Stay Tuned. Вересень-жовтень 2020

Вересень і жовтень не збавили карантинних темпів і порадували нас аж 130 релізами (які ми для себе виділили). Й ось що на запам'яталося найбільше. 

Також плейлист доступний на Spotify, Deezer, Apple Music i Youtube Music

аппекс - юннат LP

Микола Мага, редактор: Аппекс як артист — це уособлення андерграунду в андерграунді. Учасник Ціни Ритму у своїй сольній творчості заходить у все більші експерименти, все більше розкриваючи грані своєї творчості. Альбом "Юннат" є дуже похмурою роботою, раніше таке б назвали абстрактним хіп-хопом, зараз навіть не знаю, як точно охарактеризувати матеріал на цьому релізі. Окремо варто зазначити інструментальну частину, вона на висоті. Віталік завжди вмів знаходити цікавих музикантів для своїх проєктів, які вдало доповнювали його напрацювання. Де ви можете послухати цей реліз? Він є тільки на фізичних носіях, а також десь глибоко захований в хащі саундклауду. Тому звертайтесь напряму до автора і придбайте в нього альбом, воно того варте. Особисто для мене, це поки найкраще, що ставалось у вітчизняному хіп-хопі цього року.

spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Гніт - Відчай

Микола: Ужгород, і цього разу вистрілює молодь. Два молоді металхеди Петро Будай і Віталій Лендєл за час своєї участі в гурті Обрій набрались дурного і розпанкувалися. Як результат, виник гурт Гніт, де разом з Яриною Денисюк вони зарубилися по місцевих традиціях — почали грати ді-біт. І, до слова, вийшло в них дуже навіть непогано. Матеріал зроблений з почуттям, вистачає хітових хуків, а гурт зачіпає у своїй ліриці актуальні соціальні проблеми в нашій країні, оминаючи стилістичні текстові кліше. Свіжий сингл тому доказ. Скоро команда збирається записати перший повноформатний альбом, і ми вже по ньому зможемо оцінити повний потенціал Гніта.

Єгор Фелюст, новинний менеджер, рецензент:  В українському медіапросторі полюбляють казати, що нема на теренах країни гурту, який не боячись розповідає у треках про актуальні соціальні та політичні події прямо, чітко та жорстко. Тепер є. Більш прямолінійного гурту зараз не знайти.

Стримінги 

 

Тулим - По орбіті

Микола: Черговий сингл від стовпа українського андерграундного хіп-хопу Тулим. Класичний звук, кулеметний флоу, хуковий приспів — і ось перед нами хіт. До комплекту — відео з залізною дорогою, промзонами та мостами. Це все, з чим асоціюється моя субкультурне юнацтво, коли небо було блакитнішим, яблука смачнішими, а реп справжнім. Кайф!

Менше з тим, Тулим обіцяють не зупинятися, і скоро наш чекає купа нової музики.

Стримінги

 

Паліндром - Не дожив

Ярина Денисюк, головна редакторка: У цій роботі паліндром загалом лишається вірним характерному для цього проєкту звукові, хіба от найдраматичніший момент, пісні, її кульмінація цього разу була виражена за допомогою екстремального вокалу. Але після експериментів Глави 94 із живим складом, які у концертному 2019-му можна було оцінити навіть наживо, це теж не щось аж надто неочікуване. Вірним Степан Бурбан лишається і тематиці, використовуючи цього разу слова з вірша поета-шестидесятника Василя Стуса. Словом, як і у випадку попереднього виконавця, йдеться про якість і стабільність, а ми таке цінуємо.

Стримінги 

 

Autumnia - .​.​.​And Your Autumnia LP

Ярина: Український проєкт Autumnia повернувся на сцену після одинадцятирічної перерви, випустивши новий повноформатник, четвертий у своїй дискографії. Тут все за канонами жанру — сумно, мелодійно, красиво, словом, як і має бути.  Прихильникам подібної музики точно буде цікаво, але раджу зацінити й іншим слухачам, адже ".​.​.​And Your Autumnia" чудово вписується у меланхолійну осінню пору. 

Єгор: Знані гравці української дум-сцени повернулися після тривалої перерви. Від дез-думу на цьому альбомі вони перейшли до мело-думу та втратили у важкості звучання. Чи це принесе нову аудиторію та визнання, покаже лише час.

bandcamp | spotify | apple music | deezer 

 

Casa Ukrania & Wiseword.Nidaros - Забуті клейноди Півдня LP

Ярина: Casa Ukrania і Wiseword.Nidaros — це два стовпи сучасного українського даркфолку, тож коли вони об'єдналися під крилом лейблу Khatacomb для створення спільного альбому, результат був досить очікуваним. І реліз справді вийшов чудовим! Це непроста робота, яка потребує певного інтелектуального осмислення, чи хоча б щирої уваги від слухача, але вона варта того. Уже бачу цей реліз в нашому топі року) 

Єгор: Давайте так: чи чули ви взагалі про видатних козаків Півдня? Альбом хоч бери та вмикай дітям у школах на уроках історії. Це, певно, так собі жарт, але настільки деталізовану розповідь ще треба пошукати.

bandcamp | spotify | deezer | youtube music

 

Degradatus - Degradatus EP

Микола: Зараз грайндкор у нашій країні переживає далеко не найкращі часи. Жанр обділений увагою пересічного вітчизняного поціновувача екстремальної музики та перебуває у глибокому підпіллі. Але час від часу з цього самого підпілля виринають справжні перлини, особливо, коли за це беруться справжні знавці своєї справи. Degradatus — це результат співпраці двох бувалих грайндкор бійців — Жені Степлера і Віктора Фуя. Ці парубки вже встигли пограти разом у таких знакових командах як Vulvulator, Skruta і Gaz-66 Intrusion, що не давало сумніватися в результаті їхньої роботи. Degradatus видали шість міцних грайндкор-треків під впливом Dead Infection, Terrorizer, Regurgitate, Agathocles, з соціальною лірикою на злободенні теми. Все, як книжка пише. Якщо ви ще не мали змоги ознайомитися з роботою хлопців, то саме час.

bandcamp

 

Earmake - Cosmic Hero 2 LP

Ярина: Маємо у цьому плейлисті кілька виконавців, які видаються на знакових лейблах, і харківський проєкт Earmake, крайній повноформатник якого видав лейбл NewRetroWave, — один із таких. Як можна здогадатися з назви, йдеться про нішу ретровейву, яку Віталій Чис представляє давно і впевнено. Його повноформатник продовжує та розвиває космічну оповідь, розпочату виконавцем на мініальбомі "Cosmic Hero" ще у 2017-му.  Поціновувачам жанру слухати обов'язково. 

Стримінги

 

Heinali - Beatrice 

Ярина: Остання творчість Heinali — це як ніби взяти барокову музику, надати їй електронного звучання і почати писати про щось атмосферно-піднесене, легке і невимовно красиве. (Правильними технічними термінами цей процес автор описав отут.) Не певна, чи ще хтось робить щось подібне у нас. Звучання направду унікальне, перевірте. 

bandcamp

 

Khors - Where the Word Acquires Eternity LP

Аліна Плеська, випускова редакторка: Мені дуже подобається ідея та назва цього альбому. Розстріляне Відродження — страшна частина історії нашої країни, і було б дуже добре, якби про цю частину говорили трошки більше. Khors випустили сильну і трагічну роботу. Якщо вам трошки важко слухати таку музику, спробуйте почитати лірику на цьому релізі.

bandcamp | spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Mortebound - It is a future, it is pointless EP

Sandbox Magician, рецензент: Однозначно, Іван Вижлєцов — великий молодець і його бажання самостійно творити таку складну музику підкупає. Однак, випускати такі короткі релізи, а тут усього два повноцінні треки й одна інтерлюдія з начиткою тексту (привіт проєкту Doomeye) — це вже несерйозно, і хотілося б чогось більш масштабного. Будемо вірити, що наступний реліз, робота над яким уже триває, буде принаймні довшим. Проте амбіції на майбутнє тут наявні й навіть, якщо Mortebound і далі буде студійним гуртом, є усі шанси, що він назавжди залишиться в залі слави вітчизняного маткору.

Стримінги

 

Morwan - Zola​-​Zemlya LP

Ярина: Morwan — це українська версія Shortparis, тільки, на жаль, теж російською, все ж було б цікаво почути українську мову у подібному виконанні. Автор намагався поєднати у своїх піснях слов’янські та арабські мотиви зі швидкими, похмурими й первісними ритмами, аби ввести слухача у певний стан танцювального трансу. Думаю, загалом йому це вдалося, альбом вийшов приємний, та все ж у наступній роботі особисто я хотіла б почути трохи більш, власне, Morwan'а.

Стримінги

 

Mr. Hypno & His Lo-Fi - The End

Ярина: Чи то завдяки щирості автора, чи завдяки багаторічному досвіду та таланту, усі пісні Гери Луїдзе вкрай приємно слухати. "The End" винятком не стала. Можна хіба відзначити, що у порівнянні з попередніми роботами, періоду альбому "Insomnia", звук став набагато чистішим і якіснішим. Для мене у випадку Mr. Hypno & His Lo-Fi це радше мінус, ніж плюс, але, з іншого боку, така зміна може відкрити проєкт для більшої кількості вимогливих слухачів. 

bandcamp

 

Ptakh - Less Is More LP

Ярина: Абсолютно гіпнотична робота, як на мене. Кожен трек різний, кожен передає якусь власну атмосферу, чи то балкону, чи церкви, але, на диво, і загалом робота звучить дуже гармонійно. Підійде і для роботи, і для роздумів, і навіть для якихось божевільних танців, але тільки наодинці з самим собою.

bandcamp 

 

Raventale - Planetarium II LP

Аліна: Не можу сказати, що є прихильницею такого музичного напрямку, але маю відзначити цілісність цього релізу. А ще мені подобаються концепції, коли новий альбом є логічним продовженням попереднього. Цей запис розповідає про дивакуватість та красу нашого всесвіту. Обожнюю тематику космосу, тож пройти повз не змогла. Дуже красива робота!

bandcamp

 

Sealand Airlines - Sailing Girl

Ярина: Легка динамічна робота від прог-рокового гурту Sealand Airlines з ностальгійним вайбом 70-х є передвісником повноформатника, що його хлопці випустять цього місяця. Чекаю з нетерпінням)

Стримінги 

 

Smothering Silence - Her Melancholic Fear

Ярина: Київський melodic doom metal гурт новим синглом дає нам певне уявлення, як звучатиме його майбутній повноформатник. Чекати релізу, втім, доведеться орієнтовно до 2022, а поки варто звернути увагу на цю восьмихвилинну роботу у дусі Autumn Tears чи Sopor Aeternus. 

bandcamp | spotify | apple music | deezer | youtube music

 

The Glass Beads -Therapy LP

Ярина: The Glass Beads дебютували зі своїм повноформатником одразу на знаковому грецькому лейблі Fabrika, що видавав Lebanon Hanover, Selofan чи She Past Away. І, чесно кажучи, гуртові можна закинути подібність до творчості цих колективів, але тут ще суттєво, як на це дивитися. The Glass Beads записали справді якісний альбом, та й далеко не кожного представника колдвейву видає такий іменитий лейбл. Тож особисто я вважаю, що альбом "Therapy" вартий уваги, а ще суттєвий, як доказ того, на що здатні українські виконавці. 

bandcamp | spotify | apple musicyoutube music

 

The Troubled - Hellfire

Ярина: До Хеловіну The Troubled випустили сингл, який передає похмуру атмосферу романів Джека Лондона й Лавкрафта. Поєднання страшних історій та запального сайкобілі вийшло украй вдалим.

youtube

 

They Came From Visions - Cloak Of Darkness, Dagger Of Night LP

Ярина: Київський atmospheric black metal гурт по натхнення для свого дебютника звертався до самобутніх команд Yellow Eyes, Wiegedood та Bolzer та естетики кіножанру фолк-горору. У результаті ми отримали альбом, який досить якісно вирізняється звучанням на тлі інших вітчизняних представників жанру і добре запам'ятовується. Чи ж не це запорука успіху? 

Єгор: Без перебільшення, це найнетиповіший реліз укрблеку за 2020 рік. Альбом, можливо, вам не сподобається, або ви не зможете його зрозуміти, але те, що це не схоже ні на що, факт.

bandcamp

 

Tvii Son - Tvii Son LP

Ярина: Карантин активізував майже усі українські сцени, а тим більше електронну, де процес створення нового матеріалу дещо простіший і не потребує регулярно збирати 5 музикантів в одному приміщенні. Та навіть в одній країні бути необов'язково! Тріо Tvii Son, що розосередилося між Києвом і Берліном, у своїй дебютній роботі сягає корінням в панк та електроніку, додаючи елементи попмузики, дабу і, звісно, це все ще й точки зору української ідентичності. Реліз зібрав чимало схвальних відгуків за кордоном та був виданий на британському лейблі MIC. Однозначно гідна уваги робота. 

Стримінги

 

Zavoloka - Ornament LP

Ярина: Zavoloka — це певний знак якості в українській електронній музиці і на кожен її новий реліз я очікую з великою цікавістю. Особливо це стосується вибору концепції для альбому. Цього разу Катерина Заволока через музику передає десь містичний, десь сакральний процес вишивки, створення орнаменту, що, як відомо, був не просто елементом оздоби, але й ніс у собі певні сенси для наших предків. Та найбільше ціную те, що передати цей зв'язок поколінь музикантці вдається без прямих впізнаваних запозичень з фолкмузики, але через складні переосмислення способом експериментальної електроніки. От що сміливо можна назвати сучасною українською музикою! 

bandcamp | spotify | apple music | deezer | youtube music

 

Плейлист із найкращими піснями липня та серпня, за версією нашої редакції, слухайте тут.

Neformat.com.ua ©