ТОП-2017: Ігор Ялівець (Gamardah Fungus)

Ігор Ялівець - музикант, саунд-дизайнер, сінт гік, промоутер та співзасновник гурту Gamardah Fungus сьогодні поділився з нами своїм ТОПом альбомів 2017 року. 

Нагадаємо також, що наш традиційний форумівський топ у процесі формування (долучитися тут) і буде доступним вже наприкінці січня.

***

Багато хто скаржиться, буцім, 2017 рік був кволим на цікаві релізи, але я назбирав майже топ-100, що заслуговує на увагу справжнього меломана, рамки смаків якого не обмежуються рок і поп музикою. Тим не менше, тут хочу розповісти про 5 релізів, що найчастіше грали у моєму плеєрі. Сподіваюся, ця музика допоможе розширити горизонти, розплющити очі і відкрити вуха тим, в кого проблеми з роком, що минає.

Taylor Deupree & Marcus Fischer ‎– Lowlands

Спільний альбом двох моїх улюблених музикантів культового американського лейбла 12k. Ця платівка дуже близька за своїм саундом до того, що зараз робимо ми з Gamardah Fungus. Тендітні, тихі і неквапливі перебори акустичної гітари Маркуса Фішера, багато разів перезаписані на бобіни і препаровані за допомогою семплерів, тонуть і сплітаються з магічними звуковими пасажами модульних синтезаторів Тейлора Дюпрі. Фантастична, максимально тепла, аналогова і філігранна музика для романтичного вечора або ранкових медитацій.

Ryuichi Sakamoto — async

Сакамото давно став легендою і величезною глибою у сучасній світовій культурі. Він співпрацює з купою музикантів, має Оскар, Золотий Глобус і Ґреммі. Кожен його реліз - кропітка робота над звуком, композицією і фабулою. Це його 16-ий сольний альбом за останні 8 років, створений у період боротьби з раком. Альбом, що відкривається м'якими, мінорними акордами фортепіано, але згодом тоне у нестримних експериментах з електронікою і у всепоглинаючому органі. Альбом-боротьба текстур і мелодій. Неймовірно потужний реліз, що згодом стане класикою експериментальної музики.

Kaitlyn Aurelia Smith — The Kid

Космічна обкладинка альбому "The Kid" ідеально гармонує з його змістом. Цей запис мають брати космонавти з собою на орбіту Землі і слухати його серед зірок за вечерею з прибульцями. Фантастичний голос Кейтлін, багато разів засемпльований і змішаний з модульними синтезаторами, - ідеальний саундтрек для будь-яких польотів уві сні і наяву. Уважний слухач вгадає в цих футуристичних мелодіях відлуння найрізноманітнішої музики - від старовинного фолку до психоделічних експериментів 60-х. А я би хотів, щоби саме такою була поп-музика майбутнього.

Nadah El Shazly — Ahwar

Вокалістка панк-гурту з Каїру записала по-справжньому унікальну платівку на межі джазу і ворлд-мьюзік. Один з треків я почув ще до виходу альбому влітку під час моєї подорожі Індією. А після релізу в листопаді він не залишає мій плеєр. Неймовірно зворушливий запис, у якому звучить ціла плеяда інструментів - від сазу, уду і калімби, до саксофонів, кларнетів, контрабасу і арфи. Всього 22 виконавця! Додайте до цього чарівний жіночий вокал і красу східних модальних музичних ладів і отримаєте незрівнянний реліз, цікавий і доречний для прослуховування навіть найвибагливішому меломану.

The Pancrace Project — Pancrace

Найавангардніший реліз у моєму топі. Тотальна медитація і фантасмагорія на тлі музики нижнього регістру і дроуну. Панкратіон - інтернаціональний квінтет, створений у Франції під час запису нетривіального матеріалу на базі взаємодії органу 1848 року з простором собору Сент-Панкрас. Але це ще не все. У процесі запису було використано купу унікальних інструментів, починаючи з волинки і флейти Хулусі і завершуючи радіо ресівером і механічними пристроями, про які можна дізнатися лише на сайті http://violonaroue.fr/Instruments. Про цю платівку дуже складно говорити і писати. Вона являє собою справжній дзен, який відкривається лише уважному слухачеві, що зможе пробратися крізь пласти складних структур і мікротонів, які потопають в неосяжному просторі собору.


 

***

Попередні ТОПи: 

Маргарита Кулічова (Grisly Faye)

Юрій Казарян (White Ward)

Тетяна Янковська (Hindu)

Ігор Сидоренко (Stoned Jesus, Krobak)

Ляна Мицько (Лінія Втечі)

Ігор KyLЯ (Тулим)

Рената Кажан (Zukkor Zzov)

Філ Добров (Robustfellow)

Даніела Заюшкіна (Vivienne Mort)

Артем Пронов (Slippy Inc)

Лесик Магула (Somali Yacht Club)

Наташа Пирогова (H.Soror, Krobak)

Олексій Зінченко (stonefromthesky)

Максим Барна (Maxwell Pub, Тиса ФМ)

Сандра Конопацька (Daily Metal)

Neformat.com.ua ©