Лінія Маннергейма — Конфіскат (2020)

Хоч датою формування проєкту Лінія Маннергейма і вважається 2017 рік, проте перший музичний експеримент-колаборація харківських поетів Олега Каданова та Сергія Жадана мав місце ще на Книжковому форумі у Львові у 2016 році, вже тоді для музичної підтримки Сергій узяв із собою Євгена Турчинова (гітарист гурту Жадан і Собаки) і згодом це зі spoken word експерименту, у якому, здебільшого, Жадан читав свої вірші під музичний акомпанемент решти учасників, переросло в повноцінний колектив, що веде діалог зі слухачем через призму електронно-гітарної музики.

Дебютний повноформатний студійний альбом "Конфіскат" є логічним продовженням попередніх робіт, які вийшли у 2018 році, а саме двох мініальбомів: "Де твоя лінія?" та "Бої без правил". Дебютний сингл "Де твоя лінія?", який і через 2 роки звучить як маніфест покоління буремного часу, та всі 3 пісні з "Боїв без правил" увійшли до нового альбому.

Уже традиційно записом, зведенням і мастерингом альбому займався Дмитро Зінченко (Stoned Jesus, Sekunda kota, ex-Оркестр Че), який, хоч і не бере участі в живих виступах Лінії Маннергейма, але його можна вважати повноцінним четвертим учасником проєкту, адже на всіх записах він грає на барабанах, бас-гітарі, синтезаторі та на гітарі.

У пресрелізі до альбому, музиканти кажуть, що "Конфіскат" є продовженням декларованого музикантами християнського гіп-гопу й поєднує в собі біблійно-соціальну лірику та експериментальний електронно-гітарний саунд.

Але важливо розуміти, що визначення "християнського гіп-гопу" в цьому випадку, імовірніше, іронічне, адже матеріал Лінії Маннергейма до цього жанру в класичному його розумінні, стосунку практично не має. Тут йдеться не про церковність чи християнство як релігію, а про те, що формує наш світогляд: віру та розчарування, надію та зневіру, любов та ненависть, і, найголовніше — про відповідальність за свої слова та вчинки.

"Конфіскат — це одна з метафор нашого часу. Це товар, який відбирається в людей, які незаконно працюють. Це перетин світлого й темного. Нам цікаво про це говорити, про це ми, власне, і співаємо. Це емблема нашого часу, за якою нашу історичну епоху потім будуть ідентифікувати", — розповідав у коментарі виданню "Вчасно" Сергій Жадан.

Альбом звучить досить цілісно й дещо нагадує одну зі збірок віршів Сергія Жадана — усі тексти ніби й різні, але водночас гармонічно поєднуються між собою єдиним посилом і, як частинки пазлу, складаються в єдине ціле.

Якщо все ж взятися порівнювати "Конфіскат" із попередніми роботами гурту, то тут уже немає декламування відомих віршів під музику, усі тексти написані спеціально для проєкту і здебільшого лунають вперше, хоч частину вже було презентовано на живих виступах. Як на мене, це пішло на користь, адже все ж хотілося б трохи відділяти Жадана-поета від Жадана-музиканта, наскільки це взагалі можливо, адже Лінія Маннергейма це, насамперед, музична колаборація талановитих людей, а не саундтрек до віршів Сергія.

Немає сенсу розбирати всі тексти, адже до них — жодних претензій (та інакше й не може бути, адже в проєкті залучені два відомі поети), та й сама ідея Лінії Маннергейма, у тому, що ця "лінія" для кожного своя. У текстах відсутня прямолінійність, тому і трактувати їх можна по-різному, але під час кожного наступного відтворення альбому слухач помічає щось нове, але не тому, що раніше був неуважний, а тому що тексти настільки глибокі, що кожного разу відбувається певне переосмислення пісні.

У музичному плані Лінію Маннегрейма важко віднести в рамки якогось жанру, найбільше й дійсно підходить характеристика "електронно-гітарна музика", яка має тріп-хопове звучання. У випадку "Конфіскату" музика й тексти складають ідеальну гармонію, але, власне, можуть повноцінно бути й окремо, що в наш час зустрінеш не часто.

На альбомі з поміж інших, дещо виділяється пісня "Озеро", яка своїм звучанням нагадує чи то "Гранули" чи то "Воду" гурту Танок на Майдані Конґо, не в останню чергу завдяки вокалу Олега "Фагота" Михайлюти, якого запросили для участі в записі.

Лінія Маннергейма — це той випадок коли не варто багато говорити та розбирати тексти по літерах, а музику по нотах; це реліз не для масового слухача, проте це послання до тих, хто вміє слухати й має, що сказати. Кожна пісня на альбомі — це філософська історія нашого часу, історія про кожного з нас, кожен текст — духовний меседж до кожного, хто почує. Це послання для всіх, хто не боїться темряви. Для всіх, кого не лякає світло.

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Лінія Маннергейма у соцмережах:

https://www.facebook.com/mannerheim.line/
https://soundcloud.com/mannerheimline

Neformat.com.ua ©

1. Intro
2. Чорний
3. Отче
4. Де твоя лінія
5. Озеро (feat. Фагот)
6. Бої без правил
7. Ісус із Назарета
8. Хороший бізнес
9. Міста
10. Конфіскат

21.02.2020
21 лютого 2020