Difference Machine шукає зв’язок минулого та сучасності на новому альбомі

Експериментальний проєкт Difference Machine представляє нову роботу — альбом "контакт". 

У цьому релізі засновник проєкту Benjamin поєднав два ключові елементи: звуки української традиційної музики та звуки нинішньої війни. Збирати їх музикант почав ще у грудні 2022 року з усіх куточків України, в чому йому допомагали різні люди. Завершилася робота над альбомом у вересні 2023-го, а працював над ним Benjamin переважно у Києві. 

"Отримавши перші записи, я довго експериментував з обробкою звуків та поєднанням їх у єдину структуру, балансуючи між чуттєвістю фолку та жорстокістю звуків війни.

Я, власне, написав багато композицій у ході створення альбому, які врешті так і не увійшли до нього. У творчому процесі напрямок не раз змінювався, адже я постійно експериментував і колекція звуків увесь час поповнювалася, проте, основна ідея завжди залишалася незмінною.

У цьому альбомі не використовувалися синтезатори, лише семплери та ефекти для обробки записаних звуків. Це було принципово важливим для мене, адже таким чином усі звуки, кожен з яких апріорі мав власну унікальну історію, в єднанні здатні були створити щось справді значуще", — розповів музикант у коментарі Неформату.

Альбом також доступний на усіх стримінгових сервісах

Цієї роботою Benjamin хотів підкреслити зв’язок тривалої історії України (за допомогою народної музики) та сучасний розділ історії – боротьбу за життя.

"Звуки війни та фольклорні мотиви, використані в альбомі, демонструють два шляхи самовираження українців: через культуру та через боротьбу.

Кожна з пісень в альбомі позначає певну стихію. Ідея чотирьох стихій насправді базова та повсюдна. Елементи природи по-суті складають формулу світу, і навіть у таких поняттях, як війна, їх можна легко виокремити на метафоричному рівні, адже бій може бути повітряним, водним, земним та вогневим.

контакт” — це місце перетину багатьох речей, таких як, наприклад, час та стихії. В цьому і полягає концепт альбому: він про зв’язок минулого та сучасності, взаємодію стихій, та, зрештою, про зв’язок людей і світу", — додає музикант. 

Вийшов "контакт" за підтримки електронного лейбла ОЧІ, з яким Benjamin уже мав справи раніше. Зокрема його треки увійшли до благодійної збірки "24​.​2​.​22​/​23", а також музикант готував підбірку музики, що його надихає, для серії міксів "Ukraine Locals". 

На обкладинці альбому — фото 2019 року, зроблене подругою Бенджаміна Юкою, на якому зображене обмерзле Азовське море.

"Ця світлина співзвучить із назвою альбому, адже із цим місцем наразі непросто віднайти "контакт", — пояснює музикант. 

Наразі Benjamin працює над спільним альбомом з електронною музиканткою та співачкою ummsbiaus, що, за його словами, буде суттєво відрізнятися від попередніх його проєктів ритмікою та мелодикою, але водночас робота буде не менш експериментальною.

"Працювати над проєктом ми почали у жовтні. Першочерговою ідеєю було записати народні інструменти та спів, аби потім провести певний інтуїтивний музичний експеримент. Записавши звуки разом із бардом та військовим лікарем Едуардом Драчем, буквально наступного дня ми вже опрацьовували перші ескізи.

У спільному творчому потоці за два місяці щоденної роботи ми встигли створити кілька треків, які сподіваємося невдовзі представити загалу. Цей звуковий перформанс проведе слухачів шляхом, який у процесі численних експериментів та імпровізацій нині проходимо ми самі. Цей проєкт буде схожим на шлях через лабіринт в оточенні болів, страхів та сподівань, які зараз співвідчуває весь український народ, а разом із ним – і весь цивілізований світ", — додає музикант. 

Новий матеріал Бенджаміна також можна буде почути на живому виступі у клубі Otel 10 січня в рамках проєкту "нойзщосереди".

Радіосеріал Difference Machine для Gasoline Radio

Ідея проєкту Difference Machine народилася у контексті повномасштабного вторгнення росії в Україну, через потребу розповідати історії війни за допомогою звуків. Його творець Benjamin хоч і народився поза межами України, вважає Київ своїм рідними домом. 

Difference Machine – це проєкт експериментальної абстрактної музики на стику таких жанрів, як ембієнт та нойз із залученням елементів народної музики. На створення музики Бенджаміна надихає абсолютно різноманітна музика: від ембієнту до джазу, від нойзу до психоделічного року.

Проєкт розпочався у 2022 році з релізу альбому "ніколи не змиряться", що вийшов на лейблі Erythroleukoplakia Records. Цей альбом було створено зі звуків України (польових записів), записаних по всій країні протягом перших кількох місяців повномасштабної війни.

У другій половині 2022 року Benjamin також був хостом радіошоу на Gasoline Radio. У 2023 він випустив також мініальбом, сингл та два лайви на тому ж Erythroleukoplakia Records.

Difference Machine у мережі:

https://www.instagram.com/everywhereeye/
https://linktr.ee/everywhereeye
https://differencemachine.wixsite.com/