Мінкульт переглядає правила перетину кордону для митців через Андрія Щегеля

Міністерство культури відреагувало на скандальне відео стендап-коміка Андрія Щегеля та перегляне правила перетину державного кордону для всіх митців, художників, музикантів, журналістів тощо під час війни. 

Нагадаємо, минулого тижня в мережі поширився фрагмент з інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля Роману Скрипіну, у якому хлопець  розповів, що виїхав до Туреччини за тимчасовим дозволом від Мінкульту, як  артист, але вирішив не повертатися, щоб "пожити в комфортній психологічній обстановці" та "реалізувати своє право на о*уєнне життя". На запитання ведучого комік додав, що це вибір самих хлопців із ЗСУ — гинути на передовій. 

На цю ситуацію доволі швидко зреагував Мінкульт, а на офіційному сайті міністерства з'явилася відповідна заява. 

"МКІП сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється.

Зазначена особа, яка порушила надане їй право виїзду за кордон, перебувала в складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл", — йдеться у повідомленні Мінкульту.  

Аби запобігти подібним ситуаціям у майбутньому Мінкульт разом з правоохоронними органами вирішив ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку.

"Наразі МКІП підготовлено та подано на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку", — додають у відомстві. 

Про які саме зміни або терміни йдеться, наразі невідомо. 

Варто нагадати, що чимало українських музикантів вже запланувало на весну міжнародні тури. Наприклад, добре відомий за кордоном одеський постблек гурт White Ward раніше анонсував великий тур Європою на увесь квітень. 

"Міністерство культури та інформаційної політики України дає унікальну можливість різного роду діячам культури продовжувати свою творчу діяльність за кордоном і популяризувати Українське мистецтво, але зростаюча кількість подібних випадків просто очорнює цю ініціативу в очах народу, що може призвести до того, що щирі і чесні культурні діячі, які реально намагаються якось допомогти країні у доступний їм спосіб, просто втратять цю можливість саме через подібних безсовісних лицемірів", — прокоментував ситуацію зі Щегелем гітарист White Ward Юрій Казарян на офіційній Фейсбук-сторінці колективу. 

Також на кінець квітня-початок травня європейський тур запланований і в іншого всесвітньо відомого українського стоунер гурту Stoned Jesus. 

Водночас з усних свідчень численних музикантів можна зробити висновок, що рекомендації на виїзд Мінкульт зазвичай видавав в останній момент, отож, така зміна правил перед самими виїздами може потенційно вплинути на можливість реалізації анонсованих турів.