Complete! — Disappointment & Hope (2020) Ексклюзивний стрім

Гадаю, що поціновувачі якісного панк-року, вже знайомі з творчістю західноукраїнського гурту Complete! та чекали виходу їх першого повноформатного релізу (9 пісень загальною тривалістю майже 25 хвилин, але на те ж він і панк-рок – швидко, але влучно).

Якщо ж вперше чуєте цю назву, то саме час знайомитись: гурт Complete! було створено на початку 2017 року в Івано-Франківську учасниками таких команд як Folksy Junky та Fifty/Fifty, грають швидкий і мелодичний панк-рок і за час свого існування вже встигли нас порадувати двома невеликими релізами: "(COMPLETE!)D" (2017) та "On the Edge" (2018) (рецензію на який можна почитати тут ). А за кілька днів до Нового 2020 року, хлопці нагадали про своє існування та випустили лірик-відео на сингл "Good Person", тим самим анонсувавши вихід нового альбому під назвою "Disappointment & Hope" на 20 січня 2020 року.

Альбом відкриває вже згаданий хвилинний хіт і ця пісня задає весь темп релізу, одразу стає зрозумілим, що ми почуємо далі, як в музичному плані, так і ліричному – це такий собі "трейлер" до альбому – особисте звернення до слухача, подане від першої особи, обіцянка змінитись і стати "хорошою особистістю". 

"Good Person" — це "трек-чемпіон". Текст до нього був написаний за 15 хвилин дорогою до роботи, інструментальна частина — за годину репетиції, відео зняте за 40 хвилин у закинутому тунелі на Закарпатті, а монтаж та анімація зайняли всього півтора дня", - розповідають музиканти.

"Rejected" та "The Smartest" нагадують нам, що завжди будуть ті, що вважають себе кращими та розумнішими, але ніколи не варто забувати, що кожен з нас особистість.

"Again and Again" ніби підбиває підсумок всього, що вже було сказано гуртом раніше, не лише в межах альбому, а й в попередніх піснях (можливо, навіть тих, що залишились на репетиціях та на чернетках) – є речі, які залишаються незмінними, і все в житті циклічно, але лише від нас залежить, чи знову і знову наступати на ті ж граблі, або робити певні висновки та рухатися вперед.

"Endless Winter" була випущена другим синглом до прийдешнього альбому. У деяких коментарях можна було зустріти порівняння з відомим американським гуртом Rise Against. Більш агресивний вокал Назара і правда десь віддалено схожий на голос Тіма Макілрота, але особисто я не дуже люблю проводити подібні паралелі, тим більше, музика івано-франківського гурту має власне звучання та свій характер.

Коли я вперше почув цей сингл, він здався дещо прохідним та не таким хітовим як попередній, але на альбомі він звучить дуже гармонійно і налаштовує нас на другу частину платівки.

Найліричнішою піснею на альбомі "Your Subtle Smile" нам нагадують, що життя швидкоплинне і нічого вічного немає, тому треба залишити щось після себе крім спогадів, а щоб почати діяти немає кращого місця та моменту ніж "тут і зараз".

"Roaches Disappeared not Because the Microwaves" — найдовша пісня на платівці та мій особистий фаворит. Ми живемо у важкий та водночас цікавий історичний момент і про це просто не можна промовчати. Хоч імперії й падають, проте їх прихильники не зникають, як і таргани не зникли в момент винайдення мікрохвильовок. I доки ми не прочистимо свої мізки, рано святкувати перемогу, доки людство не навчиться мислити, нами так і продовжуватимуть маніпулювати.

У потужній "Static State" нам нагадують, що любити свою країну і жити на колінах як раби – це не одне й те ж саме. Ми самі вибираємо свою долю і маємо боротись за свою свободу.

Закриває альбом найбільш оптимістичний трек "The Last String", він підсумовує все вищесказане і те, що залишилось поміж рядків. Попри всі розчарування надія завжди є і все лише в наших руках.

75210249_512711219280843_8003822468361879552_o (1)

Фото з Facebook-сторінки гурту

Робота "Disappointment & Hope" від франківського тріо Complete! звучить цілісно і цікаво, жодна пісня не видається зайвою, все на своїх місцях. 

Щодо музичної складової, то у порівнянні з попередніми релізами, звук став якіснішим – відчувається, що музиканти працюють над собою та вдосконалюються. Коли Назар співав у Fifty/Fifty в багатьох були питання до англійської вимови, а на новому релізі Complete! подібних претензій не виникає, та і, в цілому, вокал став цікавішим. Усі інструменти звучать чітко і гармонійно, не зливаючись у суцільний шум. Весь альбом звучить різноманітно та мелодійно, не виникає враження, що ми слухаємо одну пісню.

Можливо, у багатьох виникнуть вже традиційні питання щодо текстів пісень англійською мовою, але, як на мене, такий вибір зроблено не тому, що "так зараз модно", а бо хлопцям є що сказати усьому світові. 

Чи не єдиним мінусом альбому є його тривалість, але для мене це не стало розчаруванням, а скоріше дало надію, що ми ще почуємось у майбутньому.

Наразі вихід альбому на фізичних носіях не планується, тому якщо ви представник лейблу, маєте шанс підтримати хлопців та допомогти їм з цим.

Зараз існують певні проблеми у складі гурту – під час роботи над записом альбому колектив залишився без басиста, тому найближчим часом живих виступів на підтримку релізу не анонсовано. Але я впевнений, що усі труднощі буде вирішено й у нас ще буде можливість разом стати частиною панк-рок дійства під назвою Complete!

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Complete! у соціальних мережах:

https://complete.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/completepunkrock/
https://www.instagram.com/complete_band/

Neformat.com.ua ©