Українські гурти скасовують закордонні тури через зміну правил виїзду для митців. ДОПОВНЕНО

Одразу кілька українських гуртів, які мали заплановані закордонні тури на початок березня, зіткнулися з проблемою перетину кордону. Описуємо досвід The HypnotunezSchizogen та Bezlad. 

Передумови

Нагадаємо, раніше для виїзду за кордон музикантам призовного віку потрібно було зібрати та надіслати на адресу Мінкульту декілька простих документів — контракт про співпрацю з букінг-агентством або запрошуючою стороною, запрошення від організаторів та лист-запит від осіб, які, власне, мають намір перетинати кордон. Докладніше цю процедуру ми описували тут. 

Як результат, значна кількість митців мала змогу доволі легко виїхати за кордон задля концертів, виступів, вистав та іншого роду культурної дипломатії. Звісно, також це були благодійні виступи. Наприклад, минулорічний тур гуртів Stoned Jesus i VOVK зібрав 4500 євро для українських волонтерів. 

"Щомісяця у звітах ми вказуємо назви гуртів, що надсилають нам прибуток з концертів, від продажу музики і мерчу в Україні та закордоном. Це основна частина надходжень фонду і завдяки цим артистам та їхній активній діяльності ми можемо опублікувати цей перелік закуплених та переданих військовим речей за останній рік. Фонд — продовжує закривати численні запити військових, отримувати запити на нові партнерства від бізнесів та інформаційний розголос по всьому світу", — заявили днями у фонді Musicians Defend Ukraine. 

Дозвіл на виїзд від Мінкульту є тимчасовим і передбачає, що музиканти та інші митці повинні повернутися назад до України після виступів. Статус-кво змінив один фрагмент з інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля, що поширився мережею 3 березня. У ньому хлопець розповів, що виїхав до Туреччини за тимчасовим дозволом від Мінкульту, як артист, але вирішив не повертатися, щоб "пожити в комфортній психологічній обстановці" та "реалізувати своє право на о*уєнне життя". 

Вже 4 березня у  відповідь Мінкульт вирішив ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України, а також ввести більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку.

До того ж, як передає Укрінформ, секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що на найближчому засіданні Ставки верховного головнокомандувача розглянуть питання дозволів для виїзду за кордон чоловікам призовного віку від усіх міністерств, а також обговорять посилення відповідальності щодо умов виїзду.

Проблеми на кордоні 

Офіційно нові правила виїзду за кордон для митців поки не були озвучені, та невідомо, на якій стадії розробки чи розгляду вони перебувають на цей момент. Однак реальні зміни порядку виїзду за кордон настали вже, про що є свідчення від багатьох музикантів. 

Так, уже 6 березня Катерина Войчук, співзасновниця фонду Musicians Defend Ukraine, повідомляла про призупинення видачі дозволів. 

А за кілька днів команди, які мали заплановані тури на початок березня, зіткнулися з практичними труднощами. Так вінницький свінгкор колектив The Hypnotunez мав розпочати свій закордонний тур Німеччиною 8 березня, але зміни зустріли гурт вже на самісінькому кордоні з Польщею 7 березня. На відео музиканти розповідають, що обдзвонювали всі можливі офіційні структури й намагалися дізнатися, якими ж є нові правила виїзду за кордон, однак, так і не змогли це оперативно з'ясувати, тому вирішили все скасувати й повернутися додому. 

Згодом, однак, музиканти повідомили, що тур все-таки не скасовується і що вони чекають на гарні новини. У коментарі Неформату учасники пояснили, що все-таки збираються перетнули кордон. Дозволу у Мінкульті їм досі не надали, але повідомили, що слід додати  скани військових квитків і приписних, над чим гурт і працює:

"Вони (ред. Мінкульт) анонсували якісь зміни 3 чи 4 березня, проте ніяких уточнень і роз'яснень не було. Виїзд наш був на 7 березня. Після 300 дзвінків до різних людей у відомстві, вони 8 березня після обіду тільки прислали цей порядок нам на пошту, де ми фізично дві доби чекали на кордоні, а оперативно додати документи, які вони просили, ми не могли. Нам потрібно було повертатись до своїх міст (Вінниця-Київ), аби зробити те, що вони просять".

 

Нагадаємо, The Hypnotunez минулого року вже мали благодійні виступи за кордоном і з прибутку допомагали, зокрема тому самому фонду Musicians Defend Ukraine. 

Скасування туру 

Про скасування туру повідомив і київський брутал дез колектив Schizogen, який мав уже днями виїхати на свій варшавський концерт, але теж дізнався про зміну правил в останній момент і не встигає їх виконати. 

"По вимогах усе як було плюс військово-обліковий документ установленого зразка (ред. зазвичай це приписне свідоцтво або військовий квиток). Кожному учаснику треба мати такий, тільки після цього Мінкульт може взятись за розгляд запиту на виїзд групи за кордон. Наразі ми були вимушені відмінити наш тур, тому що банально не встигнемо пройти всі інстанції військомату для отримання потрібних документів", — розповіли музиканти у коментарі Неформату

На думку Schizogen, "це цілком логічна дія з боку міністерства":

"Раніше вони випускали людей, довіряючи тим, хто їде грати концерти, але, як завжди, є хитрожопі, які намагаються бути розумнішими за інших та надурити систему. Як на мене, існування таких персонажів — це дуже велика проблема нашого народу в цілому, і це стосується всіх сфер життя. Вони думають тільки про себе та свій комфорт і плюють на те, що тим самим підставляють всіх інших, в нашому випадку артистів, котрі мають ціль всіма можливими способами зібрати ресурси на допомогу армії, щоб хоч якось допомогти в наближенні перемоги, і саме з цією метою планують благодійні концерти та тури". 

Варто додати, що Schizogen віддають усі надходження від концертів, частину прибутку від продажу мерчу, а також власні кошти на підтримку військових, докладні звіти про це є на їхній сторінці у Фейсбуку. 

Тур харківського панк-гурту Bezlad, які теж чимало виступали за кордоном минулого рокумав розпочатися 10 березня, однак і вони не отримали дозвіл на виїзд. У коментарі Неформату фронтмен гурту Сергій "Сухарь" розповів докладніше про ці нові вимоги  та повідомив, що і їхній тур, найімовірніше, буде скасований:

"Враховуючи звичайні терміни розгляду, ми планували в понеділок дзвонити, щоб впевнитися, що у вівторок ми отримуємо документ, як планувалося. Але додзвонитися не виходило та вже почали ходити певні неприємні чутки серед колег по цеху, хто теж планував тури. Офіційний номер міністерства постійно зайнятий, на особисті повідомлення відповідні працівники міністерства, з ким були на зв'язку внаслідок попередньої співпраці, теж не відповідали.

Коли у вівторок вдалося додзвонитися на особистий номер однієї людини, то дізналися, що тепер, як мінімум, треба надавати інформацію про військовий облік та показувати військові квитки з актуальними та свіжими відмітками (свіжими рахуються ті, що були зроблені за останні пару років).

Як було сказано, всі звернення стоять на паузі, до отримання додаткової інформації".

Водночас Сергій наголошує, що жодної офіційної письмової відповіді з новими вимогами від Мінкульту гурт не отримував. Однак неофіційно йому повідомили, що перелік необхідних підтверджень може надалі доповнюватися та змінюватися. 

"Ми думаємо, що це несправедливо, що нові вимоги поширюються на аплікантів, які надіслали свої звернення до прийняття рішення про посилення вимог. Тобто гурти ставляться перед фактом, не маючи часу на вирішення всіх питань. Ми знаємо, що ніби закони та нормативно-правові акти зворотньої дії не мають. Але в цьому випадку Міністерство змушує виконувати вимоги, які на момент подання звернень не озвучувалися", - додає музикант. 

 На відео використані ролики з минулорічних виступів Bezlad за кордоном 

Зараз йому з колегами потрібно, як мінімум, надати докази перебування на військовому обліку, а саме військові квитки для чоловіків віком понад  27 років (приписні свідоцтва для цієї категорії осіб не прийматимуть).  На думку Сергія, виконати ці вимоги за короткий час нереально, адже для отримання військового квитка слід пройти нову медкомісію. 

Передумовами цих змін, на думку музиканта, став не один лише Андрій Щегель, а численні порушення правил тимчасового виїзду за кордон для митців:

"Є багато прикладів, коли люди використовували цей канал, як трамплін у "нове життя", компрометуючи довіру до всіх. Причому тепер навіть чиста репутація артистів, як Bezlad, хто неодноразово виїжджав і повертався, не має значення та не береться до уваги.

Відверто кажучи, нам теж надходили пропозиції щодо включення до списку колективу людей, які не мають до нас відношення, з метою виїзду за кордон. Ми такі пропозиції відхиляли, тому що не хотіли обманювати та зловживати довірою, розуміючи, що це може позначитися на всіх з часом. Але деяким людям начхати на всіх, вони живуть заради себе, а потім хоч потоп. Ось потоп й настав для більшості чесних артистів".

Насамкінець Сергій озвучив побоювання, яке можна знайти в обговореннях цього питання у соцмережах: 

"У військоматах немає окремої графи, що ти "артист", і після проходження медкомісії всі військовозобов'язані в одному списку. Тож майбутнім турам може завадити звичайна мобілізація у випадку визнання придатності до військової служби у воєнний час".