Маргарита Кулічова виступила саундпродюсеркою нового фільму

Нещодавно вийшла українська документальна кінострічка Надії Парфан "Я НЕ ХОТІЛА РОБИТИ ФІЛЬМ ПРО ВІЙНУ". За весь звук цього фільму відповідала музикантка та саундпродюсерка Маргарита Кулічова, яку наші читачі знають ще як Grisly Faye.

Цей фільм розповідає про війну та про повернення додому, де та досі триває. Стрічка дебютувала на сторінках щотижневика The New Yorker.

"Вже на початку було зрозуміло, що це фільм не про перфекціонізм форм, не про витончений саунддизайн, а про історію, в якій кожен із нас може впізнати себе і своїх близьких", – ділиться Маргарита із Неформатом.

Маргарита та Надія співпрацюють вже протягом тривалого часу, тож між ними склалася певна історія розуміння та довіри.

"Надя мене одразу попередила, що буде дуже багато вітру. Тож поки вона знімала, я поглиблювалась у вивчення "денойзерів" [програми/фільтри, які прибирають шуми – ред.], аби зберегти якомога більшу кількість оригінальних записів".

Однак цього разу їхню колаборацію випробовувала відстань, також свої корективи в роботу вносили різні обставини в їхніх містах.

"Робота на відстані, повітряні тривоги і стрес були лейтмотивом цього фільму. Іноді ми не могли працювати, бо біля Наді були вибухи, потім місто, в якому я живу, затопило, в нас обох були перебої з інтернетом та електрикою, не було можливості завантажити і прослухати файли. Іноді просто не було ні моральних, ні фізичних сил. Але щодня ми просувалися далі, іноді помаленьку. Ми зідзвонювались і записували разом войсовер [закадровий голос – ред.], обговорювали, про що розповідає кожна фраза, про що інтонація, дихання". 

 

Окрім цього Маргарита тісно співпрацювала із режисером монтажу, яким був Тарас Співак.

"Цього разу наші виклики були особливо складними, адже ми мусили робити реконфірм [повторне затвердження – ред.] кілька разів. Без ретельної роботи та доброго гумору Тараса Співака це могло стати пеклом".

На цьому внесок Маргарити у кінострічку не закінчується – додатково вона написала трек для однієї з його сцен.

"Музика у цьому фільмі – прекрасна. І я не буду називати сцену, до якої я писала трек, аби ви пішли в титри й переслухали артистів, які там вказані. Це мед для вух. Скажу лише, що трек, який я робила, з композиційної точки зору був дуже простий, і це був той випадок, коли я написала цілий альбом, поки ми не знайшли саме те звучання, саме ті інтервали".

Наразі до виходу готується ще один кінопродукт співпраці Надії та Маргарити – короткометражний фільм "Це побачення" про життя в Києві. Його прем’єра відбудеться на конкурсі міжнародного фестивалю Berlinale вже цього лютого.

Раніше ми також писали про саундтрек, який Маргарита створила для короткометражного фільму "Вугілля".

Маргарита Кулічова в мережі:

https://www.facebook.com/margaryta.kulichova/
https://www.instagram.com/goaheart/

Фото обкладинки – Facebook виконавиці