Знайомство з лейблом Robustfellow: 5 знакових релізів

Сьогодні детальніше розповідаємо про київський лейбл Robustfellow, який найбільше асоціюється з психоделічною "міцною" сценою та зі справді продуманим дизайном касет, вінілів і дисків. 

Філ Добров
Співзасновник лейблу Robustfellow

Family Guy, архітектор, експерт УКФ, арт-агент, мастермайнд Robustfellow

Що таке лейбл Robustfellow

Robustfellow як лейбл стартував під час другого міжнародного Robustfest’у, що відбувся у 2012-му році. Там нашій команді вдалося якісно відзняти матеріал на кілька камер, записати звук із пульта. Цей матеріал ліг в основу DVD, що був презентований у 2013-му році на наступному випуску фесту, вийшов під каталожним номером RBF 001. Кілька касет із фестивалів 2011, 2012 та 2013 років сформували лімітований бокс сет "Robust Sessions 2011–2013" (RBF 002), куди ввійшли виступи найміцніших гуртів української сцени: Bomg, Slow Ride Home, Mozergush, Johny B Gut, Keepleer18 та румунський Methadene Skies.

Першим же повноцінним альбомним релізом став дебютний альбом Somali Yacht Club "The Sun" (RBF 004), що побачив світ 11 вересня 2014-го року. Крайні релізи на цей момент — Greenmachine "D.A.M.N.", що вийшов на вінілі та дисках у червні 2020 року в серії Robust Relics Series, Pyraweed "420", який вийшов на касетах і лімітованих лотус-пак дисках, і традиційний грудневий "Robustfellow Sampler", де можна почути багато цікавих ексклюзивів від українських та світових гуртів.

Наша мета — викорінити снобізм як явище, вивільняти чисту та відверту енергію маловідомих, недооцінених гуртів як на фізичних релізах, так і на сцені, стирати ментальні кордони, перевидавати давно забуті міцні релізи (Robust Relics Series) та розширяти асортимент у меню для музичних гурманів, де українська міцна сцена є основним секретним інгредієнтом.

А якщо серйозно, то основний концепт — заселити Всесвіт астролінивцями та залишити якнайбільший слід під вулканічним попелом історії.

Формат

Robustfellow підтримує неординарну, якісну, міцну сцену. Жанрово ми частіше тяжіємо до psychedelic, sludge, hard rock, stoner, noiserock, krautrock, industrial. Але на збірках лейблу можна почути представників будь-якого напряму, починаючи від indie, закінчуючи grindcore та drone (ред. приклад тут).

Цифрові релізи дають орієнтир, наскільки варто братися за видання фізичних носіїв по тому чи іншому альбому. У кожного формату є свої шанувальники, колекціонери. Цікавий альбом видається на дисках, касетах та вінілах у тій послідовності, що підказує момент.

Артворки

Обкладинка повинна:

  • резонувати з тим, що закладено всередині релізу
  • за можливості бути стилістично пов’язаною з попередніми релізами гурту; добре, коли гурт співпрацює з одним знаковим митцем протягом 3–5 альбомів, цим можна зацікавити колекціонерів
  • привертати увагу на вітрині рекордстору
  • якщо реліз перебуває в певній серії, то він повинен відповідати вимогам оформлення сусідніх, що стоятимуть на одній поличці

Інколи гурти вже знають, чого хочуть, та приносять альбом із готовим візуальним оформленням. Інколи лейбл підбирає митця під конкретний реліз. Рідше буває, що береться вже готовий малюнок, що деякий час лежав в архівах, який може підійти до конкретного релізу.

У зв’язці з дизайнером та гуртом допрацьовується оформлення, деталі.

Переваги та недоліки видання закордонних виконавців

Переваги: спілкування, налагодження міцних, дружніх зв’язків по всій планеті. Колосальний досвід та практика.

Недоліки: брак повноцінного PayPal в Україні, недосконале законодавство та локальні правила гри вносять свої корективи у швидкість розповсюдження лінивого вірусу. "Some you win, some you loose." (с)

Дискографія

Кожен із виконавців, з ким співпраює Robustfellow Prods. має свій власний почерк. Із кожним складається своя історія. Найцікавіший та наймасштабніший реліз на цей момент — лімітована збірка "Electric Funeral Café" Trilogy Box 2015–2017.

У дискографії лейблу Філ виділяє наступні релізи:

Somali Yacht Club  "The Sun" (2014)

Витримав випробування часом, зазнав понад десятка перевидань на різноманітних форматах та досі залишається бестселером.

Soom — "Ніч на Полонині" (2015)

Наґнаний через трембіту еклектичний бандерсладж зі Слобожанщини, уже став культовим релізом. Один із найяскравіших лімітедів, створених Robustfellow. Терпляче чекає дебютного видання на вінілі.

Был замечен… — "стало ещё только хуже" (2016)

Дивна енергетика, зачинена в трикутному дерев’яному боксі, створеному сумісно з фронтменом гурту. Не втрачаю надії побачити БЗ ще раз живцем на міцному івенті.

Electric Funeral Café — "Trilogy Box 2015–2017" (2017)

Візитівка лейблу. Як зазначив штатівський респектабельний ресурс The Obelisk, "Immense document of Ukrainian heavy". (ред. масштабна документація української "міцної" музики)

Contra — "Deny Everything" (2017)

Перший повноцінний міжнародний реліз, коли митець з України створив обкладинку для гурту зі США. Колектив терпляче чекав своєї черги близько одного року, аж доки все було зроблено як слід. Перший досвід співпраці з міжнародною піар-кампанією. Лімітоване видання з 8-бітним картриджем зараз можна побачити тільки на полицях у колекціонерів.

Плани

Кипить робота над оформленням альбомів Bomg, Guevnna [JP], Shiva the Destructor, Greenmachine [JP]… Сподіваюся, щось встигнемо видати цього року, але щось перенесеться на наступний сезон.

Підтримати Robustfellow під час карантину можна, слухаючи цифрові релізи на зручних для вас стрімінгових платормах, купуючи релізи та мерч у Robust Shop. "Peace. Love & Stay Safe."

Robustfellow у соцмережах:

https://robustfellow.bandcamp.com
https://discogs.com/label/617905-Robustfellow
https://youtube.com/user/TheRobustfellow
https://facebook.com/RobustfellowProds/
https://twitter.com/robust_fellow
https://instagram.com/robustfellow_prods
https://t.me/robustfellow

Більше матеріалів про лейбли тут — https://www.neformat.com.ua/rubrika/znayomstvo-z-leyblom

Neformat.com.ua ©