"Ukrainian Doomerwave", або чому музика інтернет-спільнот може вас вразити

Doomerwave — незвичний жанр музики, що вдало об’єднує ностальгію за далеким дитинством із меланхолійним панк-роком та несе в собі певну атмосферу, притаманну нашій навколишній дійсності. Ознайомимося з ним ближче та поглянемо на українські особливості жанру. 

Найбільш відомою групою думерів є люди із пострадянського простору, та насправді їх можна зустріти де завгодно. Звідси й естетика Doomerwave: мікрорайони з панельками та "хрущовками", машини на подвір’ях, сніг, що тихо падає навколо, або ж захід сонця теплого травневого дня. Музика грамотно реміксована, з легкими шумами, що надають ефекту потертої плівки. Далеко не всі пісні створюються спеціально для думервейву. Багато старих треків потрапляють у відповідні добірки й набувають статусу музики для думерів, тим часом як інші композиції створюються під впливом унікальної атмосфери та звучання існуючих пісень. Хоча субкультура розвивається вже не перший рік, значна популярність прийшла порівняно нещодавно завдяки соцмережам, а особливо TikTok та білоруському постпанк колективу Molchat Doma.

Хто такі думери?

Термін "думер" є частиною теорії поколінь, а самі думери — альтернативою міленіалів. Такі люди здебільшого страждають від депресії, не можуть пристосуватися в суспільстві. Це люди, що відчувають почуття роздрібленості та самотності, розуміючи, що існування не має жодного сенсу, та ізолюючись від людей навколо. Таким чином вони демонструють глибину песимізму та нігілізму. Думери застали стрімкий розвиток інтернету, осягнувши всю глибину навколишньої дійсності, втративши надії на традиційні цінності та звичний спосіб життя. Не дивно, що субкультура перетинається із філософськими роботами Ніцше та Шопенгауера. Щоби краще осягнути суть думерів, рекомендуємо ознайомитись із цим відеороликом.

 

Звідки узялось обличчя мему

Вояк (пол. Wojak) — відомий інтернет-мем, що зображає сумного чоловіка невідомого віку. Використовувався для демонстрації емоцій шкоди, смутку та жалю. Назва мему з’явилась завдяки нікнейму польського користувача англомовної "інтернаціональної" секції іміджборди (вебфорум, де колись прикріплювали зображення разом із текстом) Krautchan. З часом псевдо користувача стало назвою мему, який він постив із надписом "Це почуття, коли Х".

За короткий час мем став дуже популярним, розповсюджуючись на інших форумах та іміджбордах, не обійшовши 4chan — одну з найбільших платформ, де зародилось безліч відомих інтернет-субкультур. Попри те, що мем доволі старий, він постійно використовується членами різноманітних субкультур.

Персонаж "Думер" — варіація оригінального "Wojak". Він з’явився на сервісі 4chan 2018 року. Це чоловік 20–30 років, що страждає від почуття фатальності всього навколо, вдягнутий у шапку та чорне худі, часто із цигаркою в зубах. Цей образ фактично став обличчям "Doomerwave" і несе в собі не певну сатиру, як інші варіації мему, а щось більш серйозне та реалістичне.

Окрім того, є ще бразильська версія думера, що часто зображається в капелюсі із сорочкою світлого кольору.

Інтернет-походження жанру

Віртуальні спільноти свого часу породили десятки різноманітних мікрожанрів у музиці. Багато з них зникли в плині історії, а інші існують і сьогодні, розвиваються й породжують нові стилі музичного мистецтва. Одні з найвідоміших — vaporwave, retrowave та sovietwave. Усі ці стилі виникли на концентрованій ностальгії за дитинством, зростанні популярності естетики 80-х та 90-х років минулого століття. Згодом вони навіть отримали власні піджанри — spacewave, vaportrap тощо.

Багато музикантів у рамках жанрів вважали, що головним є сатиричне, але не обов'язково критичне судження про споживчий капіталізм і масову культуру. Окрім того, кожному жанру притаманна певна візуалізація та стиль. Це можуть бути як прості фото з VHS-фільтром, так і піксель-арт.

Doomerwave — черговий похідний жанр із тих, про які ми говорили вище. Він бере частинку кожного із них, додає різноманітні елементи з інтернет-простору, у результаті отримуючи дуже самобутнє звучання та атмосферу.

Музична складова думервейву

Складовою "Doomer music" є реміксування та обробка музичного матеріалу. Більшість пісень цього жанру трішки уповільнюють, а на мелодію накладають ефект потертої плівки. За цим процесом стоїть доволі цікава історія, що вплинула на всю музичну індустрію загалом.

Декілька років тому користувач Жарілун Мур завантажив на YouTube свій новий відеоролик — ремікс на пісню "20 Minutes" американського реп-виконавця Ліл Узі Верта. Хлопець через програму сповільнив пісню, зробивши вокал товстим і подовженим, а звучання глибшим. Протягом двох місяців ролик набрав мільйон переглядів, а згодом зник із відеохостингу. Попри це, Мур став ініціатором феномену "slowed + reverb", що міцно закріпився на просторах інтернету. Тепер багато нових та популярних пісень отримують "сповільнену" версію, а старі хіти звучать по-новому. Також варто зазначити, що такі пісні супроводжує певна зациклена анімація із кадрами аніме або фільмів, генеруючи таку важливу естетику.

 

Кого послухати?

Найвідоміший підвид думервейву, що завірусився на цілий світ завдяки соціальним мережам, а особливо TikTok - так званий "Russian Doomer Music". Ностальгія за 90-ми, панельки, пісні гурту Кіно — ось складові російського сегмента думервейва.

Але, як ми вже згадували раніше, doomerwave розповсюдився не лише на території колишнього Радянського Союзу, але й у далекій теплій Бразилії, кардинально змінивши там свою подобу. Латиноамериканські думери перетворили свою музику на відповідь стереотипній думці про вічно веселу країну фестивалів та радощів. Бразильська "Doomer music" є чудовим меланхолічним джазом, з яким варто ознайомитись.

 

"Ukrainian Doomer music" теж має свої особливості, але, як можна побачити з більшості плейлистів, насамперед тут йдеться про українськомовні пісні. Вітчизняний сегмент можна поділити на два піджанри, а саме:

— оброблені ностальгічні пісні
— New ukrainian wave.

У першій групі можна зустріти різних виконавців, від раннього Скрябіна до хітів гурту Плач Єремії, Вій чи Цукор Біла Смерть. У відповідних добірках можна знайти музику та композиції на свій смак.

Другий піджанр, безперечно, має більший потенціал. Виконавці не бояться експериментів, чогось нового, надихаючись різноманітними піснями із жанрів панк-рок, постпанк тощо.

"New ukrainian wave" відрізняється від інших піджанрів думервейву. Він зосереджується більше не на безвиході та фаталізмі, а на меланхолії та надії на краще. Знову ж таки, далеко не всі пісні створюються під впливом думервейву, але завдяки слухачам та ентузіастам стають частиною субкультури. Серед тих, хто створює нові пісні у дусі жанру можна виділити наступних виконавців:

Mistmorn

Якщо вам колись набридне вкотре переглядати прекрасний дубляж Gachimuchi та слухати кавери на аніме від UkrTrashDub, то рекомендуємо зайти на інший канал цього виконавця. Mistmorn став популярним після пісні "Дідько, я в розпачі…", яка має 300 тисяч прослуховувань у SoundCloud і понад мільйон прослуховувань в YouTube.

Пісні Mistmorn важко оминути, бо він уміє створювати атмосферні треки, які, здається, несуть у собі окремий світ.

 

Sad Novelist

Молодий виконавець з Івано-Франківська, що творить у стилі постпанку, альтернативного року та трепу. З двох мініальбомів та декількох синглів найбільш популярною стала пісня "Наосліп", завірусившись у соціальній мережі TikTok серед українського сегмента користувачів.
До речі, про новий альбом "Каяття" ви можете почитати в нас на сайті.

 

Як ми згадували раніше, статусу музики для думерів можуть набути й ті колективи, які нічого подібного і не планували, або ж узагалі давно неактивні.

Postman

Костянтин Почтар — єдиний учасник однойменного музичного проєкту й соліст рок-гурту 5 Vymir. Через захоплення музикою 60-х та впливу іноземних соло-виконавців артисту вдалось створити заспокійливу та глибоку музику, у якій ви точно знайдете щось для себе.

 

oh, deer!

Житомирський скрімо-гурт свого часу був одним із флагманів української панк-сцени, але зараз уже не існує. Сьогодні ми можемо насолоджуватись доробком цих чудових музикантів та поглянути на них під новим світлом. На нашому сайті є великий матеріал присвячений oh, deer!, рекомендуємо ознайомитись.

 

"Doomer music" стане чудовим доповненням для вашого плейлиста, що може відкрити нові горизонти музики під соусом із ностальгії, панк-року та незвичної напіввтраченої естетики.

Neformat.com.ua ©