Юрій Самсон розповів про вихід з окупації та новий проєкт Sora

Новокаховський лейбл Despot повертається з дебютним альбомом нового проєкту Sora, що, через всі обставини, ще чекає своєї реалізації у повному складі.

"Наявні інтереси до різноманітних інструментальних побудов, жвавої агресії японського нойзу та імпровізаційних екзерсисів. Важкі, зіграні захлинаючись фактури, грувове хіп-хопове придихання у ритм-секції з безапеляційною ходою безладового басу ("Absorbere"), прямі цитати з "металевої" сфери, і водночас стояча вода густої меланхолійної величі – "Kings" як посвята Колтрейну. "Schizoid", своєю чергою, успадковує холодну відстороненість black та doom атмосфери, що переривається відверто свінговими провокаціями", — йдеться в описі релізу на бендкемпі.

Його творцями є Юрій Самсон (тенор-сакс, нойз-фактури), один зі співзасновників лейбла Despot, також Іван Антонов (бас-гітара) та Кирил Салтиков (ударні).

Важливим для нас є той факт, що засновники лейбла Despot Юрій Самсон та Андрій Кожухар пів року провели в окупованій Новій Каховці й лише нещодавно, незадовго до мобілізації та псевдореферендумів, змогли вибратися звідти. Ми розпитали Юрія про їхню подорож та про новий альбом. 

 Наскільки складно вам було вибратися з окупації?  

— Ми зараз в Естонії. З окупованих територій нам довелось їхати через Крим та расєю, що само по собі було стресовим експірьянсом. До того ж зламалась автівка, і довелось якось це все дотягнути до кордону. Шлях зайняв десь біля тижня, і це варто окремого оповідання. Зараз багато таких оповідань.

— Чи вдалося вам і як саме вивезти старі якісь напрацювання, вже видану музику з окупації? Чи довелося щось залишити там?

— Цей альбом теж було допрацьовано саме в окупації. Ще будуть новини по Kadaitcha, але трохи пізніше. Окрім того, мені вдалося написати велику електроакустичну композицію, і її транслювали на фестивалі авангарду у Вільнюсі, це теж окрема прекрасна історія, я писав у себе на сторінці в фб. Я забрав всі проєкти на жорстких дисках, сховавши їх у речах. Диски, касети, книжки, інструменти залишились там. Коментувати це складно, це пів життя.

 Чи виходили раніше якісь релізи у рамках проєкту Sora? І чому, маючи так багато проєктів, ви ще створюєте нові? Відділяєте їх за звуком, складом абощо?

— Це перший реліз гурту, і я дуже сподіваюсь на слідуючий, бо матеріал і натхнення є. Так, звісно, здебільше всі ці проєкти відрізняються і саундом, і взагалі по жанрах. Я завжди був поліглотом, цікавився різними напрямами та хвилями музичної індустрії, з підліткового віку на чомусь вчився. Згодом щось відпадало, щось навпаки вкорінювалось у музичному смаку та світогляді. Так і з Sora, – джазкор прийшовся до мого двору як жанр, у якому є і розумна фантастичність джазу, і суворий характер "важких" жанрів.

 Ви пишете, що матеріал для цього релізу був записаний раніше. Можете розказати більше про це? І чим би відрізнялася його "реалізація у повному складі"?

— У 2015-16 роках ми збирались і багато імпровізували, як із драмером, так і утрьох. З часом почали продумувати композиції, записувати на диктофон та планувати вже альбом. На базі нашого рок-клубу з однієї нагоди вдалося зафіксувати потреково бас та барабани на декілька пісень. Потім з різних причин довгий час не збирались. Записи лежали, і ось я добрався все це допрацювати, звести. А щодо повного складу – це я про те, що зараз проєкт розкиданий по містах і навіть країнах, про "живий" варіант. Узагалі ще планували запросити гітариста, але це скоріше задля експерименту.

— Які подальші плани лейбла і ваші особисто?

— Спробуємо працювати далі. Поки незрозуміло, наприклад, як бути із фізичними релізами, але з’являються і нові можливості. Пропагувати українську музику. Допомагати ЗСУ. Чекати звільнення України.

Детальніше ознайомитися зі сценою Нової Каховки ви можете у нашому матеріалі. Окрім того, варто нагадати, що й в окупації лейбл Despot випускав нові релізи. Зокрема ми писали про альбом Леоніда Ліманенка "Strange Gift", а також сингли Starless і Kojoohar

Despot — новокаховський лейбл експериментальної музики, створений у 2021 році трьома представниками місцевої сцени: Юрієм Самсоном, Едуардом Соломикіним та Андрієм Кожухарем. Дискографія нараховує одну збірку та кілька альбомів.

Despot у мережі:

https://despotism.bandcamp.com/