10 знакових гуртів в українському сайкобілі та рокабілі

Продовжуємо серію матеріалів про найбільш знакові українські гурти, які вплинули на розвиток того чи іншого жанру в країні. І сьогодні мова піде про сайкобілі та рокабілі.

Мабуть, для опису напрямку, про який піде мова, його потрібно поділити одразу на дві частини - рокабілі та сайкобілі. Обидва - досить відокремлені субкультури. Перший стиль з'явився у США 1950-х років і є сумішшю кантрі та рок-н-ролу. Вплив на жанр малитакож свінг, бугі-вугі та класичний джаз.

Другий виник одночасно у Великобританії та США середини 1970-х. Він є сумішшю панку з рокабілі або з кантрі. Зовні любить використовувати елементи хоррору та наукової фантастики 1960-х і першої половини 1970-х. Більш агресивний і більш гротескний жанр у порівнянні зі своїм класичним родичем. Обидва стилі постійно переплітаються та взаємопов'язані. Окрім цього про рокабілі та сайкобілі відомо точно одне - якщо ти починаєш щось подібне грати, то з імовірністю 99% навряд чи припиниш.

Є у цій музичній гілці ще маса стилів: серф, свінг, джипсі-джаз, неорокабілі, але всього цього по Україні навряд чи набереться на 10 знакових команд. Тож Вашій увазі ТОП-10 знакових рокабілі та сайкобілі команд української сцени. Навряд чи з цієї добірки вийде саме хіт-парад, оскільки тут немає тих, хто більш крутий. Усі по-своєму цікаві та усі по-своєму легенди.

Razefit

Команда на зорі своєї появи цілком могла називатися міжнародною. З'явилася у 1989 році та складалася спочатку з двох людей - Вови Ридзеля, він же Вовик, із Києва, і Михайла Корольова, він же Рак, із Москви. У них не було контрабасиста, якого вони знайшли в обличчі якогось Гуся з Пітера. Так вони стали гуртом з трьох міст. Колектив поїздив багатьма містами, побувавши тоді в обох столицях РСФСР, УРСР і столиці Естонії. У групи періодично змінювався склад, вона проіснувала лише 4 роки, до 1993. Гітарист у результаті зібрав склад у Києві. Поява Razefit, на думку деяких старожилів, дала поштовх розвитку рокабілі / сайкобілі руху в Україні.

Mad Heads

Значимість цього київського колективу зрозуміла за замовчуванням, як би хто до нього не ставився. Група першою стала популярною в масах як представник жанру, перша почала крутитися на національному ТБ, перша видалася за кордоном на німецькому лейблі Crazy Love Records, однією з перших поїхала на Захід із гастролями.

Це вже потім вони почали грати ска-панк і експериментувати зі звучанням, додаючи туди українську та балканську етніку. А спочатку все це було сайко- і рокабілі. Досить поглянути старі кліпи гурту. Зараз вокалістMad Heads  Вадим Красноокий живе у Канаді, а у колективу тепер є дві версії: Mad Heads UA та Mad Heads CA.

Ot Vinta!

Мабуть, саме їх можна назвати одними з піонерів украбілі. Так зараз називають музику цього жанру з нашої країни та місцями українською мовою. Масам цей рівненський гурт відомий завдяки стьобному кліпу "Накурила Баба Журавля". А до цього була ціла історія, що почалася ще у 1993 році. На початку своєї кар'єри гурт поїздив трохи Польщею, тоді це було в новинку. Тоді це було важливо - став дипломантом фестивалю "Перлини сезону". Ot Vinta! Пограли на Майдані під час Помаранчевої революції. Вони також відомі своїми мультяшними кліпами, які покрутили, напевно, на всіх музичних каналах. Група цікава своїм міксом етно- та класичного рок-сайкобілі.

Shakin' Guts

Вважаються першою англомовною рокабілі командою України. З'явилися у Харкові в 1991 році і до 2000-го видавали шалено якісний саунд, який треба ще пошукати. У їхньому рідному Харкові їх інакше, ніж "фірмачами", не називають. Група розпадалася на 13 років. Музиканти займалися, хто чим, і грали у різних проектах.

У 2013 колектив об'єднався задля того, щоб зіграти на міжнародному українському фестивалі УКРАБІЛЛІ ВИБУХ! # 9 і так і не зупинилися досі. Зараз у гурті грає ударник з The WiseGuyz, про яких нижче.

Freno De Pedales

Ця формація з'явилася на півдні нашої країни - у Сімферополі 25 років тому, в 1993. Зараз існує у двох видах - як класичний колектив Freno De Pedales, а також як сайд проект вокаліста під назвою Tomato Juice. Гурт вважається одним з найбільш харизматичних у сайкобілі саме через свої виступи. Монологи фронтмена Макса Мойсея Бутенко та його поведінка на сцені добре відомі. Свій нікнейм він отримав через те, що колись назвав свої проекти не комерційними, а місіонерськими. Так він і став пророком, який водить адептів культу сайко- і рокабілі. Його конферанс фестивалів навряд чи хтось забуває. Свого часу про цю команду, як і про самого Мойсея, писав журнал "НАШ".

The WiseGuyz

Ще одні представники Харківської хвилі. Напевно, це перший і один з небагатьох українських гуртів, які їздили з туром до Австралії. А на теренах Старого Світу він цінується не гірше, ніж ті самі Stoned Jesus. Грають рокабілі з 1999 року й у своїх колах відомі на світовому рівні.

The WiseGuyz постійно виступають, а у всіх музикантів з гурту - купа сайд-проектів. Контрабасист Олексій Баден (підмінює часом постійного учасника гурту Rebel'a) грає в Shakin 'Guts, наприклад. У Кріса, фронтмена, є проекти, в яких він грає сайкобілі, джипсі-джаз, свінг і серф. Втім, у них там все так перемішано, що всі ці проекти не можна назвати тільки проектами когось одного, оскільки там грають музиканти і з Shakin 'Guts, і з The WiseGuyz. І взагалі вони, напевно, увсі партії один одного з різних груп давно вивчили.

RvB (Руки'в Брюки)

Контрабасист, який відколовся від The WiseGuyz, зібрав свій гурт у 2007 вже у Києві. Олександр Ремез, він же Юний, за словами його колег з тусовки, перший, хто заспівав на рідних та зрозумілих усім мовах про те, що і має бути в рокабілі: танці, жінки, почуття, американські машини (читай тусовки, секс, тачки). У їхній музиці дуже відчувається рок-н-рольний і ритм-н-блюзовий вплив 1950-х. Особливо це можна почути у використанні духової секції в піснях. Музика від стиляг і для стиляг.

Цей колектив більшість людей бачила в телевізорі на масі українських каналів. Група RvB світилася в новорічних виступах і на програмі Х-Фактор. Вони активно популяризують свою субкультуру.

Outer Space

Ще один сайкобілі гурт, який співає українською. Тільки тут без всякого ухилу в маси й етніку, а саме за канонами олдскулу. Outer Space з'явилися на світ у 2005 році й відтоді не припиняють видавати запальні ритми та мелодії закордонної естради. Київський колектив принципово співає українською і це зовсім не робить їх пісні або тексти далекими від загальноприйнятих однією з головних міжнародних мов світу.

Гурт з 2006 року стабільно бере участь в кожному УКРАБІЛЛІ ВИБУХ! Як кажуть деякі психи (фанати сайко) і рокабілі, для них цей фестиваль як Новий рік для звичайної людини.

Без організатора УКРАБІЛЛІ ВИБУХ! цей огляд навряд чи обійшовся б. Олександр "Тварина" Кравченко порадив включити останні два гурти до списку. Адже під час вибірки за значимістю складно було визначитися з балансом сайко- і рокабілі, а також зрозуміти, хто ж важливіший. А оскільки Neformat - більш альтернативне видання, то і в цьому огляді буде більше панку, ніж класики. Отже, огляд завершують:

Mystification

"Перша сайкобілі банда нової хвилі середини нульових і найкрутіша сайко-банда золотого періоду нашої туси - кінця нульових", - розповів Tваринa. Гурт з Житомира, який почав грати у 2002 і до цього дня собі не зраджує. Що примітно, у них немає контрабаса, його партії виконує бас. Від цього звучання нічого не втрачає.

Місцями у сайко додається хардкор, панк, щось брудне від гранжу і щось танцювальне від фанку. Mystification, за їхніми ж словами, не люблять прив'язуватися до стилів, попри те, що грають олдскул-сайко. При цьому їх мало хвилює, якщо вони виходять за його рамки.

Dillberriezz

Завершує список одна з банд нового покоління, яка в тусовці вважається однією з найяскравіших і перших з "нової хвилі". Dillberriezz з'явилися у кінці нульових у Києві. Згадка про перше демо датується 2008 роком. А свій дебютний LP група записала на відомому Crazy Love Records, який тут уже вище згадувався. Колектив уже відіграв на одній сцені з The Meantraitors і The Meteors.

Dillberriezz грає сайко з хорошим ухилом в панк, починаючи від брудного звучання і завершуючи текстами. Одна назва гурту чого варта! Її трактування можна подивитися в тому ж urban dictionary.

Звісно, список був би неповним, якби без уваги залишилася ще енна частина тематичних музикантів. Найбільш повно, лаконічно і зрозуміло вона викладена на каналі Стена із The Troubled "Тусим под входом". Там згадуються практично всі актуальні на сьогодні колективи, які грають рокабілі, сайко, свінг, джипсі-джаз і серф. Але ми все-таки повинні згадати деякі з них (ще 10). Вони, хоч і не увійшли до списку впливових, та все ж є одними з найяскравіших. Про деяких з них ви точно чули та навіть бачили в чомусь, на зразок, телевізора:

Велике спасибі за участь у написанні цього огляду Twaryna (UKRABILLY BANG), Stan (The Troubled), Chris (The WiseGuyz, The Twilighters, Hot Midnight Combo, SPTP) та всім поціновувачам цих тематичних жанрів.

Нагадаємо, ця стаття - частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Обкладинка - Anastasia Inri

Neformat.com.ua ©