White Ward не виступлять на Roadburn через зміну правил виїзду за кордон

Одеський постблек гурт не зможе виступити на знаковому європейському фестивалі через раптову зміну правил тимчасового виїзду за кордон від Мінкульту. 

Нагадаємо, на початку березня, після скандального інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля Мінкульт вирішив ввести більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Низка гуртів зіткнулася з труднощами і мусила або відмовлятися від запланованих турів, або ж терміново оформляти додаткові документи, а саме актуальні військово-облікові документи. Однак навіть з військово-обліковими документами за кордон The Hypnotunez чи хлoпці з Tik Tu так і не потрапили.

Ситуація набула розголосу і ряд культурних організацій запустив хештег #культурнийшлях, з яким доводив, що Україні потрібна культурна дипломатія та гроші від благодійних концертів, а порядок видачі дозволів має стати прозорішим. Мінкульт же, своєю чергою, з дописами ознайомився та став надсилати музикантам в офіційних відповідях такий перелік документів для виїзду за кордон, наголошуючи, однак, що він не є вичерпним:

"Для розгляду питання щодо сприяння у виїзді за кордон громадян України, які мають намір у складі мистецьких колективів або індивідуально виїхати за межі країни для здійснення мистецької діяльності (професійні мистецькі колективи або окремі митці), необхідно надати особисте/колективне звернення, інформацію щодо мети поїздки та мотивації її здійснення (обов’язково надається контракт або договір про співпрацю зі стороною, що запрошує; запрошення від юридичної особи, оформлене належним чином), назви країни та населених пунктів, в яких за програмою поїздки проходитимуть заходи за участі мистецького колективу (окремої фізичної особи) із зазначенням назв мистецьких заходів, локації та дати проведення, фінансові умови перебування за кордоном, надаються посилання на публічні оголошення щодо проведення заходів (наприклад: продаж квитків, розміщення інформації на сторінках майданчиків, та соціальних мережах тощо), заплановану точну дату перетину державного кордону на виїзд та орієнтовну дату повернення в Україну, пункт перетину, зобов’язання щодо повернення на територію України по завершенню заходів, дані по особі (дата народження, серія і номер закордонного паспорта) та контактний номер телефону.

Також надається інформація щодо працевлаштування особи, надсилаються копії військово-облікового документа установленого зразка, сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта та місце проживання або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання; наказ по підприємству, установі, організації про відрядження/відпустку працівників. У разі, якщо виїжджаючі особи не є штатними працівниками, необхідно надати документи, що підтверджують співпрацю з підприємством, установою, організацією."

Питання стало широко обговорюватися медіа і, зокрема в коментарі Суспільне Культура заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко заявила, що наразі порушники такого тимчасового дозволу на виїзд за кордон жодної відповідальності не несуть, оскільки така не передбачена. 

Також 14 березня, як повідомляє Укрінформ, міністр культури Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявив, що Міністерство підготувало зміни до порядку виїзду митців за кордон:

"По-перше: всі ці люди мають подати підтвердження своїх організацій, що в цих організаціях ведеться військовий облік і, я думаю, це справедливо. По-друге, мають бути надані контракти стосовно того для чого вони, власне, виїжджають. Це промоція української культури, чи це збір коштів. Вони мають надавати звіти, про те, що вони зробили".

Водночас на офіційному сайті Мінкульту з'явився матеріал, у якому міністерство ще раз підтвердило необхідність подачі військово-облікових документів та намір ініціювати посилення вимог для виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

"Єдиним додатковим документом до попереднього переліку обов'язкових документів, які потрібно надати МКІП для підготовки листа сприяння щодо перетину кордону, стала вимога пред'явити військово-облікові документи. Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність — є порушенням українського законодавства", — йдеться на сайті. 

Однак конкретний проєкт документа щодо зміни умов перетину кордону митцями й медійниками наразі недоступний широкій громадськості. Мінкульт відмовився надати ІМІ такий проєкт "через загрозу маніпуляцій".

“Оскільки проєкт постанови у зв’язку з висловленими зауваженнями потребує доопрацювання, за результатами якого проєкт може суттєво відрізнятися від остаточної версії, яка буде прийнята Кабінетом Міністрів України, з метою уникнення подальших маніпуляцій на цю тему МКІП вважає за недоцільне оприлюднювати недоопрацьований проєкт акта”, – йдеться у відповіді міністерства на запит ІМІ.

І поки законодавці вирішують юридичні нюанси, одеський постблек гурт White Ward скасував анонсований на квітень масштабний  європейський тур включно з виступом на великому нідерландському фестивалі Roadburn. Одесити, які видаються на відомому метал-лейблі Debemur Morti та, відповідно, і самі вже доволі добре відомі за кордоном, мали стати першим в історії українським колективом, який би виступив на цьому фестивалі поряд з такими відомими іменами як Brutus, Deafheaven, Wolves in the Throne Room та рядом інших команд. 

"Останні 2 тижні ми боролися за долю туру, пробували всі можливі шляхи вирішення питання, але система виявилася сильнішою за нас. Отже, ми хотіли б пояснити, чому так сталося.

Весь минулий рік Міністерство культури допомагало українським музикантам, артистам та іншим діячам культури й мистецтва надаючи "дозвіл" на виїзд (на обмежений час) - саме тому ми та багато інших гуртів змогли виступати за кордоном, розповідаючи про війну та збираючи гроші для ЗСУ.

Але, одночасно з цим, так і не було створено робочого механізму, який би контролював "шлях назад", так само як все ще немає і жодного серйозного покарання за неповернення. І тому деякі нахаби просто скористалися цією можливістю втекти з України та більше не повертатися. Були різні поодинокі випадки, але після останнього, який підняв багато шуму (самі знаєте який), Міністерство Культури вирішило негайно запровадити нові правила виїзду фактично заднім числом – тобто навіть для артистів, які вже надіслали запити щодо сприяння виїзду ще тижні тому — ми надіслали такий запит ще 20 лютого. Тому багато українських гуртів, таких як Schizogen, Bezlad, The Hypnotunez, Tik Tu, KAZKA та багато інших, вже скасували або майже скасували свої тури, тому що нові правила застали їх в останній момент, а деяких коли вони вже фактично були на кордоні, за день до початку туру!

Нові правила передбачають, що до звернення щодо сприяння виїзду тепер потрібно додавати деякий набір додаткових документів. В кожному окремому випадку для будь-кого з учасників гурту є свої складності з отриманням цих документів ще й за такий короткий термін, процес може тривати тижнями, і навіть якщо ми почнемо над цим працювати прямо зараз, немає гарантії, що все буде успішно та вчасно. І все одно немає гарантії, що цей запит буде схвалено – одному гурту вже було відмовлено в останній момент навіть за наявності усіх додаткових паперів. Отже, ми просто не можемо отримати цей дозвіл – це кінець.

Ми спробували все, що могли, і "шум" у ЗМІ був нашою останньою надією. Але це, на жаль, не спрацювало. Міністерство Культури не йшло ні на які компроміси та, по суті, майже не йшло на контакт взагалі. Ми навіть особисто відвідували Міністерство.Тому інформацію про поточний стан справ ми та інші гурти збирали по зернині.

Єдина відповідь, яку ми отримали від міністерства сьогодні, після того, як надіслали їм декілька листів з детальним описом ситуації, в якій ми опинилися – PDF файл з новим списком документів (без відповідей на наші питання), деякі пункти якого все ще викликають питання та потребують уточнення.

Місяці роботи, підготовки, грошей – тепер все це марно.

Ми планували привезти з туру доволі відчутну суму грошей, за яку б могли придбати декілька дронів чи 1-2 автівки для наших військових – тепер ми цього не зробимо.

Окремим пунктом можна також виділити можливі репутаційні втрати для Українських артистів в очах закордонних організаторів", — заявляє гурт.