Олександр Ткаченко подає у відставку

Міністр культури Олександр Ткаченко після хвилі критики через витрати на розважальні серіали під час війни повідомив, що подав заяву про відставку. 

"Приніс сьогодні ввечері Прем’єру заяву про відставку, через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни. Лише потім здивувався заяві Президента щодо цього ж питання.

Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди — це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього.

І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності та наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших", — йдеться у заяві чиновника.

Подібна тактика для Олександра Ткаченка не нова, і у 2021-му він уже робив схожий крок але, в результаті, так і не був звільнений. Цього ж разу, зважаючи на заяву Президента Володимира Зеленського, який сам попросив у вечірньому зверненні 20 липня розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України, звільнення міністра таки може відбутися.

Варто наголосити, що критика, яка лунала через витрати на створення серіалів під час війни, зокрема і про таких персонажів як одіозний аграрій Поворознюк, є лише вершиною айсберга претензій, які назбиралася до Олександра Ткаченка за час його перебування на посаді. Зокрема і досі активна чергова петиція за звільнення міністра, де є, до прикладу така аргументація: 

  • Непрофесійно керував Міністерством культури та інформаційної політики, що спричинило застій в культурній сфері.
  • Не було здійснено належних заходів, щодо захисту та збереження мистецьких творів від російської агресії.
  • Сприяв злочинному рішенню Держкіно щодо реорганізації "Довженко-центру".
  • Виступив проти закриття музею Булгакова в Києві, до чого закликала Спілка письменників України.

Чимало критики на адресу Ткаченка лунало і через те, як міністерство вирішило питання з тимчасовими дозволами митцям для виїзду за кордон, фактично заблокувавши таку можливість для більшості українських музикантів. Через цю та низку інших причин під час лекції Олександра Ткаченка 23 червня у Києві на Книжковому Арсеналі навіть відбулася невелика акція протесту за участі представників різноманітних сфер культури, які стояли з гаслами "Ткаченко має піти", "Розграбовані музеї = діяльність Ткаченка", "Ткаченко знищує культуру" тощо.