Дебют: авангардний джаз-метал від Hyperboreus

Український experimental progressive death metal гурт презентував дебютний повноформатний альбом "Fighting with God".



Запис відбувався упродовж жовтня 2020-травня 2021 року на київській студії Soundplant. Перші напрацювання музиканти зробили ще у 2010–2012 роках.

"Важко виділити якусь головну родзинку альбому, але наявність духових інструментів та звук гітар, не залишить байдужими багатьох поціновувачів важкої, прогресивної та важкої прогресивної музики.

Це музична мандрівка в таких стилях як progressive/technical death metal, math metal, jazz metal, avant-garde metal. Музична структура та композиційні особливості резонують із класичною авангардною музикою 20 століття (Stravinsky, Cage, Varese, Xenakis), класичними та сучасними джазовими композиторами та виконавцями від Dave Brubeck до John Hollenbeck. У своїй металічній основі ми розвиваємо ідеї гуртів Death, Cynic, Atheist, Gorguts, Watchtower, Canvas Solaris, Meshuggah, Behold The Arctopus", — розповіли в коментарі нашому виданню учасники гурту.

Концепція альбому побудована навколо теми індивіду, цивілізації, боротьби протилежностей на різних рівнях та космічної безодні.

"Fighting with God" можна розглядати як концептуальний у декількох розрізах — занепад, смерть та нове життя людини в дистопічній формі; трансформація цивілізації від дикунства до сталого розвитку із постійними негативними закономірностями, протиставлення уявного ідеалу "традиції", безвихідній і кривавій "реальності" та формалістичному "майбутньому", де кожний вимір є хибним і веде до знищення.

Залишаючись дегуманістичним та сардонічним щодо людського буття, лонгплей розповідає про реальні минулі та сучасні події (громадянська війна в Іспанії 1936–1939 рр., геноциди в Руанді 1994 р., М’янмі 2017 р. та інших країнах), не залишаючись осторонь наукової фантастики за мотивами творів Пола Андерсона. Окремо можна виділити музичне прочитання твору Модеста Мусоргського ("Gnome"), що додає неокласичний елемент до цього запису", — коментують музиканти.

За основу обкладинки взято картину французького художника Ежена Делакруа "Боротьба Якова з янголом", що являє собою фреску в соборі Св. Сульпіція в Парижі.

Наразі музиканти працюють над накопиченням матеріалу для другого повноформатного альбому.

Hyperboreus — український прог.дез/мат-метал гурт створений у 2010 році. У період 2013–2018 був неактивний через постійні зміни складу. Дискографія нараховує два демо та один повноформатний альбом. Наразі проєкт є студійним. Актуальний склад:

  • Avalanche — вокал, гітара, бас, барабани
  • Nocturnalant — вокал, гітара, бас

Hyperboreus у мережі:

https://hyperboreus.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/HyperboreusBand
https://www.youtube.com/channel/UCMrQXWOG0X_odYsOWbItEXA
https://www.instagram.com/hyperboreus_band/
https://www.patreon.com/hyperboreus

Фото обкладинки надане учасниками гурту