Митці закликають зберегти #культурнийшлях за кордон

Минулого тижня стало відомо, що одразу кілька українських гуртів не можуть виїхати за кордон у раніше заплановані благодійні тури, оскільки не отримали від Мінкульту дозвіл на тимчасовий виїзд. Зараз же чимало їхніх колег закликають міністерство не перекривати цю можливість з хештегом #культурнийшлях.

Нагадаємо, все почалося 3 березня з вірального інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля, який виїхав до Туреччини за тимчасовим дозволом від Мінкульту, як артист, але вирішив не повертатися, щоб "пожити в комфортній психологічній обстановці" та "реалізувати своє право на о*уєнне життя". Після цього Мінкульт вирішив ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України, а також ввести більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. 

Уже за кілька днів з труднощами на практиці зіткнулися гурти, які раніше запланували свої міжнародні тури на початок березня. The Hypnotunez, Schizogen і Bezlad не змогли виїхати за кордон, оскільки в останній момент стало відомо, що для цього їм потрібно мати ще й актуальний військово-обліковий документ установленого зразка, тобто приписне свідоцтво або військовий квиток. Водночас нові правила отримання дозволів Мінкульт поки офіційно не оприлюднював. Докладніше про ситуацію зі згаданими гуртами ми писали тут.

У відповідь на ситуацію з колегами та різноманітні побоювання, які стали ширитися мережею, і з'явився хештег #культурнийшлях

"Виступи українських гуртів за кордоном – це тисячі євро для наших військових та волонтерів. Кожне слово, сказане зі сцени, – це збільшення підтримки та солідарності.

Наш тур зі Stoned Jesus минулої осені дозволив зібрати 4500 євро для харківського ТРО та для багатьох волонтерів, які закуповують спорядження для військових.

Ми рішуче засуджуємо всіх, хто плюнув у лице іншим артистам та нахабно скористався дозволом Міністерство культури та інформаційної політики України у своїх особистих цілях. Ми закликаємо підійти виважено до нових правил виїзду з мистецькою метою та за контролем їх дотримання.", - йдеться в дописі київського прогрок гурту VOVK

Фонд Musicians Defend Ukraine, яким дісталася частина згаданої  у попередньому пості суми і який постійно співпрацює з величезною кількістю музикантів, підтверджує у своєму дописі, що подібні благодійні виїзди за кордон є фінансово ефективними і за минулий рік від них фонду надійшло понад 3 мільйони гривень. Також у фонді наголосили й на важливості культурної дипломатії: 

"Грант на 120 000€ від компанії GVL отримано завдяки діяльності українських культурних діячів в Німеччині. Кошти пішли на закупки для військових та підтримку юридичної та операційної діяльності нашої громадської організації.

Rolling Stone, Kerrang!, NCPR, CBC, BR - Bayerischer Rundfunk, radioeins, Tagesspiegel, Europavox, KEXP та інші великі медіа регулярно розповідають про події в Україні вустами наших музикантів. Лише про фонд вийшло 24 публікації за 2022 рік.

Співзасновники фонду гурт Love'n'Joy дали в Європі 76 концертів, десятки інтерв’ю та є регулярними учасниками музичних та культурних подій. Крім автівок для ЗСУ, куплених на прибуток із концертів, завдяки діяльності Love’n’Joy фонд має постійний потік донатів та інформаційне охоплення закордоном.

Eurosonic ESNS та Reeperbahn Reeperbahn Festival у 2022 році прийняли найбільші в історії делегації музикантів з України. Команда MDU мала можливість представляти фонд та інтереси українських артистів перед міжнародною аудиторією.

Завдяки знайомству з ведучими KEXP музика українських артистів регулярно лунає в ефірах радіо, а історії музикантів на фронті знає широка аудиторія слухачів". 

Суспільне Культура оперативно зняло відео на цю тему 

Про користь культурної дипломатії говорить й інша велика музична організація Music Export Ukraine: 

"Неможливо уявити собі левову долю наших проектів без підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, які своєчасно надавали артистам дозволи на виїзд за кордон. Це дозволило нам...

- забезпечити представлення артистів на 10+ музичних фестивалях - від виступу Jamala на The Glastonbury (Великобританія) до Stoned Jesus на Artmania (Румунія)
- скоординувати понад 30 букінгів концертів по всій Європі
- представити Україну на 15+ міжнародних музичних конференціях
- підтримати інформаційно понад 200 іноземних подій з залученням українських артистів
- почитати про всі активності Music Export Ukraine можна за посиланням. 

Ці проєкти забезпечили виїзд та своєчасне повернення в Україну понад 200 музикантів та супроводжуючих команд. Вони сумлінно продовжують працювати на культурному фронті, розуміючи важливість цієї місії. У часи, коли закордонна аудиторія втомилася від новин про війну, саме культура може повернути зацікавленість для нашої країни. Європейські представники пропонують нам нові можливості у 2023 для співпраці і ми не можемо їх втратити". 

Врешті хештег підтримали постами та відео й деякі популярні виконавці, наприклад, ТНМК, Сергій Жадан, KAZKA, a дует TVORCHI взагалі переживає, що не зможе потрапити на Євробачення. 

У ніші андеграунду питання зміни порядку отримання дозволів ставить під питання ряд вже анонсованих турів та виступів, наприклад, масштабний тур тих же The Hypnotunez. Окрім того, великий європейський тур на цілий квітень запланований в одеських постблекерів  White Ward, львів'яни Somali Yacht Club вже анонсували великий європейський тур на травень, зокрема й виступи на великому тематичному фестивалі Desertfest. Великий тур на квітень запланував і львівський метал-гурт 1914. Масштабний спільний скандинавський тур на травень раніше анонсували й команди Straytones, The COW, Superflat, Обрій, Kasu Weri та Risin Sabotage. Всесвітньо відомий гурт Stoned Jesus у квітні-травні має відіграти ряд виступів у Європі, а у червні він анонсований на дуже поважному фестивалі Hellfest

Своєю розлогою заявою щодо ситуації вже поділився гурт White Ward, який, до слова, має стати першим в історії українським колективом, що буде представляти нашу країну на культовому фестивалі Roadburn.

Загалом більшість організацій та гуртів закликають Мінкульт зробити прозору процедуру отримання дозволів на перетин кордону, а також напрацювати таке рішення, що дозволить стежити за правомірністю отримання подібних дозволів, однак не надто ускладнить таку процедуру.

Насамкінець варто додати, що у мережі можна знайти думки і про те, що митці не повинні мати якихось особливих преференцій у питанні перетину кордону в порівнянні з представниками інших професій чи чоловіками загалом.