Підсумки роботи Неформату у 2023

На завершення 2023 року наша редакція вирішила підбити підсумки діяльності: що вдалося цьогоріч, що не вдалося і чого очікувати далі. Поїхали!

Конференція та інші гранти

8 квітня в столичному клубі The Crown ми провели одноденну музичну конференцію Neformat Music Unity, на якій зібралися майже 80 представників українського андеграунду та інді-сцени. Можливою вона стала завдяки гранту від фонду "Ізоляція" та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Говорили про благодійність та внесок музикантів у підтримку нашої армії, бум нової української музики у всіх його можливих проявах, а також значення клубів та спільнот навколо них у культурному житті. Теми були важливі, усі відвідувачі "свої", а близькість барної стійки остаточно додала нашому заходу приємної неформальної обстановки!

Судячи з теплих відгуків учасників, захід цілком вдався, тож ми написали й виграли грант на другу конференцію і за підтримки того ж фонду "Ізоляція" проведемо її 16 березня! Чекайте на офіційний анонс та подробиці трохи згодом.

Запис усієї конференції шукайте на нашому Youtube-каналі

Загалом же цього року нам вдалося пройти на три грантові навчальні та консультаційні програми, також ми отримали енергетичну підтримку від Львівського Медіа Форуму  і House of Europe, а от дістати кошти на навчання та фінансування молодих музичних журналістів поки не вийшло. Але ми спробуємо реалізувати цю ідею й у 2024-му!

"Цього року ми подавали менше заявок: по-перше, тому що програм, які нам підходять, стало менше, по-друге, тому що ігнорували всі нерелевантні заявки ще на етапі розгляду (раніше подавались із думкою, що, може, пощастить).

Як і раніше, на навчання нас беруть охоче, а от гроші залучати все так само складно", — коментує наша грантова менеджерка Ксенія Янус, і можемо додати, що така картина загалом характерна і для інших видань культурної спрямованості.

А ще можемо похвалитися, що в співпраці з Українським Інститутом реалізуємо в січні міжнародну співпрацю з польським виданням Idioteq. Слідкуйте за публікаціями на нашому сайті!

Новини, відео та інший контент

Варто сказати очевидне — великих текстових матеріалів на Неформаті стало менше, і через брак бюджету на цей напрям діяльності, і через відсутність авторів, які зараз вимушені більше перейматися власним добробутом чи волонтеркою, аніж дописами про музичну культуру.

Утім, ми старалися фіксувати розвиток музичної сцени через коротку форму, насамперед через новини.

"У це не сила повірити зараз, але протягом року я особисто написала понад 250 новин! А послухали ми, увага, вшестеро більше релізів…

Загалом, озирнутися на цей рік з огляду співпраці з музикантами приємно, оскільки з багатьма ми скористалися двосторонньою можливістю зміцнити наші зв’язки. Водночас, зважаючи на щільність української інді-сцени, без спалених мостів цьогоріч не обійшлося теж. Але, як показала війна, мости в Україні залізно загартовані, тож ми не зупиняємося на тому, як є зараз, а завжди дивимося вглиб, удаль, завдяки чому щорічно відкриваємо вам низку нових імен і через це ж іноді нариваємося на ‘poop’ емодзі в реакціях нашого Telegram. Але ми вчимося, і нас не зупинити!", — коментує наша новинна редакторка Єлизавета Джулай.

До слова, за цей рік, за даними NUAM,  українські музиканти залили на стримінги понад 37 тисяч треків, з них близько 3700 — різноманітний рок і метал. Тож плануємо наступного року слухати ще більше нової музики та копати ще глибше.

Водночас ми старалися йти в ногу із часом, й активніше освоювали відеоформат! Бо ж зізнайтеся, читати зараз у багатьох із нас виходить менше… Отож, за рік ми записали 9 подкастів (Дмитро Бастанов, Amphibian Man, Ольга Пулатова, Олексій Мельничук, КуLЯ, дружній подкаст Галас та інші були нашими співрозмовниками), понад 15 відео з найкращими релізами місяця чи розборами окремих жанрів, а ще цілу купу тік-токів і рілсів з актуальними музичними рекомендаціями.

На жаль, нам не вдалося реалізувати той масштабний план по відео, який ми мали оригінально, адже ще з весни наш ведучий Микола Мага почав готуватися до служби в лавах ЗСУ, де зараз і проходить підготовку та навчання. Відтак, довелося залучити нову ведучу — головну редакторку Ярину Денисюк, тож наступного року багато відеоконтенту не можемо обіцяти, але виходити він буде.

Більше відео шукайте на нашому каналі

Благодійність

Чимало часу ми присвятили і благодійній діяльності, насамперед за активної підтримки нашого друга та в минулому дописувача Романа Шевченка, провели цілу серію благодійних аукціонів із 21 лота, які сумарно зібрали 141 тисячу гривень. Висловлюємо щиру вдячність за надані лоти самому Роману, Світлані Кострикіній, магазину QUALS та всім вітчизняним гуртам і лейблам, з якими ми співпрацювали цьогоріч. І звісно, усім, хто робив ставки та переказував гроші на рахунок фонду Musicians Defend Ukraine, що опікується вітчизняними музикантами в лавах ЗСУ та поза ними.

Якщо вам цікаво, то ось п’ятірка наших найуспішніших лотів, але пам’ятайте, що всі внески однаково важливі!

  1. Вініл White Ward "Love Exchange Failure" з автографами гурту — 17 500 гривень.
  2. Вінілбокс Ignea — 10 000.
  3. Bohren & der Club of Gore — Sunset Mission — 7 777.
  4. Платівка Being As An Ocean — 7 777.
  5. Два релізи Amenra з автографами — 7 600.

Окрім того, нам вдалося провести й одну велику лотерею, де ми розіграли бас-гітару Андрія Печаткіна, учасника White Ward та Signals Feed the Void. За допомогою понад 500 учасників ми зібрали 242 тисячі гривень пішли на закупівлю багі в повній комплектації для одного з батальйонів оперативного призначення 14 бригади НГУ "Червона Калина". Терміни виробництва дещо затяглися, але вже скоро сподіваємося прозвітувати вам про результати.

А якщо ви не встигли долучитися до наших благодійних ініціатив цьогоріч, то раді повідомити, що вже маємо купу крутих лотів і розпочнемо новий сезон аукціонів у січні. Також Андрій планує розіграти іншу свою бас-гітару, тож слідкуйте за апдейтами.

А ще в нас є плейлист актуальної української музики за 2023 рік, понад 400 треків!

Apple Music | Deezer | YouTube Music 

Неформат наживо

Окрім того, цьогоріч Неформат задонатив 251 тисячу гривень на різноманітні волонтерські ініціатив із наших концертів. Це і згадані Musicians Defend Ukraine, і фонд HMV.UA, і команда Варвари Лущик, окремі активні волонтери, як-от Дмитро Самсонов чи Кирило Бренер, окремі підрозділи ЗСУ. Тож, тим чи іншим способом на потреби військових ми віддавали увесь прибуток з 11 наших цьогорічних івентів, серед яких шість проводилися в Києві, один у Дніпрі та чотири в Чернігові.

"Традиційно, ми робимо лише Київ-Чернігів через те, що я сам чернігівський і в рідному місці зробити концерт простіше, але випала можливість у рамках всеукраїнського туру White Ward організувати івент у Дніпрі разом із паліндромом. Тут варто відзначити нашу випускову редакторку Аліну Плеську — через форс-мажорні обставини я вимушений був залишитися в Чернігові і всі організаційні моменти лягли на її плечі", — розповідає наш івент-менеджер Єгор Фелюст.

Серед гуртів, які допомогли нам зібрати цю суму були також Обрій, Vidmershiy Shmat, Mulyfication, True Tough, Weapon of Choise, КАТ, Sick Solution та ще багато музикантів, яким ми теж щиро дякуємо!

А ще цьогоріч наша грант-менеждерка Ксенія Янус переїхала до Києва, де й запустила спільний із клубом Otel' Лекторій, у рамках якого своїми експертними знаннями та досвідом ділилися Олексій Шмурак, Катерина Войчук, Анаід Агаджанова, Music Export Ukraine, Аліна Парчевська, Костянтин Поведа та деякі члени нашої редакції. Загалом до лекцій вдалося залучити близько 300 онлайн та офлайн відвідувачів.

Підтримка та співпраця

Певно, найяскравішою співпрацею року можна назвати серію голосувань, де переможець отримував можливість записати лайв на студії Rakurs Records. Після двох конкурсів, безлічі інтернет-баталій та сотень емоційних смайликів, таку нагоду отримали True Tough (32 % голосів у першому конкурсі) і Sick Solution з результатом у 36 % голосів (другий конкурс). Водночас Rakurs Records вирішили також запросити на запис лайву 0 % Mercury, які посіли в голосуванні друге місце.

Результат вашого голосування — запис True Tough на Rakurs Records

Також цього року редакція Неформату мала нагоду попрацювати із журналісткою та піарницею Анаід Агаджановою. Нам так і не вдалося втілити ідею про англомовну версію сайту, однак, в результаті, ми отримали цілий ряд мініподкастів із конференції та низку цікавих публікацій від Анаід.

Окремо хотілося б відзначити роботу з низкою гуртів, які довірилися нашому лейблу Neformat Family. Загалом нам вдалося тим чи іншим способом підтримати вихід 13 релізів, серед яких кілька синглів, спліт, збірка "МАПА" й дискографія гурту pušča, один альбом та кілька EP. Найбільше ми допомагали гуртами з плануванням релізу та реалізацією промо-кампанії, однак було і трохи свіженького мерчу та фізносіїв від The Symbioz, True Tough, Heruvim і pušča.

Усі релізи лейбла ви знайдете на нашому Бендкемпі

Однак, найбільшою підтримкою та опорою стала наша спільнота читачів, яка за цей рік задонатила на нашу діяльність понад 100 тисяч гривень, що дозволило покрити приблизно 15 % витрат Неформату у 2023 році. Редакція нашого медіа вдячна всім учасникам нашої спільноти й за їхній фінансовий внесок, особливо в такі важкі часи, і за добру пораду в наших справах. Сподіваємося тримати з вами контакт і у 2024-му. А якщо хтось вирішив підтримати нас прямо зараз, зробіть це ось тут. 

Насамкінець ще раз дякуємо всім, хто тим чи іншим чином був дотичний до діяльності Неформату цьогоріч, або ж просто читав чи дивився наш контент — ваш увага безцінна. Сподіваємося зустрітися з усіма вами вже в наступному, 2024 році й дуже надіємося, що для всіх нас він буде переможним.

Усі наші соцмережі шукайте за посиланням:

https://lnk.bio/neformat

Neformat.com.ua ©