Від електроніки до перформансу: як звучить сучасний український фолк

Починаючи із середини XX століття розвинувся жанр музики, який, взявши за основу народну творчість, стрімко став популярним серед мас. Сучасний фолк швидко завоював симпатії слухачів у США, а з часом перекинувся на увесь світ. Заперечувати важливість фолку важко, бо завдяки цьому музичному жанру ми дізнаємось про культуру абсолютно різних народів та національностей, а також ділимось власною самобутністю з іншими. Українці теж творять сучасну фолк-музику, тож поговорімо про них детальніше.

А до чого тут шароварщина?

Через певні історичні чинники, про які ми детальніше розповідали в першій частині нашої дилогії, багато українців сьогодні вважають, що шароварна музика є сучасним фолком, допустимо в жанрі фолк-поп. Ба більше, деякі виконавці й далі вливають велетенські кошти у своє "мистецтво", підтримуючи цей стереотип. Той же Поплавський випустив новий кліп для пісні "Сало", що зібрав на момент написання матеріалу понад 6,5 мільйонів переглядів, а такого результату досягають далеко не всі виконавці фолк-сегменту, особливо у східній Європі. Але про абсолютну деградацію музичного смаку мова не йде, бо співвідношення вподобайок та коментарів із переглядами надзвичайно сильно різниться, тож, найімовірніше, перегляди дещо накручені.

Де ж фолк почути?

Сьогодні існують десятки всесвітньовідомих виконавців фолку. Безліч музикантів обирають свій піджанр, іноді роблячи дуже цікаві поєднання. Для прикладу, ще кілька років тому виконавиця "Jane" об’єднувала хіп-хоп та народні мотиви африканських племен у пісні "Makeba".

Говорячи про класиків, важко не згадати про творчий доробок Боба Ділана чи Леонарда Коена. Одна з найвідоміших пісень Led ZeppelinKashmir, хоч і фактично є представницею прогресивного року, але використовує значні елементи саме фолк-музики, беручи дуже явні східні мотиви.

Великий внесок у популяризацію народних мотивів Польщі зробив гурт Percival та композитор Марчін Пшибилович (Marcin Przybyłowicz), написавши просто колосальну кількість композицій та ембієнтних треків для популярної відеогри The Witcher 3: Wild Hunt, де за основу вони взяли саме польські та слов’янські народні пісні та мотиви. До речі, Percival робили обробки й українських народних пісень. Говорячи про відеоігрову індустрію варто загадати, що Леонард Коен теж встиг прикласти до неї руку, бо саме його композиція "You Want It Darker" звучить у трейлері однієї частини Assasins Creed та чудово передає дух древнього Єгипту.

 

Фолктроніка

Розповідь про виконавців варто розпочати з, напевно, найвідоміших виконавців фолку, яким вдалося стати популярними й за межами України. GO-A та Onuka змогли дуже вправно об’єднати у творчості не лише танцювальні ритми, але і грамотно вплести туди народні інструменти. Обом гуртам трапилася нагода побувати на Євробаченні. "GO-A" зробили надзвичайний фурор на цьогорічному конкурсі, чудово об’єднавши рейв-мотиви та народну пісню. Завдяки цьому вони стали фаворитами для багатьох людей у цілому світі, а пісня “Шум” навіть потрапила до найпопулярнішого світового щотижневого чарту Billboard.

 

Неотрадиційний фолк

Суть неотрадиційного фолку полягає у виконанні пісень на давній манір. Особливо добре це звучить, коли для співу використовують стару народну пісню чи мелодію. Створюється автентичне звучання, що миттєво переносить слухача в давнину.

Бурдон — заснований у 2002 році,і етно-колектив. Його створили у Львові 2002 року колишній ужгородець Ростислав Татомир і уродженка Кропивницького Олена Єременко. Музиканти надихалися фольклором багатьох країн східної Європи та Скандинавії. Гурт використовує інструменти далекої давності, від української ліри до балканської бузуки, а все задля справжнього автентичного та етнічного звучання.

До речі, польський гурт Percival сильно нагадує Бурдон, тож якщо саундтрек Відьмака вам сподобався, ознайомлення із цим гуртом є обов’язковим.

 

Фолк-джаз

Рідкісний жанр фолку, який навіть у світі знайти доволі важко. Та українці тут почуваються доволі впевнено. Про феномен українського джазу ми говорили в матеріалі "Достав мене на місяць. Зародження українського джазу", та якщо коротко, то композиції Ігоря Хоми чи проєкти Олексія Когана чарівно об’єднують джазові композиції та народні мотиви.

 

Етнохаос театру "Дах"

Особливе звучання групи музикантів, що зібралася у стінах цього столичного театру, часто в медіа описується як "етнохаос". У цьому стилі дуже вправно, але водночас хаотично закріплені фолкові та інші різноманітні стилі. До того ж це може бути поєднання як і музичних жанрів, так і союз музики з театральним мистецтвом та елементами перфомансу.

ДахаБраха — один із найвідоміших етногуртів України. Учасниці колективу, а саме Ніна Гаранецька, Ірина Коваленко, Олена Цибульська вже становили гурт Кралиця, але пізніше до них доєднався чоловічий голос гурту — Марко Галаневич, та з'явилась ДахаБраха. Під керівництвом Владислава Троїцького, засновника першого незалежного театру "Дах", колектив створив свій різноманітний репертуар. З 2000-х років музиканти записують пісні українською, кримськотатарською, англійською, використовують різноманітні інструменти, як-от бугай, жалійка, віолончель, флейта. А у 2020 році гурту навіть вдалося стати лауреатом Шевченківської премії!

Dakh Daughters — театрально-музичний гурт, що поєднує "фрік-кабаре", театральний перформанс і той самий етнохаос. Завдяки комбінації тридцять п'ятого сонета Шекспіра, театральної гіперболістики та народної творчості, влітку 2013 року на платформі YouTube завірусився кліп на пісню "Рози / Донбас", що приніс гурту популярність. Вартим уваги є кавер на пісню "Zozulytsya / Зозулиця", який поєднав у собі дарк-фолк та дійсно потойбічне звучання.

Жодна учасниця гурту не є прив'язаною до того чи іншого інструменту. Через це 15 музичних знарядь стають чудовим акомпанементом для текстів Тараса Шевченка, Михайля Семенка, Юрія Андруховича.

 

Дарк-фолк

Унікальність напряму "дарк-фолк" характеризується окультною, поганською тематикою, що в поєднанні з народною творчістю створює дуже густу, темну атмосферу.

Casa Ukrania — дарк-фолковий гурт родом з Одеси. Учасники Ната Гриценко та Леонід Жданов поєднали глибоке електронне звучання із характерним голосом солістки та народними мотивами, створивши три унікальні альбоми. До речі, на 35 річницю Чорнобильської трагедії гурт виконав кавер на пісню "Daydreaming" авторства Radiohead, від якого так і з'являються мурашки на тілі. Окрім того, Casa Ukrania не цураються працювати з іншими дарк-фолк гуртами, роблячи фантастичні музичні проєкти.

Також цей жанр добре представляє гурт Фолькнери. Подружжю Володимиру Муляру та Ярині Квітці, а також іншим учасникам колективу вдалося об'єднати автентичний спів із темними народними мотивами. Не обійшлось і без незвичних музичних інструментів, як дримба чи тайшо-кото. Гурт відвідав багато фестивалів, а учасники займаються мандрівницькою та етнографічною діяльністю.

 

Більше знакових українських дарк-фолк гуртів ви знайдете у нашій підбірці.

Етно-ф’южн

Синтез рок-музики та джазової імпровізації, приправлений фолком та хіп-хопом породжує унікальні композиції. Як-не-як, сьогодні ф'южн це не лише змішання різних стилів, а і складні композиції та музичні імпровізації.

Troye Zillia — колектив, що надзвичайно поєднує латиноамериканські ритми, хіп-хоп, українські народні пісні, у результаті створюючи дуже теплу, рідну музику, але таку, що тобі ще чути не доводилась. Українські та європейські критики чудово оцінили роботи гурту, а сам колектив випустив декілька альбомів, що стали популярними й за межами нашої країни.

Blooms Corda — порівняно молодий музичний гурт, заснований Данилом Галиком 2014 року. Музикантам чудово вдається об'єднувати джазові, фанкові, меланхолійні мотиви з дуже ніжними українськомовними текстами. Гурт часто потрапляє в різноманітні топи музичних медіа, а критики дуже добре відгукуються про музикантів.

 

Фестивальне життя

Виконавців можна часто зустріти на різноманітних етнофестивалях, послухати їх наживо та пройнятися могутністю звучання народних інструментів.

"Країна мрій" — фестиваль, що у 2004 році був заснований Олегом Скрипкою. Його метою є демонстрація української музики, проведення ярмарки, дегустація національної кухні, виступи бандуристів. Цікавий факт, але фест проводять на Івана Купала. Загалом, чудове місце, де можна почути багато фолку.

 

"Етновир" — фольклорний міжнародний фестиваль, що відбувався під егідою Міжнародної ради організацій фестивалів фольклору і традиційних мистецтв, ЮНЕСКО та Міжнародної Організації Народної Творчості (IOV). На сцені можна було побачити виконавців з усього світу, від Франції до Індії, ознайомитись із колективами з далекої Бурунді. Дійства в центрі Львова тривають із 2008 року, під час святкувань Дня Незалежності України.

 

Сьогодні фолк продовжує свій розвиток. З’являються нові гурти, що стають популярними не лише на території України, а й далеко за її межами. Слухач починає високо цінувати працю музикантів, тож у майбутньому на нас чекає лише збільшення якості та кількості контенту. Саме час почати цікавитись фолком, бо окрім описаних гуртів ще є десятки, які чекають на свій зоряний час, а допомогти стати їм відомішими маємо ми.

Обкладинка — фото Олени Сергієнко, Pexels 

Neformat.com.ua ©