Neformat Family: Uprising Fomalhaut

Сьогодні пригадуємо ранні деньки української distorted сцени разом з учасниками столичного гурту Uprising Fomalhaut.

Гурт Uprising Fomalhaut створений у Києві на самому початку 2009-го року з команди Taste of Tiramisu, зі складу котрої залишилось два гітаристи — Юра та Денис. До них приєднались вокаліст Олексій, басист Роман і ударник Микита.

UPRISING FOMALHAUT

Склад:

  • Олексій Жестяненко — вокал
  • Юрій (X ninja) Нагорний (Nice Wings, Icarus!, Taste of Tiramisu) — гітара, бек-вокал
  • Денис (Майк) (Taste of Tiramisu, ex-Straytones, Ōtomari) — гітара
  • Роман (Оггі) Данько — бас
  • Микита Шиповськой (Reminded, Kentawr, Izverg, Power Play, Ethereal Riffian) – барабани

У травні 2009-го команда відіграла дебютний виступ на одній сцені з Marejada, Gumilinski, False Effect і Me In Danger. Того ж року відбулася знакова для української сладж/постметал сцени подія — перший повністю тематичний локальний гіг Distorted Evening #1, у котрому Uprising Fomalhaut брав участь разом з гуртами на кшталт Nice Wings, Icarus!, Nuovarta, Forever Wasted, Kasu Weri та Schperrung. Також в історії команди були виступи з Easymuffin Midnight Melodies Collective й La Prosperite (Чехія), Hands Up Who Wants To Die (Ірландія), Gestammelorchester (Німеччина).

Микита Шиповськой, який був і є учасником різножанрових колективів, згадує про формування спільноти та Uprising Fomalhaut в її контексті так:

"Я ще вчився в школі, коли відкрив для себе всілякі форуми, з яких дізнавався про різні гурти. Найміцнішим з цих ресурсів був Neformat, тому що акумулював біля себе цікавих людей. Деякі з них робили тематичні концерти, на яких першу частину грали швидкі гурти, а під час другої всі сідали на підлогу та вдумливо слухали повільні команди. Саме тоді відкрив для себе музику, яку на форумі Неформату було названо distorted unit — усілякий сладж, дум, дрон, постметал та інше. Якраз на одному такому концерті грав гурт Taste of Tiramisu, з якого пізніше й сформувався Uprising Fomalhaut.

Тоді був розквіт такої музики й формування нових гуртів цього формату не змушувало себе чекати. У якийсь момент їх стало настільки багато, що з усього цього можна було зробити невеличкий фест, який назвали Distorted Evening. Саме через пильну увагу до такої музики від Неформатy й було створене ком’юніті та гурти, які потім вийшли далеко за рамки локальних концертів, наприклад Stoned Jesus. Пам’ятаю, як грав з ними їхній перший концерт.

Що стосується Uprising Fomalhaut, то ми були частиною цієї тусовки й також брали участь у багатьох з тих концертів. Апогеєм став розігрів гурту Rosetta, який я дуже любив. Здається, це був останній наш концерт. Думаю, то доволі крутий кінець для гурту".

UPRISING FOMALHAUT

Юра (X ninja) Нагорний — відомий серед музикантів художник. Саме він автор багатьох обкладинок альбомів, афіш і малюнків для мерчу локальних гуртів. Серед найбільш об'ємних співпраць — з Robustfellow, Stoned Jesus та ІншаМузика.

"Сцена" була компактною, усі знали одне одного. Люди писали, що їм потрібна обкладинка, а мені була потрібна практика та досвід. Саме тоді вирішив стати художником, звільнився з банку й музика теж якось органічно була витіснена з мого життя малюванням", — пригадує він.

24 квітня 2010 року з’явився дебютний реліз — однойменне EP. У рецензії Ігор Сидоренко назвав його першим постметал релізом в Україні. А самі музиканти зазначають, що намагалися створити цілісне звучання за атмосферою та ретельно підбирали треки, аби ті плавно переходили один в одного.

 

"Ми не перший постметал в Україні. Ті самі August 6, 1945, Хвилини тисячі мільйонів існували й до нас. Просто жанр кристалізувався в певному звучанні й Uprising Fomalhaut якраз звучав, як канонічний постметал.
Нашу роль мені складно оцінити. Можу сказати, що зібрались якось просто поджемити й нам так сподобалось, що ще два роки грали разом. Чи можна було б зробити більше? Так. Чи варто було себе силувати? Ні. Я все ще маю надію, що зберуся й перезапишу друге EP, яке ми так і не видали *stupid*", — пояснює Юрій Нагорний.

За лірику відповідав Олексій Жестяненко:

"Тексти зазвичай писалися спонтанно: спочатку під мелодію можна накричати якийсь вокаліз, так звану "рибу", аби на цій основі вже будувати вокальну партію, формуючи її з тексту в потрібному ритмі. Першорядною була загальна цілісна атмосфера".

 

Гітарист Денис (Майк) додає, що більшість матеріалу гурту так і не була записана, а почути її пощастило лише відвідувачам живих виступів колективу.

"Для мене знаковим був "Неформат фест" 2010-го року, коли Uprising Fomalhaut були одним з колективів, які замикали другий день масивного заходу в "Бінго". Ми зіграли відносно довгий сет, який починався зі швидких композицій, навіяних впливом скрімо й постхардкору, переходив у нойзову частину, створену гітарними фідбеками й лупами/ефектами з педалей, і закінчувався голосною стіною звуку, навіяною популярним на той момент постметалом.

Кожен у гурті слухав трохи різний діапазон музики й пробував принести в матеріал щось своє. Це, певно, відіграло роль у формуванні того звучання, яке вийшло в результаті", — додає Денис.

 

28 липня 2011 року гурт відіграв останнє шоу на вже згаданому київському концерті Rosetta та припинив своє існування.

UPRISING FOMALHAUT


 

Зараз Микита Шиповськой — ударник у хардкор-гуртах Reminded і Kentawr, Юра (X ninja) Нагорний продовжує малювати музичній спільноті арти, а Олексій Жестяненко — активний учасник Neformat Family та Turbojugend Kyiv.

Більше про Uprising Fomalhaut:

https://forum.neformat.com.ua/distorted-unit/33494-uprising-fomalhaut.html
 

Neformat.com.ua ©