; він ніколи не чув, що останньою Січчю на території сучасної України була не Підпільненська, а Васильківська Січ на Кінбурнському півострові.

У наш час знання і усвідомлення цих фактів нашої історії мають не лише важливе культурне, а й ідентичнісне значення. Український південь — споконвічна козацька земля, а не "цитадель русского міра", як декому бачиться. Сидір Білий, Антін Головатий, Захарій Чепіга, Григорій Потьомкін, Віктор Скаржинський і незліченні представники декількох козацьких військ XVIII–XIX століть — от про них цей альбом. Водночас, надмірної ідеалізації козацтва в текстах нема. Козаки були дітьми свого часу — зі своїми чеснотами, недоліками, бажаннями та печалями. Як ми є дітьми свого часу відповідно", — розповів у коментарі нашому виданню Сергій Гололобов, засновник Wiseword.Nidaros.

"На наше глибоке переконання, дуже важливо знати історію землі, на якій живеш, незалежно від того, мешкали тут кілька поколінь твоїх родичів чи переселився ти лише кілька років тому. Розуміння історії краю та минулого людей, які його формували, дає змогу предметніше усвідомити його теперішні потреби та докластися до їх вирішення", — додають учасники Casa Ukrania.

Над обкладинкою працювала художниця Анастасія Кобенко. На ній зображені Сидір Білий, Антін Головатий та Захарій Чепіга — козацькі старшини кінця XVIII століття.

Нагадуємо, наприкінці липня Casa Ukrania випустили трек "4", присвячену розвіднику Ярославу Журавлю. Останній альбом гурт випустив у жовтні минулого року, рецензію на котрий можна прочитати за посиланням.

Wiseword.Nidaros на початку літа презентували п’ятий LP "Альфа [Хрестоматія] Ωмега" рецензію на котрий можна прочитати тут.

Також обидва проєкти є частиною великого матеріалу присвяченого знаковим дарк-фолк проєктам України. Окремо на сайті є стаття про історію українського неофолку.

Casa Ukrania — одеський дарк-фолк/ембіент/тріп-хоп дует, що виник на початку 2015 року. Дискографія команди налічує три альбоми та кліп на композицію "The Path".

Wiseword.Nidaros — миколаївський дарк-фолк/неофолк проєкт створений у 2010 році Сергієм Гололобовим. Дискографія нараховує п’ять повноформатних альбомів. Треки гурту також можна було почути на збірках лейблу Khatacomb "Ноктурналія" та "Ліміналія".

Casa Ukrania у мережі:

https://casaukrania.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/casaukrania/
https://www.facebook.com/casaukraniamusic/

Wiseword.Nidaros у мережі:

https://www.facebook.com/WisewordNidaros/
https://wisewordnidaros.bandcamp.com/releases