Огляд українських андеграундних лейблів

Як і обіцяли, продовжуємо серію спільних матеріалів з українськими музСМІ. Цього разу разом з Daily Metal ми написали огляд українських музичних лейблів. При цьому Neformat сконцентрувався на різних андеграундних стилях, як-то хардкор, скрімо, drone і т.д., а наші колеги описали діяльність вітчизняних метал-лейблів.

Відкриття музичного лейбла — це ціла подія. Щоб тримати його в тонусі продажів і рейтингів потрібно постійно додавати в нього новинки, вишукувати їх по містах, селах, фестивалях і навіть якимось невідомих клубах. Так було пару десятиліть назад, може навіть 10 років тому. Профіт починався далеко не з першого релізу і не з першого місяця існування випускав звуки відомства.

Зараз ситуація спростилася і будь-яка людина з доступом в мережу може створити свій лейбл на колінці. Але, з прибутком і користю як і раніше залишилися ті ж самі нюанси. Виходить, що збільшилася тільки кількість музикорегіструючих і музиковиробляючих назв. Для неформатного сегмента музичної індустрії — це, безумовно досягнення. Є можливість прогриміти з плеєра не тільки для друзів, особливо, якщо гурт унікальний. Втім, в андеграунді унікальні все колективи, тому так складно стати посередністю, яку всі будуть слухати.

Нам належить з'ясувати, як йдуть справи із затребуваністю лейблів, які випускають гурти в Україні. Ми не ставили завдання порахувати доходи або відвідуваність кожного з них. У будь-якому випадку у фірм зі словом metal в описі й, припустимо, drone буде дуже різна кількість шанувальників і покупців.

Більш того, список андеграундних лейблів України дуже великий і не піддається категоризації. І так періодично вони ростуть як гриби після дощу на півночі Київської області. Тому після довгих блукань мережею, ми виділили 13 видань, що випускають музику і працюють із різними сегментами "неформатної" сцени. Деякі назви вже були на слуху, деякі стануть відкриттям, а деякі, можливо, що й одкровенням.

freak friendly diy, Київ

Київський лейбл, що випускає на касетах усілякий experimental, grind, metal, noise etc. Звукове відомство публікує колективи, які на слуху у більшості представників андеграундної спільноти. Серед його релізів можна знайти kavkazka sound, Pree Tone, Soom, Warningfog, Krobak, Заводь, Dekonstruktor і Bomg — все це вийшло на магнітній плівці в пластмасовій коробочці з красивою поліграфією. Формація існує з 2009 року.

Варто відзначити, що практично всі андеграундні лейбли розміщуються на ресурсі bandcamp. Мало хто зараз нехтує подібною мультиплатформою, в якій міститься все і навіть більше. Є, безумовно, індивідуалісти, які всю продукцію лейблу представляють або у себе на сайті, або в соціальних мережах, або в обох варіантах і обходять зручні сервіси. Але це одиниці.

Для деяких така позиція принципова, деякі не розуміють, як поєднуються андеграунд і гроші, а у деяких музика — це хобі, коли є вільний час.

Samegrey records, Одеса

Де ж мій 2007? Або все-таки ні! Цей лейбл з Південної Пальміри випускає автентичне і тру screamo, emo. Все як годиться за традиціями з США кінця 1980-х - початку 1990-х. Також на музичних теренах ресурсу можна помітити сліди hardcore, indie і навіть black metal.

У Samegrey records видалися українські КАТ і шведські Det är därför vi bygger städer. "Ми знаходимо і випускаємо вічно сумні гурти, які варто послухати", — пише лейбл сам про себе.

Kickit Records, Львів 

Кажуть, що українського хіп-хапа не існує. Це не правда. Львівський Kickit Records тому підтвердження. Його локація за їх власними даними — вся Україна і це вірно, одним Львовом не варто обмежувати географію репу українською або українського репу, як завгодно.

На музичному ресурсі видаються Довгий Пес, Drud, The Cancel Band і Dj Shon, який і є офіційним представником лейбла. До речі, гурт The Cancel Band, представлений формацією, для цінителів інструментального жанру хапу дуже вартий уваги музматеріал.

Khatacomb, Одеса

Якщо раніше про вітчизняний неофолк частина жителів нашої країни знала тільки завдяки збірці "Полин квітне" та ряду непопулярних фестивалів, то зараз в Одесі з'явився цілий лейбл. Khatacomb випускає український даркфолк для цінителів. Не дивно, що це звукове відомство з'явилося саме в Одесі, бо в цьому місті уважно стежать за industrial течіями у світі та на наших широтах.

Лейбл досить молодий, про що можна судити за двома релізами 2017 року: "Ліміналія" і "Ноктурналія". Обидва збірники й обидва гідні уваги своєю унікальністю і самобутністю. Ця музична формація може стати відкриттям для багатьох, як і сцена, яку вона представляє.

Kiev House Records, Київ

Не тільки bandcamp є майданчиком для існування лейблів. Електронний Kiev House Records основний масив звуків кинув на soundcloud. Цей лейбл створений саме для цінителів якісної танцювальної музики, яка зроблена зі смаком і має ідеальне звучання.

В одному з інтерв'ю Cape Cod (він же Максим Сикаленко), творець лейблу розповів, що недавно познайомився з The Maneken. Ось тут паралелі між якістю напрошуються самі собою. Цінителям того, що робить Євген Філатов якраз варто звернути увагу і на музпродукти Kiev House Records.

Robustfellow Prods., Київ 

Продовжить список за якістю й унікальністю київський Robustfellow. В інформації про них написано, що це DIY лейбл і якщо говорити про глобальний підхід до цих трьох літер, то так і є. Досить поглянути на те, які релізи на фізичних носіях випускає лейбл, який вони роблять мерч і як оформляють кожен плакат до концерту.

Цей музичний ресурс по суті своїй ціла Саунд Система, в яку входять художники, музиканти, промоутери та сам Будда може не знати, які ще діячі. Robustfellow випускає в основному psych, stoner, doom, sludge колективи. Але, всьому цьому вже давно більше підходить окрема назва Robust music. Серед гуртів лейбла можна виявити Somali Yacht Club, Ethereal Riffian, Soom, 5R6, американців Contra та японців Eternal Elysium.

VOLOKRecords, Київ

З цим лейблом можна повправлятися у викликах Сатани та звернення до потойбічного. Київський VOLOKRecords видає drone і dark ambient в ритуальній його складовій. Крім того, на ресурсі помічений neofolk, martial і навіть церковний ecclesiastical chant.

Послухати та не впасти в холодний жах можна разом з The Dark Portal, Волок і Dispersive Light. Будьте стійкими, особливо, коли на тлі всіх цих звуків, що обволікають, хтось ззаду покладе вам руку на плече. І це при тому, що в кімнаті з такою музикою "звідти" крім вас нікого не було.

.aorte rec., Івано-Франківськ

Розширюємо географію на захід країни та далі за списком слідує Івано-Франківське звукове відомство. .aorte rec.. Воно випускає punk, grindcore, screamo і crust. Серед їхніх видань помічені КАТ і перша частина Electric Funeral Cafe від Robustfellow.

Також, на музресурсі виходять oh, deer!, настільки популярні з недавнього часу у тих, хто не застав 2007 рік. .aorte rec. ще випускає свій зін, в якому виходять цікаві матеріали про альтернативну культуру.

Окремо варто сказати про відмінність незалежних лейблів від андеграундних. Її, насправді, немає. Але, є інший нюанс, незалежний лейбл — суть інді-лейбл (indie від слова independent — (англ.). Однак, з нинішньою підміною понять і щоб не заганяти себе в рамки виключно хіпстерских напрямків, ми будемо говорити underground, так ширше і зрозуміліше.

Trismus Records, Ужгород

Ужгородська звукова формація роздає бластбіти, рівні біти, брудні біти та танцювальну гітарну музику у вигляді grindcore і hardcore. Навряд чи хтось буде сперечатися з твердженням, що уважно і вдумливо під грайнд складно всидіти в спеціальній ізольованій м'якій кімнаті для прослуховування естрадних мелодій.

Не сперечаються на Trismus Records (так звуть лейбл) Skruta, Epicrise, X-Box Murder, The Symbioz, Human Error etc.

Surrogate Rec., Полтава

Читач, можливо, звернув увагу, що в даному огляді досить трьох характерних букв DIY. Це явище для контркультури пояснювати, в принципі, не потрібно, оскільки без "зроби сам" в андеграунді нікуди. Адже не буде ніхто, крім своїх, оформлення goregrind альбомів робити або касети переписувати, які зараз знову популярні.

Полтавський Surrogate Rec. чергове підтвердження cassette revival в нашій країні. Лейбл випускає на них goregrind, pornogrind, screamo, emo, hardcore і при цьому psychobilly. Незрозуміло, як туди потрапили The Troubled, але вони там стоять поруч з релізами від Methadone Abortion Clinic, Zombies Eat My Neighbours, Population: Zero і Janpalach.

Box Label, Івано-Франківськ

У переліку лейблів для огляду, затвердженому редакцією, біля Box Label крім інших стояло вищезгадане слово "indie". Мабуть, це якраз той випадок, коли independent вживається в правильному контексті. Дана музична формація черговий DIY, що випускає hardcore, punk, post-punk, skate punk і навіть disco-screamo (буде останньою в списку гуртів через пропозицію).

На Box є багато соціальної тематики та підійматися питання соціальної нерівності. Порядок денний висвітлюють The Visitors, Olše, New Beginning, The Jossers, All my friends і Good Mourning!

Voice from Inside Tapes, Київ

One more hardcore, one more DIY, more cassettes і ще трохи чесного, лютого, відкритого і протестного саунду від київського Voice from Inside Tapes. Лейбл цікавий тим, що видає заокеанські гурти, наприклад, з Нью-Йорка, Бостона, Чикаго, Торонто і т.д. Місцевих в дискографії музичної формації виявити не вийшло. Серед релізів можна насолодитися і, звичайно, потанцювати під Indignation, Rotten UK, Perdition, Nosferatu, Lebenden Toten etc. Окрема увага Krimewatch — дівчата співають.

Kvitnu, Київ/Відень

"Найяскравіша сторона темно звуку" — написано в слогані цього лейбла. Коли мова заходить про експериментальну сцену України, то відразу спливають такі імена, як Kotra і Zavoloka.

Перший з них, він же Дмитро Федоренко і є власником музичної формації. У ній оселилися industrial, IDM, noise, dark ambient і навіть musique concrète. Той, хто любить experimental, прийде на потрібний ресурс. І хто в темі, знає, що "Деталі звуку" — це справа рук цієї ж формації.

Лейбл Kvitnu, попри свої дивні звуки знаменитий на весь світ і випускає у себе таких артистів, як Pan Sonic, Dunaewsky69, Sturqen, Kaeba, Plaster, Matter, Isolat Pattern, Mingle, Malfinia Ensemblo, Wieman / Goem, Mauri, Ujif_notfound, Vndl, Vitor Joaquim, Garaliya, v4w.enko and Critikal.

Вершина айсберга тане останньою, підходячи до екватора або потрапляючи в Гольфстрім. Перед вашими очима саме шматочок тієї самої підводної частини брили, яка в будь-який момент має перетворитися у хвилю. Але, до біса метафори! Всі ці музичні відомства несуть слухачеві жанрове розмаїття і, є у нас така впевненість, розширюють горизонти меломанії.

P.S. Нарешті хотілося б наголосити на тому, що даний огляд не претендує на охоплення всіх українських андеграундних лейблів, адже їх кількість обчислюється десятками. Замість цього ми постаралися відібрати ті лейбли, які служать свого роду зразком в тій чи іншій музичній ніші.  

Neformat.com.ua ©