Time Shadow - A World Beyond (2017)

Мої внутрішні демони музичного прихильника розділились на два протилежні табори. У першому були чорти захоплення, біси задоволення. Вони наполягали "Ого-го, це ж потужний power metal!", "Хлопче, та це взагалі старий добрий метал, який ти завжди любив!", "Послухай це тільки, клавіші майже прог-рок!". Але, в той самий час, у другому таборі все гучніше гомоніли опозиційно та негативно налаштовані біси та чорти скептицизму, прагматизму, логічності та занудства. То їм звук не такий, то стиль power metal - кліше і, взагалі, хто зараз таке буде слухати? І ось таким чином відбувалося кожне прослуховування альбому "A World Beyond" від гурту Time Shadow. Чим більше грав цей альбом, тим більше, на жаль, перемагали мешканці другого табору. Далі пропоную шановним читачам та слухачам розібратися, чому так сталось.

Почну здалека. По-перше, на мій погляд, у рідній неньці Україні такі напрямки мелодійної важкої музики як power metal, heavy metal, не зважаючи на свій поважний, класичний статус та популярність на світовій сцені, не отримали повноцінного розвитку і поширення в плані (умовно) необхідної кількості гуртів. Таких, які б завзято справу свою пропагували та кували метал. Таким чином потенційна аудиторія прихильників спокійно собі продовжувала слухати Judas Priest чи Helloween і не паритись. Якісь більш-менш цікаві результати, здатні привернути увагу, з’являлись, коли гурти починали робити стилістичні коктейлі. Наприклад, Morton, які роблять нині максимально модерновий heavy/power metal. Або гурти, на кшталт, Рай з Твоїх Снів чи Веремій, які мають сильну фолк-складову у композиціях. А ті, що намагались дотримуватись традицій, грати у рамках power metal чи heavy metal, які любили і на яких виросли, були навіть не в андеграунді. Вони були на якихось задвірках, куди рідко кого заносило у пошуках вітчизняного power чи heavy metal.

Вже трохи ближче. По-друге, у напрямках power metal та heavy metal, коли до написання більшої частини музики руку докладає клавішник, це для мене помітно і відчутно. Тому що синтезатор, клавішні, кнопки (називайте, як хочете) перестають бути просто інструментом і частиною гурту. Клавішні у такому випадку отримують чітко виражені партії, виходять з фону, покидають бекграунд. Починаються "бійки соляками" з гітарою, окремі соло-партії та інші потуги, покликані зосередити увагу слухача саме на клавішних. Результат такої діяльності може бути як цікавий, так і не дуже. У нашому випадку Time Shadow добре допрацювали партії клавішних, є у них сила та пристрасть, фентезійність та прог-рокові зазіхання. Проте ці партії подекуди відриваються від загальної музичної картини, що не йде на користь гурту.

По суті. Дебют вінничан Time Shadow у вигляді альбому "A World Beyond" після 7 років існування полишає двояке відчуття. З одного боку, маємо досить зрілий музичний матеріал, добрий технічний і композиційний рівень музикантів (привіт бісам та чортам із першого табору). Відчутне бажання зробити потужний мелодійний power metal у найкращих європейських традиціях, закладених у другій половині 80-х років минулого сторіччя німецькими та скандинавськими гуртами. А з іншого боку, "A World Beyond" виглядає подекуди якимось пластиковим, перенасиченим тими клавішними, зайвими  яскравими, партіями. Через це страждає залізний фундамент гітар та ритм-секції. У якості аналогії можна провести картину, що висить на стіні. Ви хочете її уважно роздивитись, вивчити деталі та нюанси. Натомість перед очима чимось махають, постійно відволікаючи. Таким чином перемогли демони другого табору.

Time Shadow

Як би там не було, не можу і не хочу оминути похвалою пісню "A New Day". Це взірцева класична метал-балада. У тому повному сенсі, який взагалі можливо вкласти у термін "метал-балада". Не зважаючи на перелічені недоліки альбом "A New Day" лишає вкрай приємні враження. Ставлю жирний плюс.

Також хочу відзначити пісню "Fly Higher". Такий собі класичний бойовик у дусі Judas Priest із вдалим приспівом, клавішними партіями та мелодійними гітарними соло у другій частині пісні.

На завершення хочу сказати, що Time Shadow заслуговують на увагу в тому випадку, якщо вам цікаво, чи є в Україні хороший power metal і ви не захочете і не будете чіплятись до деталей саунду та продакшену цього альбому.

Time Shadow у соцмережах:

https://timeshadow.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/timeshadowband/
https://www.youtube.com/channel/UCtJxP4z7P1d4KqjeEff1PZw/videos
https://soundcloud.com/time-shadow

Neformat.com.ua ©

1.Reign Of Metal 05:19
2.Attack 04:37
3.Lord Of The Dreams 05:18
4.Shadow 04:13
5.Ashes 05:12
6.A New Day 05:45
7.Immortal Warrior 05:39
8.Fly Higher 03:43
9.Ascending 03:23 

07.07.2017