Neformat Family: Agruss

Про цей гурт можна почитати англійською, німецькою, французькою, італійською, польською, угорською, нідерландською. І такого шуму в закордонних медіа свого часу наробив один-єдиний альбом. Натомість українською інформації геть не густо. Ну, лише кілька концертів проєкту й… мовчання, але все ж таки. Намагаємось хоч трішечки виправити ситуацію.

Спочатку був звук. Тихий плин води, шелест прадавніх лісів, свист могутніх вітрів над вершинами дерев, гудіння сонних гір і навіть шепіт каміння. Кожен тендітний звук разом з іншими утворював унікальну гармонію всього живого. І тільки одне створіння на землі було причиною дисонансу для цього вічного оркестру, намагаючись руйнувати музику та грати її на свій лад. Людство знищувало звуки своїм шумом, поки врешті все довкола стихло, збираючись із силами. Відплата близько, вона схована в глибинах і чекає початку темряви. Звук повернеться. Але ця симфонія більше не лунатиме так мирно…

Проєкт заснований у кінці 2009 року в Рівному. Музиканти з гуртів різноманітної стилістики: від блек-, дез- до пост-металу і красту – об’єднались не довкола певних музичних канонів, а ідеї, емоцій. Усі учасники виросли на землях, що символічно відображають дійсність наших днів: давні ліси, болота й річки, оточені трьома АЕС, одна з яких вибухнула 1986-го, залишивши гнійну рану на обличчі цілої планети.

Склад у період активної діяльності:

  • Tvorek – вокал
  • Anton – вокал
  • Kadya (Avrora6542, Kadya8, Земля живих, екс-Zalupa) – гітара
  • Mark (екс-Selma) – бас
  • Pikach (Мій батько п’є, екс-Resnullius) – гітара
  • Nirf – ударні

photo_2019-10-30_13-00-46

"Мій улюблений концерт був, коли ми прийшли як глядачі на лайв Victim Of Chance в Рівному й після його завершення на численні прохання зіграли для публіки вперше деякі пісні, які пізніше ввійдуть до "Мороку", – пригадує Tvorek.

У березні 2011 р. Agruss разом із Selma та Violent Violence виступає в Рівному на підтримку +\- (plus\minus) з їхнім туром Emerald Island. А вже в серпні – на міжнародному фестивалі Metal Heads’ Mission разом з Kataklysm та іншими.

26 квітня 2012-го на 26-у річницю трагедії на Чорнобильській АЕС раптово на лейблі Code666 виходить повноформатник під назвою "Morok". Він складається з 9-ти треків, серед яких трилогія "Under The Snow". Релізу передувало лише кілька доальбомних записів гурту.
Спустошені села, вигнані звірі, спотворений храм природи, котрий мирно дрімав протягом тисяч років, тіні, що блукають проти зоряного неба – нема куди втекти від цього, окрім усередину. Природа всередині нас, ми всередині природи. Дебютник "Морок" – це крик як свідчення краху, як результат цієї безнадійної втечі.

Альбом отримав гору хороших відгуків у медіа, найперше світових.

У жовтні того ж року гурт грає наживо на презентації EP X-Box Murder у Харкові.

photo_2019-10-30_13-02-41

photo_2019-10-30_13-03-26

А в грудні дає концерт на тематичній MOROK Session на сцені Малої опери в Києві: ритуальні піснеспіви напередодні обіцяного кінця світу, пітьма, відчай.

Neformat Family_ Agruss (зображення № 4)

Останній великий лайв команди відбувся в рамках Neformat Fest 2014 з нагоди 10-ліття порталу в Києві.

Часто зазначають, що присутність двох вільних вокалістів, яку спершу часто сприймають дещо зі здивуванням, цілком виправдана як наживо, так і на записі. По-перше, дві різні техніки й контрастують, й доповнюють одна одну, а по-друге, така одночасна кількість синхронних людей на сцені схожа і за виглядом, і за впливом на певний шаманізм.

Anton: "Не скажу, що те, що відбувалось на наших концертах у плані якогось перформансу (якщо це так можна назвати), було добре спланованою постановкою. Згадуючи це все, мені здається, що в кожного з нас був свій перформанс на сцені. Були, звичайно, певні деталі, які ми обговорювали перед лайвом. Що ось, у цьому моменті на такій-то пісні було б круто зайняти на сцені певні позиції, бо буде довгий чисто інструментальний програш і вокалістам треба себе чимось зайняти, а гітаристам стати десь ближче до публіки, щось у такому дусі. Але загалом кожен учасник робив на сцені, що хотів. Ціль була проста – круте спонтанне шоу, саме не це ми ставили.

Особисто я більшу частину концертів поводив себе як на останньому виступі гурту Agruss. Ти виходиш на сцену – тебе мають запам’ятати, бажано з хорошої сторони. Концерт повинен бути наповнений енергетикою та атмосферою, тому вважаю, що саме на живому виступі треба викладатись по максимуму, особливо в музиці, яку ми граємо. Не можу сказати, що саме кимось надихався. Я наслідував певний збірний образ того, як має поводити себе вокаліст на сцені. Ну й більше подобаються концерти, де не було розділення сцени й залу, як у Києві у Малій опері. Виступ там був одним з моїх найулюбленіших. Коли біля тебе купа народу, яка заряджається нашою музикою, то й викладатись набагато легше, це якась взаємна щирість".

Останні дописи на сторінках Agruss у соціальних мережах датуються 2015 роком, серед них була обіцянка нового альбому з трилогії.

"Можна сказати, що зараз проєкт заморожений. Є неопублікований матеріал, надіюся, з часом доведемо його до релізу. Це все буде довго та важко робитись. Зараз ми всі розкидані по різних містах, дехто навіть і країнах, з'явилися інші пріоритети. Але я маю надію, що хоча б наші нові студійки побачать світ у релізі", – додає Anton.

Agruss у соцмережах:

https://agruss666.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/agruss
https://www.facebook.com/AgrussOfficial/

Раніше в рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Фото з Фейсбук-сторінки гурту

Neformat.com.ua ©