Музиканти діляться офіційними вимогами від Мінкульту для виїзду за кордон

Продовжуємо слідкувати за розвитком ситуації із дозволами від Мінкульту для тимчасового виїзду гуртів за кордон. Tik Tu отримали відмову, а Ignea з 1914 діляться новими вимогами з розширеним переліком документів.  

Нагадаємо, на початку березня, після скандального інтерв'ю стендап-коміка Андрія Щегеля Мінкульт вирішив ввести більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку. Низка гуртів зіткнулася з труднощами і мусила або відмовлятися від запланованих турів, або ж терміново оформляти додаткові документи, а саме актуальні військово-облікові документи. Отож, за кордон The Hypnotunez, Schizogen і Bezlad так і не потрапили. Ситуація набула розголосу і ряд культурних організацій запустив хештег #культурнийшлях, з яким доводив, що Україні потрібна культурна дипломатія та гроші від благодійних концертів, а порядок видачі дозволів має стати прозорішим. 

У публікації від 10 березня на офіційному сайті Мінкульт підтвердив, що ознайомився зі зверненнями та процитував кілька з них. Зокрема Міністерство згадало публічні звернення від Music Export Ukraine, гуртів KAZKA, Без обмежень, Tik Tu, фестивалів Atlas Festival та Республіка, видання СЛУХ, організації UAME | Music Saves UA, фонду Musicians Defend Ukraine, Сергія Жадана та інших. 

"Через випадки зі зловживанням, як, наприклад, із Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно боронить Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнилася", — йдеться у цій публікації. 

Львівський Нижній Зал в Театрі Ляльок пише про мільйон гривень, зібраних через культурні івенти на потреби ЗСУ за рік 

Вже 12 березня у коментарі виданню Укрінформ заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко розповіла, що правила доповнилася лише даними "про військовий облік чоловіків, які хочуть виїхати: або приписне посвідчення, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного"

Посадовиця наголосила, що "за законодавством ці документи мають і так бути на руках у чоловіків призовного віку, і для більшості заявників подати їх не проблема":

"Ведення цих документів – обов’язок фізичної особи. І те, що ми зараз додали ці документи до вимог на виїзд, є для нас лише додатковими гарантіями, що людина свідома військового обліку, що вона свідомо просить надати їй можливість виїхати на деякий час задля участі в мистецькому заході, але вона повернеться, тому що в неї є обов’язок перед своєю країною".

Також заступниця міністра нагадала, що МКІП видає лише "лист сприяння" для виїзду, а остаточне рішення щодо дозволу ухвалюють прикордонники під час перевірки. За її ж словами, Мінкульт надає всім митцям, які планують виїхати за кордон, перелік усіх необхідних довідок у листі-роз’ясненні, а ще не може відмовляти у дозволі.

"Ми не надаємо відмов – лише роз'яснення щодо документів, які мають надаватися для розгляду заявок. Якщо людина виносить якесь рішення у публічне поле як відмову МКІП, це означає, що вона не змогла надати всі необхідні документи", — заявила Галина Григоренко.

Утім саме про відмову говорить гурт Tik Tu, який найближчими днями мав виїхати у невеликий закордонний тур. 

"Подавали документи ще в лютому, але минулого тижня прислали з міністерства відповідь, що потрібно додатково військово-облікові документи. Ми одразу ж надіслали все, включно з приписними, які мали на той час на руках. Проте нам передзвонили наступного дня з міністерства і сказали, що не погоджують дозвіл на виїзд, причини не озвучувались", — розповів у коментарі Неформату учасник гурту Лесик Омодада.

Тут варто наголосити, що Лесик — один із засновників благодійного фонду Musicians Defend Ukraine, поряд з гуртом Love'n'Joy та організацією kontrabass promo. У межах цієї ініціативи кошти збирають на потреби представників музичної індустрії, які знаходяться в зоні бойових дій, активно займаються волонтерською та гуманітарною діяльністю. Цей фонд також висловився в рамках акції #культурнийшлях, зокрема наголошуючи на трьох мільйонах гривень, отриманих саме із благодійних заробітків наших музикантів за кордоном. До того ж сам Лесик Омодада спільно з гуртом Love'n'Joy минулого року об'їздив чимало європейських міст з благодійними концертами, розповідаючи про України та збираючи гроші на ЗСУ. 

Більше про роботу фонду Musicians Defend Ukraine на відео 

Водночас уже 13 березня гурти Ignea та 1914 отримали ті самі офіційні листи-роз'яснення від Мінкульту з повним переліком документів, які потрібно подати музикантам для виїзду за кордон. Зміст цих листів збігається з тими вимогами, які раніше усно озвучили в Мінкульті фронтмену гурту Bezlad Сергію "Сухарю". 

"Для розгляду питання щодо сприяння у виїзді за кордон громадян України, які мають намір у складі мистецьких колективів або індивідуально виїхати за межі країни для здійснення мистецької діяльності (професійні мистецькі колективи або окремі митці), необхідно надати особисте/колективне звернення, інформацію щодо мети поїздки та мотивації її здійснення (обов’язково надається контракт або договір про співпрацю зі стороною, що запрошує; запрошення від юридичної особи, оформлене належним чином), назви країни та населених пунктів, в яких за програмою поїздки проходитимуть заходи за участі мистецького колективу (окремої фізичної особи) із зазначенням назв мистецьких заходів, локації та дати проведення, фінансові умови перебування за кордоном, надаються посилання на публічні оголошення щодо проведення заходів (наприклад: продаж квитків, розміщення інформації на сторінках майданчиків, та соціальних мережах тощо), заплановану точну дату перетину державного кордону на виїзд та орієнтовну дату повернення в Україну, пункт перетину, зобов’язання щодо повернення на територію України по завершенню заходів, дані по особі (дата народження, серія і номер закордонного паспорта) та контактний номер телефону.

Також надається інформація щодо працевлаштування особи, надсилаються копії військово-облікового документа установленого зразка, сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки з даними про прізвище, ім’я та по батькові, видачу паспорта та місце проживання або лицьового і зворотного боку паспорта громадянина України у формі картки та документа, що підтверджує місце проживання; наказ по підприємству, установі, організації про відрядження/відпустку працівників. У разі, якщо виїжджаючі особи не є штатними працівниками, необхідно надати документи, що підтверджують співпрацю з підприємством, установою, організацією."

Додатково Мінкульт проінформував гурти, що "перелік матеріалів є невичерпним" і Міністерство залишає за собою право змінювати або доповнювати зазначений перелік.

До слова, в тому ж коментарі Укрінформу заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко запевнила, що у МКІП розуміють важливість представлення українського голосу за кордоном і підтримуватимуть митців у їхньому прагненні просувати нашу культуру й доносити правду про події в Україні поза її межами. Водночас гурт KAZKA вже був вимушений виступати у Лондоні в неповному складі, а Tik Tu в їхньому турі представлятиме одна лише  Наталка Багрій. Також у мережі продовжують з'являтися пости з хештегом #КультурнийШлях, ще подекуди митці закликають підписувати петицію про відставку міністра культури Олександра Ткаченка.