heavenphetamine повертаються до Києва

Після півторарічної перерви японський краутрок гурт повертається в клуб Otel’ з благодійним концертом та оновленою програмою. 

27 січня heavenphetamine виступатиме у Києві в компанії діджеїв Misha (20ft radio) та Wieoloroman. Вартість квитків онлайн у передпродажі — 300 гривень, і 400 на дверях. 

heavenphetamine — це проєкт під керівництвом Хірокі (вокал/синтезатор) та Сари (вокал/барабани), двох японських музикантів, що базуються в Тбілісі. Їхній музичний стиль часто описують як поєднання краутроку, построку та прогресивного панку. Проте їхній глибокий звуковий пейзаж включає різноманітні впливи, серед яких джаз, техно та айсід-хаус. 

Вперше до України цей дует завітав у грудні 2021 року, за два місяці до повномасштабного вторгнення.

"Нашим першим враженням від України став хороший відгук глядачів на першому виступі у Squat17B у Києві, доброта та гостинність хлопців, які приймали нас п'ять днів. Нам було важко перед поїздкою до Києва, тому тепло українського народу дуже мене зачепило", — розповів Хірокі у коментарі Неформату. 

Отож, на цьому візити колективу не завершилися. Після повномасштабного вторгнення heavenphetamine приїжджали до України 5 разів і дали тут загалом близько 20 виступів, заколабилися з місцевими музикантами та записали сингл "KYOEN".

"На свій сором, я не знав про захоплення Криму і Євромайдан, коли ми приїхали вперше. Але розумів, що ситуація надзвичайно напружена. У новинах повідомляли, що росія розгорнула біля кордону велику кількість танків. Я думав, що це тривожно, але не міг навіть уявити таку повномасштабну війну. 

Перед тим, як знову відвідати Київ наприкінці літа 2022 року, мені, звичайно, було лячно та неприємно. Був страх можливої смерті чи травми. Я думав, що це не буде "нормальним" рішенням, оскільки може спричинити проблеми для моєї родини в Японії та друзів в Україні. Також сумнівався, чи можна взагалі виконувати живу музику під час війни і чи місцеві можуть нею насолоджуватися. Проте ті, з ким я контактував, прийняли мене та попросили виступити, тож я вирішив поїхати. На той час у новинах казали, що в Києві працює система протиповітряної оборони, а ситуація відносно стабільна. Окрім того, в Японії ніколи не знаєш, коли саме може статися землетрус і ти раптово помреш. У будь-якому випадку, я подумав, що якщо є люди, які оцінять нашу музику, варто поїхати. 

Звісно, нас дратували сирени майже щодня, ми не могли зайти у Велмарт чи Сільпо, автобуси та трамваї зупинялися, доки не припинялася тривога, були вибухи та укриття на станції метро. Я відчуваю, що ситуація в країні звела б мене з розуму, якби я був українцем і застряг тут на два роки. Тому я дуже поважаю людей, які воюють на передовій і які все одно намагаються жити своїм життям", — розповідає музикант.

Запис виступу heavenphetamine в Одесі

Хірокі додає, що відчуває і персональну відповідальність за ситуацію, що склалася в Україні. 

"Звичайно, я не підтримую росію, але моє життя якось пов’язане з цією ситуацією. Наприклад, компанії, у яких я щось купую, можуть мати справи з росією, Іраном, Китаєм чи Північною Кореєю. Такі дії як репост у соцмережах, можуть сприяти поширенню фейкових новин. Ось чому я вважаю, що кожній людині важливо усвідомлювати, який вплив її рішення та дії можуть мати на світ. Я знаю, що нам не під силу зупинити війну. Але вважаю, що кожному важливо задуматися про те, як ми живемо, щоб не передати конфлікти та звірства, які відбуваються не лише в Україні, а й по всьому світі, майбутнім поколінням.

Та на цьому дует не зупинився. Задля підтримки українців heavenphetamine відіграли минулоріч два благодійні європейські тури:

"Я вважаю, що вкрай важливо переглянути наші індивідуальні способи життя у світлі подій, що відбуваються у всьому світі. Особливо Україна, яку ми відвідали та де спілкувалися з людьми, має для нас особистий зв’язок. У рамках наших європейських турів для мене важливо нагадати людям про поточну ситуацію в Україні. Минулого року ми гастролювали двічі — навесні та восени.

Під час другого туру я відчув втому у підтримці європейської спільноти, можливо, через такі проблеми, як палестинський конфлікт і тривалий економічний тиск на громадян через інфляцію. Проте солідарність з Україною все ще була очевидною, навіть якщо пожертви були не такими значними, як під час весняного туру. Були люди, які часом донатили значні суми. І я добре пам’ятаю бурхливі оплески, коли ми підняли український прапор на французькому фестивалі Trans Musical". 

Наостанок варто нагадати, що Хірокі й Сара записали альбом, і два треки з нього вже випущені як сингли. Саме їх музиканти записали у Києві за підтримки українських колег — гітариста Євгена Короля і флейтистки Кіри Кремповаале (один з цих синглів вище на відео). Однак зараз гурт все ще шукає лейбл для випуску альбому, тож дата релізу наразі невідома.

heavenphetamine у мережі:

https://www.instagram.com/heavenphetamine/
https://heavenphetamine.studio.site/
https://linktr.ee/heavenphetamine