Neformat Family: Forever Wasted

Представлена мізерною кількістю гуртів, українська сладж-сцена, все ж, мала визначних і впливових діячів. Як завжди, з’являючись пізніше, ніж в усьому світі, вони майже не мали підтримки та розуміння серед публіки місцевої, випереджаючи її смаки на кілька років.

Це історія одного з найбільш недооцінених явищ українського сладжу.

1 серпня 2008-го року у Києві з’являється гурт Forever Wasted, що на момент створення ще не мав своєї назви. Їхня історія тривала 7 років зі змінним успіхом, відносно невеликою кількістю концертів і ще меншою кількістю релізів, які зрештою стали культовими та визначними. Вона насичена справжнім сладж-досвідом: речовинами, огидою, нерозумінням, недбалістю, але так само і безмежним задоволенням, кайфом від своєї мало кому зрозумілої справи, та базується на спогадах вокаліста Анатолія Бінковського, що відомий багатьом під псевдо Nook.

Все почалось з того, що після невдалих спроб зібрати гурт, Nook записав демо:

"Я захотів спробувати ще раз, тільки цього разу з конкретним орієнтиром — мені хотілося грати Corrupted (японський sludge/funeral doom-гурт — прим. ред.). Пам’ятаю, що увімкнув якийсь їх трек, точніше момент без вокалу, покричав щось у феєрично дешевий мікрофон, і моє перше демо було готове".

Спробувавши пограти з музикантами Владом з Foible Instinct та Дмитром, що згодом утворив Kasu Weri, Nook разом Денисом з Uprising Fomalhaut всього за один день на форумі Неформату знайшли повний склад.

До першого складу на ритм-секцію потрапили музиканти Вадим і Олег з порнограйнд-команди Sexual Assault, а другим гітаристом мав стати Дмитро, екс-учасник першого в Україні сладж-гурту August 6, 1945 та психоделічних Slow Ride Home. Утім, створивши у такому складі лише один трек під назвою "The Last Man on Earth", що лише через багато років потрапить на повноформатний альбом, гурт вчергове реформувався. Через це, а також через відсутність репетицій, хлопці втратили можливість дебютувати з культовим американським сладж-гуртом Grief у Києві.

298098_289223047754657_1550907120_n



У 2009-му році, коли утворився більш-менш постійний склад, до якого увійшли Анатолій (вокал), Олег (гітара), Вадим (ударні) та Сергій із Шелест Запахов (бас), проєкт отримав назву Forever Wasted (далі FW).

"Назва, звісно, окрема історія. Воістину, як корабель назвеш… Так, і кожен з варіантів перекладу так чи інакше підходив нам якнайкраще: "вічно упороті" "навіки пройобані", і т.д. Якось так в гурті все і було: дуже важко, з тріском, непотрібними сварками та з постійним пройобуванням якихось важливих речей. Мені хотілося змінити назву, але зараз, коли я про це думаю, то здається, що вона була на своєму місці і дала нам власне обличчя," — згадує Nook.

Так, в атмосфері цього "втраченого" хаосу з-під пера харківського художника з’явився і незмінний логотип FW.

296654_268482286495400_990960_n

Дебют відбувся на Eyebleed Fest — мультижанровому заході, що проходив через кілька місяців після третього Neformat Fest. Втім, гурт мав "wasted"-ауру, що Nook прокоментував так:

"Мені зараз весело згадувати, що цей концерт став одним з найбільш відвідуваних в історії FW, і нам навіть заплатили якісь копійки. Спочатку людям було цікаво, що ж це таке, а ми в підсумку не зуміли з цією цікавістю правильно працювати і втратили її".

Та, менше з тим, Nook став організатором серії тематичних сейшенів Distorted Evening, учасниками яких незмінно були FW, та які завжди супроводжувались певним успіхом. Про одну з таких вечірок Nook згадує:

"Виступили ми об’єктивно непогано, звук був міцним і качовим. Та і взагалі вийшов цей концерт найкращим, з крутим складом у крутому місці [...] А ще, задля експерименту, я взяв до рук гітару, що фідбечила весь сет. Крім одного місця, де я зіграв найпростіший риф у кавері на Corrupted. Експеримент вдався, але грати з того моменту я так і не навчився. У цілому, я сказав би, що якщо до цього наш гурт повзав на колінах, то зараз він цілком впевнено став прямо і крокує вперед".

Нарешті, у 2011-му році, настав час для запису першого релізу для FW. Ним став спліт зі Skruta та Foible Instinct. На диск увійшли два треки від Foible Instinct з Nook’ом у якості гостя. Forever Wasted віддали свої "Machines" та "Mouth Full of Blood", зведені Іллею з Mozergush.

Та перед самим записом треків для спліту у складі відбулися чергові зміни: на місце Вадима прийшов Сергій Жук (відомий більше як Fractal), вокаліст гурту chorus:failed, для якого це спочатку було бажанням потренуватися у грі на ударних. Та з часом Fractal і сам перейнявся музикою колективу і залишився його частиною до кінця існування. Якщо зі зміною ударника запис інструментальної частини пройшов доволі швидко та без особливих пригод, то запис вокалу був максимально по-сладжу.

"Запис був призначений на суботу на 12 ранку, і в п’ятницю мені ніяк не сиділося вдома. Я вирішив випити на нашому місці разом з Fractal’ом та ще кількома друзями. Після пива була одна пляшка коньяку, за нею друга, третя. Не встигли на метро, додому я збирався йти пішки. Попрощалися з усіма, пішов проводжати подругу, а коли повертався додому всіх знову зустрів. І зовсім забув, що у мене запис і взагалі я повинен бути вдома. І далі все як у тумані," — згадує Nook.

Пропустивши подробиці подій у стрип-барі та неприємної взаємодії з поліцією, опинившись о 8-й ранку вдома, проспавши півтори години, у блідому стані, зрештою, проходить запис:

"Якісь шматки я вигадав прямо під час запису, чим, звичайно, не пишаюся. Після запису поїхав на якийсь грайндкор-концерт. Зараз це весело згадувати, що був такий період — свободи, розв’язності, божевільної чортівні".

Але після релізу спліту та кількох концертів склад гурту вкотре реформувався. FW покинув Олег, що був головною рушійною силою. Так, Сергій став гітаристом, а на басу його замінив Костянтин Маюк з гурту Шелест Запахов. У цьому складі FW відіграли на знаменитому фестивалі Metal Head’s Mission, що став можливістю показати себе новій аудиторії, а також наймасовішим з усіх концертів, після якого хлопці отримали багато схвальних відгуків.

Та варто згадати, що після одного з дуже п’яних невдалих виїзних виступів у такому складі, проєкт ледь не розпався. Утім, незабаром Олег повернувся на місце гітариста. Згодом відбувся один з найкращих, на думку хлопців, виступів на Геловін в Бінго, де вони вперше грали вп’ятьох:

"Ми грали повністю для себе і кайфували від того, що виходило. Був крутий міцний звук, майже повністю відсутнє світло, а на задньому плані ми увімкнули фільм "Begotten", отож того вечора у нас воістину була своя атмосфера. Ми були найважчим гуртом на цьому заході і багатьом це не сподобалось, що потім було видно на форумах. Писали, що ми аж надто важкі і наче з Місяця впали. Кращих компліментів годі й вигадувати".

Одразу після цього гурт покинув гітарист Сергій.

У 2012-му році у такому складі FW встигли зіграти концерти з зарубіжними хедлайнерами Amenra (post-metal) та Jucifer (sludge/grindcore). Та наприкінці року як другий гітарист до колективу приєднався Микола Тимченко з Bomg, які на той момент щойно переїхали з Монастирища до Києва й облаштовували культову в андеграундних колах Evergreen Studio. Цей склад Forever Wasted і став "золотим":

  • Анатолій Бінковський — вокал,
  • Олег Костюшко — гітара,
  • Сергій Жук — ударні,
  • Микола Тимченко — гітара,
  • Костянтин Маюк — бас-гітара.

Але все було не так просто, як здавалось: "зібрати на репетицію п’ятьох людей, зайнятих своїми справами, було дуже і дуже нелегким завданням, — згадує Nook. — Через це було небагато репетицій. Але зате у нас назрів план дій, і саме існування гурту вже не здавалось таким беззмістовним. Ми мали п’ять готових тем, та хотіли дописати ще дві і записати на альбом сім треків".

965288_616646058345686_1364259343_o

Влітку 2013-го у новому складі був покладений початок створення найдовшої композиції FW "Suicide Forest", концепт якої з’явився після перегляду передачі від Vice про відомий ліс самогубців Аокігахара. Та, зважаючи на повільність треку, його остаточне створення також було дуже повільним. Вже у 2014-му році, протягом двох тижнів у березні гурт відіграв два абсолютно різні концерти у Києві, один з яких був, за спогадами Nook’а, "взагалі ніяким", а інший був приурочений до Дня Народження Даші зі Snakerider. Відео з нього, на жаль, не збереглося, а сам івент вважається одним із культових виступів:

"Мала Опера була забита вщент і в ній не було тверезих людей в принципі. Всі три сети (Forever Wasted, Kasu Weri, Bomg, — прим. ред.) злилися у якусь п’яну вакханалію, де як і публіка, так і музиканти валялися на підлозі та горіли, наче востаннє. Я пам’ятаю мало не те що з концерту, а з того дня, в принципі".

Приблизно в такому стані пройшов останній виїзний концерт хлопців на Hangar Fest у травні у Харкові, з якого збереглися лише фото.

Зрештою в період з літа 2013 до літа 2014 були майже повністю закінчені усі сім треків для дебютного альбому. Останнім став "Empire", що брав своє натхнення у подіях Революції Гідності та початку російської агресії проти України. Після концерту в Харкові хлопці вирішили повністю присвятити весь час для відточення своїх тем для запису.

"Ми могли спокійно записатися влітку 2014-го вживу, всі разом. Це зробило б запис більш живим і міцним, не ідеальним, проте справжнім. І це могло б дати нам можливість рухатись далі, створювати, виступати, починати писати другий альбом. Шкода, що ми так не зробили. У червні 2014-го ми були на великому підйомі, ганяли записи з репетицій, доробляли якісь дрібниці та будували плани на подальшу творчість", — каже Nook.

В листопаді wasted-аура зіпсувала можливість зафіксувати альбом, який вирішили записувати потреково:

"Майже нічого не звучало як повинно, треки якось дивно звучали по темпах, і взагалі це був шмат лайна. Але це якось не так сильно підкосило нас, ми просто вирішили викинути на смітник цей запис, забути його як страшний сон і почати знову".

Попри це, кінець 2014 — початок 2015 років був музично-найкращим періодом в історії гурту. Проходили джеми, було створено матеріалу майже на половину другого альбому, якому, проте, так і не судилося побачити світ.

Квітень 2015 року став вирішальним. Попри суперечки між музикантами, на цей момент вже були готові всі метрономи для запису і навіть записані партії ударних, які задовольнили всіх. Про свій вихід з гурту заявив Костянтин, щоб повністю присвятити себе власному проєкту BSxBC, де він був фронтменом і де активно проходила підготовка матеріалу для дебютного альбому. Втім, найсумнішою новиною того квітня стало те, що сейшн Robust Evening, де FW грали з Bomg та Soom, був останнім для хлопців, попри те, що були заплановані ще кілька концертів. Трохи згодом з’явилось повідомлення, що Forever Wasted припиняє свою діяльність назавжди.

Але у серпні з’явилась фінальна версія обкладинки для альбому, автором якої виступив Богдан Сокур. Зрештою, сам альбом було закінчено в той самий період:

"Я записав вокал на всі треки, потім Fractal записав свій у деяких моментах і всім гуртом ми записали кінцівку "Suicide Forest". Усі писали вокали по одному, без текстів, бо це все символізувало духів та демонів, що полюють на тебе перед твоєю смертю, яку ти вже більше не хочеш приймати. Правда, коли ми переслуховували ці записи вокалу без музики, щоб вибрати найкращі, то деякі шматки були настільки смішними, що ми просто заходилися сльозами від сміху — здається, я в житті ніколи так не сміявся".

Перед тим, як альбом остаточно дійшов до слухача, трек "Empire" у попередньому зведенні потрапив на збірку Electric Funeral Cafe від Robustfellow. Гітарист Микола працював над звуком альбому майже рік. Nook розповідає:

"У липні 2016-го, у самому кінці зведення, я скинув Миколі хвилинний запис музичної шкатулки, який зробив нашвидкуруч і запропонував вставити щось подібне у самий кінець альбому. І Микола вставив його наприкінці останнього треку "Suicide Forest". Вийшло круто, наче в кінці, після всього, після найстрашніших речей, на руїнах старого світу, обгоріла дитина зі скляними очима крутить її — і все стихає".

Однойменний з гуртом альбом вийшов 1 серпня 2016 року, рівно через 8 років після того, як був створений гурт.

У серпні 2017 на лейблі Satan’s Claw альбом вийшов на касеті невеликим накладом 50 штук. Після того були розмови про повернення, але все доволі швидко стихло і наразі музиканти вже доволі далеко один від одного: Nook та Олег більше не займаються музикою, Костянтин після розпаду BSxBC перебуває у творчому пошуку, Fractal грає в Most Rated Death Kills, Микола, окрім Bomg, грав сесійно чи на постійній основі в купі гуртів на кшталт Borum чи Pree Tone.

Цю оповідь краще, ніж закінчити інтимним одкровенням вокаліста гурту, неможливо:

"Ця подорож до минулого виявилась для мене більш болючою, ніж я очікував. Може, тон у всієї історії доволі сумний, але висновок простий і позитивний — цінувати те, що в тебе є. Цінувати, насолоджуватися унікальними моментами, які ніколи більше не повторяться. Бо коли я був на сцені — я відчував себе всемогутнім велетнем, від кожного мого кроку дрижала земля. Коли ми вп’ятьох грали на репетиціях — кайфували як ніколи, бо це була найкраща музика, яку ми будь-коли чули. Якщо колись вам вдасться спіймати подібне відчуття — тримайтесь за нього, незалежно від того, як повертаються обставини чи що про це думають оточуючі. Ну а я дуже радий, що у мене була така сильна історія і що наш альбом став маленькою червоною піщинкою у світовому андеграунді".

Forever Wasted у соцмережах:

https://foreverwasted.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/ForeverWasted

Раніше в рубриці: https://www.neformat.com.ua/neformat-family

Фото Slippy Inc. та з Фейсбук-сторінки гурту

Neformat.com.ua ©