Kadaitcha — Southern Phlegm (2019)

Тут, коротше, яка справа — українська музика піднялася на черговий дивний і позамежний рівень, і зробили це знову ті ж самі люди, що й раніше. У Новій Каховці, що на Херсонщині, є кілька невгамовних людей, яким спокою не дають рівні ритми та мелодії молодіжної естради. Вони беруть і створюють для себе й оточуючих щось зовсім інше. Оточуючим воно пиляє голову, авторам — реальність за допомогою звуків.

Ось так, у двох представників експериментального саунду з Лівого берега Дніпра, Юрія Самсона й Андрія Кожухаря, є свій проєкт Kadaitcha. Хто не в курсі — так називають шаманів у аборигенів Центральної Австралії, або ж це може бути варіант покарання винного у смерті. Оригінально слово звучить, як "kurdaitcha", але хлопці пішли далі та взяли собі альтернативний варіант його вимови.

Рецензія на Kadaitcha — Corpus Caeli (2016) від Вєщій

Існують вони з 2015 року й не так давно розродилися новим, третім за рахунком релізом "Southern Phlegm". Там всього чотири треки, але всі у якійсь своїй власній концепції та виконані за всіма традиціями експериментального жанру, тобто з ламанням мозку. Не дарма один з учасників проєкту, Андрій Кожухар, каже, що для Kadaitcha потрібен специфічний настрій.

Після вступу в першу композицію "Phagocide" виникає відчуття, що десь поруч пробігав Алан Вега з Suicide і налетів на Ділана Карлсона з The Earth. А оскільки вони навряд чи найближчим часом домовлялися про спільний проєкт (Вега помер просто три літа тому), то функцію уявити, як це могло б бути, взяли на себе Kadaitcha.

Далі починається вже скрип дверей від кімнати підсвідомості, до якої давно ніхто не заходив у гості. Та й мало хто любить це робити через її сварливий і занадто прямий характер — так і лупить правдою в обличчя. Що там переслідувало музикантів, коли вони писали "Sewerbound", точно визначити важко — у критиків для цього є 4 слова — death industrial і power electronics. Ті, хто поміцніше, можуть до альтер-его розуму і без особливої підготовки сходити.

А ось деяким треба і в третій трек стрибнути під назвою "Datura" — дурман по-нашому. Його і шамани, і наркомани, і, навіть, гопота, щоб розкумаритись, вживають. Деякі ось у звуковому еквіваленті. Тільки на території полів і степів нашої батьківщини є мало охочих повторити цей досвід вдруге. Однак вони є у рідкісних експериментальних і унікальних примірниках. У треку, судячи з відчуттів від саунду, мова йде саме про них. Там якраз акустичні струни чутно, мабуть, їх душ.

А завершує всю цю справу четвертий трек "Vulpine Sacrifice". У ньому з ритмами поїзд повільно під'їжджає до потрібної станції буття. Ну або вивантажує тебе в реальність — як кому завгодно.

У самих Kadaitcha, до речі, під альбомом написаний дуже красивий опис всіх цих пісень. Тут його приводити безглуздо, оскільки при прослуховуванні кожен охочий все одно прочитає оригінал.

Там і про південноукраїнські джунглі є, про удар крила сови, відлуння у темряві свідомості та глашатаїв про щось ментальне — загалом цікаво, наворочено і незвично. Як мінімум, поповнює словниковий запас і розширює ... кругозір. В цілому, вийшов в міру параноїдальний і пізнавальний тріп.

Kadaitcha у соцмережах:

1. Phagocide 09:13
2. Sewerbound 08:08