Rap.ua Awards 2020: що, де, коли

Як і де відбудеться цьогоріч Rap.ua Awards 2020? Хто потрапив у число номінантів та чи місце їм там? Розповідаємо коротко про головну подію в українському хіп-хопі. 

Якби організаторам вечірок дали завдання написати твір на тему “Чого мене навчив 2020 рік”, то відповідь була б — "нових форматів". Усі заходи посипалися як карткові будиночки. Ми не будемо тут про коронавірус та його наслідки — набридло та й усе самі знаєте. Краще розкажемо про новий формат чергової великої української події. RAP.UA AWARDS 2020 теж реформувалися, як і всі премії з фестивалями.

Було

У 2018 та 2019 роках подія мала фестивальний характер у форматі реп-вечірки. МС оголошували переможців, учасники виходили виступати короткими блоками по 10–15 хвилин, швидко мінялися. Майже відроджений ХарківРапаСіті, динаміка навкруги, усі щасливі, купа народу — тисячі дві з плюсом. Навкруги вайб, хайп та хіп-хоп.

Грали, співали, читали у 2018 Смоки Мо, Миша Крупін, Лион, Giga1, Kyivstoner aka Неизвестность, Артем Лоїк, Глава 94, НКНКТ, Freel, Денні Дельта. А у 2019 ще додалися DELTAA, XXV кадр, Tricky Nicki, Дядя Вова. Хедлайнерами були Alina Pash, Alyona Alyona, ЛСП та Ghetts — гендерний баланс дотримано.

Так мало бути й цього року тільки вже у Києві. Великий масштаб, багато учасників, уже традиційний лондонський грайм. Додамо сюди ще новий формат фестивалів із лекціями, панельними дискусіями та презентаціями. Зараз без такого навіть цікаво не буде, бо соціальна активність. І це є добре, бо музика має нести конструктив у будь-яку комірку життя! А реп, як найпопулярніша у світі музика, і поготів.

 

Стало

Цього року online фестиваль-премія Rap.ua Awards 2020 пройде 8 вересня. Вона буде складатися з 3 основних частин: телемоста, лекторію та документального фільму. Спойлер: якщо хтось думає, що буде нудно та де музика, то спокійно — читати та грати будуть у перервах.

Телеміст буде зроблений між трьома містами — Івано-Франківськом, Харковом та Києвом. Початок о 17:00. Подивитися оце все безладдя можна буде в Megogo Live. Важливий момент: 8 вересня — то є вівторок, тож не забудьте ті, хто працює чи навчається, зробити собі відмітку, щоби не пропустити.

Почнеться все зі шмоту та активізму. Буде конференція про streetwear і соціальні ініціативи. Останні, до речі, теж зазнали багатьох змін за останні пів року. Назву це все має, як і минулого року, SSWEEP Talks. Організатори обіцяють провідних наших та іноземних змінотворців. Хто буде під такою назвою, в Rap.ua поки не кажуть. Перформанс буде постійно міксуватись із живими виступами номінованих на премію виконавців. Дія буде повністю інтерактивною.

 

Зі спікерами усе більш-менш зрозуміло. Нічого зайвого й по справі: Антон Назарко (Rap.ua) — "Чому ми це робимо"; Аліна Ханбабаєва (План Б) — "Як фестиваль може змінити місто"; Дібрівний Дмитро (SSWEEP) — "Ssweep Outdoor. Як виглядає стиль Схеми, Brave!, Boiler room"; Марго Гаряжа (Büro 22) / Андрій Міщенко (ISD group) — "Ласкаво просимо до співпраці. Як Büro22 переосмислює креативний бізнес"; Анна Потьомкіна (Асортиментна кімната) "Мистецький асортимент Франика"; Зазулін Олесь (Detali) — "Detali, як нова хвиля".

Узагалі не важка тема, але в тому форматі, як зараз робляться івенти, буде цікаво послухати. Світ змінився, з ним разом і події. Тож концерти уже ніколи не будуть як раніше.

Нагородження теж відбудеться у новому незвичному форматі. Це буде документальний фільм-хронологія, що складається з минулих важливих подій. Представники української реп-формації поговорять із головними учасниками знакових шоукейсів та самої премії 2018 та 2019 років. Найбільш гідні отримають свої нагороди у вигляді цеглинок, які вони заклали у фундамент українського репу у 2020-му. 

 

Зайві?

Хто ж претендує на цьогорічні основні номінації? Візьмімо по одному виконавцю з кожної та порозмірковуймо, що вони там роблять? Отже, поїхали.

Прорив року: Kalush, Паліндром, Коррупция, Fo Sho, Zbaraski, Deltaa.

Тут, як мінімум, два проєкти, які взагалі не хіп-хоп по суті. Звісно, їх роблять люди від світу репу, але… Коррупция — концептуальний романтичний шансон. можна сказати, кабаре. Його слухають прокурорські та серйозні люди. Прості рими, взагалі рідкісний речитатив, якого у проєкті майже немає. Єдине, що може віднести цей гурт до хіп-хопу, це його творці — бі-бой Юрій Бардаш та колишній репер Міша Туман Крупін. Перший дотанцювався до продюсера, другий дочитався до композитора.

 

Кращий українськомовний проєкт: Alina Pash, Alyona Alyona, Паліндром, Гоня, PVNCH, Zbaraski.

Напевно, уже кожен поставив собі питання, що робить паліндром у трьох номінаціях. Але ми до нього ще повернемось, а тут виникає питання вже не до стилю, а до виконавця. Якщо Гоня дозволив собі нетолерантні вислови щодо інших націй та людей з іншою орієнтацією, то чи має він право брати участь у такій премії? Це питання дискусійного характеру, звісно. Але на шоу-кейсах Rap.ua минулого року підіймалося питання хіп-хопу як соціального інструмента, чогось такого, що об’єднує людей.

Кращий реліз: Паліндром "Стіни мають вуха", Коррупция "Журавли", Zbaraski "Bo Ya Tak Khochu", Alina Pash "Пинтя", Вандер Фил "Wonderful", PVNCH "Білий".

А тепер про Степана Бурбана, тобто про Кашляючего Еда з Глави 94, тобто про його сольний проєкт. Його синт-поповий паліндром трошки має речитативів, але це не хіп-хоп, як він є. Якщо можна було б виділити цього артиста окремо за те, що його альтер-его багато зробило для українськомовного репу, то тоді це була б окрема номінація, гран-прі якесь. А так не-реп-проєкт висувається поряд з PVNCH, Вандер Фил та Alina Pash. Хоча, там ще поряд Zbaraski, а в нього взагалі якийсь експериментальний r’n’b.

 

FRESH: XXV кадр, Dilla Dank, Wavy Dem, Deltaa, Kesh, Olive Taud.

Наостанок, у номінації з такою назвою мають світитися взагалі свіжі та нові обличчя хіп-хопу. А ми маємо XXV кадр і Dilla Dank, що вже декілька років маячать всюди; Wavy Dem та Kesh — окей, можна назвати свіжими. А от Deltaa та Olive Taud — це проста нові псевдоніми Артура Дельти та Олдскульної Ніндзі відповідно. У музиці артистів нічого практично не змінилося. Отже, тут різні критерії селекції.

Обиратимуть також найкращого саундпродюсера року (Vakula, Teejay, Young Devante, Палагин, Zbaraski, Just Chill Beats), найкращий російськомовний проєкт (Коррупция, НКНКТ, Kavabanga Depo Kolibri, Deltaa, Вандер Фил, Grebz), кліп (Kill Milk "Злой Школьник", Kalush feat. Alyona Alyona "Гори", Grebz "Каракум", Youra "Gruzovik", PVNCH "Динаміт", Коррупция "Красный бархат") і найкращого батл-МС (Сдобрымутром, Цуру, Stevie Insane, XXV кадр, МЦ всех МЦ, High Rise).

 

Такий різноманітний відбір, мабуть, пов’язаний із тим, що зараз 2020 і в карантин доволі важко знайти більше нових кандидатів. Їх може бути просто дефіцит. А може, Rap.ua Awards розширюється та буде охоплювати більше напрямів та жанрів?

У будь-якому разі вимушений новий формат цього року робить обмеження для організаторів. Звичний вайб під сценою доведеться замінити на домашні посиденьки. Будемо сподіватись, що влада дасть можливість промоутерам та медіа хоча б наступного року зробити щось живе, масове та душевне, як було до карантину.

Трансляція: https://www.youtube.com/watch?v=hs_fwlCVmRQ&feature=youtu.be
Facebook: https://www.facebook.com/events/1086004888420598/
Сайті премії: https://awards.rap.ua 

Neformat.com.ua ©