Кому не в Криму жити добре. Історії гуртів, які залишили півострів

П'ять років тому, 16 березня 2014 року, внаслідок сумнозвісного референдуму до Криму прийшла Росія й окупувала півострів. Деякі його жителі не погодилися з такою ситуацією та виїхали. Серед них були музиканти, які грали різноманітну музику, іноді навіть, попри сонце та південний клімат місця, не таку вже легку і веселу.

Олександр Нечай знайшов кілька гуртів, які покинули рідні місця і задав їм усім три однакові питання: 

— Коли ви виїхали з півострова?
— Чи плануєте повернутися?
— Чи продовжує гурт свою діяльність і якщо так, то як часто ви виступаєте і записуєтесь?

Далі те, що розповіли гурти з Криму. Відповіді вийшли різними за обсягом і змістом. Ми не хочемо підганяти статтю під абзаци та виділяти стандартний обсяг для кожного, нехай кожен говорить за себе. Вони мають на це повне право.

Кожаный Олень

Мабуть, найбільш знаменитий і найсмішніший гурт з міста Сімферополь. Гурт з'явився ще у 1998 році, у шкільні роки гітариста і трубача команди. Грають ударний і веселий порно-ска-панк і раніше збирали великі зали кількох країн. Навряд чи серед поціновувачів української сучасної культури є людина, яка ніколи не чула про цих угарних, ржачних роздовбаїв.

­— Коли ви виїхали з півострова?

— Основна частина складу — у 2016. З різних причин. У Криму залишився один гітарист, інші переїхали хто куди.

— Чи плануєте повернутися?

— Індивідуальне бажання кожного, поки не чув про такі пориви кого-небудь з тих, хто виїхав. Так, буваємо періодично, в силу можливості та бажання, там залишилися родичі, друзі якісь.

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— Не дуже. Роз'їхалися ми далеко, збиратися — важко, поки не бачимо можливості, як це зробити. Та й поки не дуже хочеться збиратися, усі живуть своїми життями, справ багато, не до пісень чудових наших.

Cat Inside 

Арт-панк / нойз-рок-команда з Севастополя (Україна). Роки її активності припали на 2008-2011. Грали фестивальні сети та сольні концерти у Севастополі, Сімферополі, Одесі, Києві, Харкові. У 2010 році випустили дебютний EP (спліт з новозеландцями The George Kay Experience) і заснували інді-лейбл Prick Records. У 2014 році зібралися заново, щоб записати 10 треків на севастопольській студії SeratonIn. Пісні доводилися до розуму протягом трьох років — з 2015 по 2018, у результаті 25 січня 2019 року вийшов останній альбом гурту.

— Коли ви виїхали з півострова?

— Ми всі роз'їхалися у 2015 році.

— Чи плануєте повернутися?

— Повертатися не плануємо.

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— Діяльність тривала дистанційно з 15-го по 19-й, поки дописували інструменти до "Rewind" і зводили реліз. Але це "посмертний" альбом, і тепер, коли він вийшов, як Cat Inside ми нічого робити не будемо — гурт офіційно розпався у 2011-му. Але будемо займатися музикою в майбутньому, в тому числі й разом.

Shadazz 

Гурт з'явився у 2012 році в Севастополі. Грають альтернативний рок, тріп-хоп і шугейз. Кліпи з дебютного альбому знімає гуртові Віктор Придувалов — один з найбільш знаменитих режисерів України.

— Коли ви виїхали з півострова?

— Переїхали до Києва у 2017 році.

— Чи плануєте повернутися?

— Повертатися не плануємо.

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— Після переїзду підписали контракт з лейблом ІншаМузика, на якому випустили дебютний альбом "Angry & Sad". Зараз виступаємо рідко, оскільки працюємо над другим альбомом. Хоча навесні планується кілька концертів у Чехії, Німеччині та Польщі.

Uprise, Holdback 

Відповіді надіслав ударник обох колективів. У нього в Сімферополі була своя студія, яку він вивіз з півострова. Музикант небагатослівний, але в його лаконічності зрозумілі його переживання. Uprise, як і Holdback, вже не існує. Перша з двох команд справила неабиякий вплив на формування хардкор-сцени України. Дуже шанована серед поціновувачів жанру, а також любителів DIY і sXe — руху.

— Коли ви виїхали з півострова?

— Поїхала тільки частина гурту Holdback — а саме троє осіб з п'яти. Перші двоє виїхали ще навесні 2014 року, третій — у кінці зими 2015. Решта хлопців живуть у Сімферополі, як і раніше. Особисто я виїхав із Криму на самому початку квітня 2014.

— Чи плануєте повернутися?

— Не думаю, бо спілкувалися один з одним на ці теми. Ситуація у Києві / Одесі всіх більше влаштовує. Я повертатися не планую, хоч і маю найкращі почуття до своєї батьківщини.

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— Жоден з гуртів, які існували у той час, наразі не діє. Єдине, що влітку 2016-го вийшов трипісенний спліт з гуртом Bvrnt Cross. Студію трохи пізніше розібрав, весь апарат перевіз до Одеси, на цьому історія скінчилася.

Куклы Клауса

Гурт з'явився ще у 1995 році в Криму. Але з середини нульових живе у Києві. Грає арт-панк, принаймні їм так кажуть, і вони так вважають. Колектив записав панк-мюзикл і сам по собі досить веселий. Куклы Клауса також залишили глибокий слід у формуванні сучасної поп-культури та періодично спливають як історія вітчизняного інтелектуального панку. На запитання відповідав басист гурту Боб.

— Коли ви виїхали з півострова?

— Виїхали з півострова ми частинами, у 97-му, 98-му та 2000-му і політики це тоді не стосувалося:)

— Чи плануєте повернутися?

— Повертатися не плануємо. Принаймні, найближчим часом. Були плани на пенсію і похорони, але втрутилися паскудні сусіди;)

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— З 2006 року гурт перезібрано у Києві, записано чотири альбоми й один мюзикл. Іноді записуємося, іноді граємо концерти. Так, Крим сильно змішав плани та порушив нормальний хід речей... так у всіх... Тож якось так:)

Terra Impressionum

Гурт з'явився у 2005 році в Новофедорівці на березі Чорного моря. Грає авангардний метал. Колектив надихається такими напрямками, як джаз, арт-рок і блюз. Поки музиканти записали два альбоми. Але, можливо, вийде третій реліз колективу. Всі учасники живуть у різних містах. На запитання відповідав басист гурту Олександр Малиновський.

— Коли ви виїхали з півострова?

— У нас не всі учасники виїхали за межі Криму. Однак, і переїзд тих, хто виїхав, не був пов'язаний з подіями 2014 року, тому що стався на кілька років раніше. Так, у серпні 2011-го спочатку переїхав до Києва я, через зміну роботи, а потім в 2012-му (якщо не помиляюся) у Київ теж по роботі переїхав клавішник.

— Чи плануєте повернутися?

— Імхо, в житті не варто зарікатися ні від чого. Але навіть тоді, коли я прожив 6 років у Києві, у Крим я повертатися не збирався. Досить сильно відрізнявся рівень інфраструктури та можливостей Києва від Сімферополя, або того ж Севастополя. З кінця 2017-го я взагалі проживаю в Штатах. Наскільки я знаю, клавішник теж не збирався і не збирається повертатися до Криму.

— Чи продовжує гурт свою діяльність?

— На початку 2011-го з гурту пішов ударник, і ми залишилися втрьох. Про концертну діяльність більше не йшлося, але ми продовжували репетиції, використовуючи семпл-барабани, і планували писати третій альбом. Однак, у кінці 2011-го по роботі я переїхав до Києва, а, трохи згодом, туди переїхав і клавішник. У Криму залишився тільки наш гітарист / вокаліст. У нас були дві пари вихідних репетицій на місяць. На одну пару "субота-неділя" до нас у Київ приїжджав поїздом гітарист з Сімферополя, а через два тижні, на таку ж пару "субота-неділя", ми з клавішником їздили потягом з Києва до Сімферополя. Іншими словами, з труднощами, але процес якось йшов, тривав. До 2014 року...

Коли з Кримом перестало існувати залізничне сполучення, і міграція людей в ту чи іншу сторону стала більше нагадувати нелегальний перетин мексиканцями кордону зі США, з живими репетиціями було остаточно покінчено. У 2015 році ми ще намагалися почати записувати альбом віддалено, але так і не закінчили запис навіть першої пісні (хоча вона і 10-хвилинна) у силу різних життєвих (сімейних, робочих) обставин. З 2016-му році ми вже остаточно все усвідомили, і вирішили не мучити один одного, офіційно призупинивши нашу діяльність.

Але... У самому кінці 2018-го ми з хлопцями почали знову списуватися з приводу викладання наших двох альбомів на цифрові онлайн платформи. У ході цих дискусій ми вирішили знову спробувати віддалений запис альбому. І хоч поки ще немає ніякої конкретики та гарантій, але вже є думки, обговорення і, можливо, ми зможемо приступити до віддаленої творчості вже у цьому році, попри те, що один з нас — у Криму, другий — у Києві, а третій — у США.

Не можна не згадати ще один відомий сімферопольський мелодік хардкор гурт Memorials. Досить докладно про долю учасників і перспективи колективу в січневому інтерв'ю нам розповідав їх вокаліст Євген Свищов. 

Висновки

Минуло вже 5 років з моменту від'їзду деяких музикантів з півострова. У якомусь паралельному всесвіті їх доля, напевно, склалася і хтось уже, як мінімум, відіграв на Sziget або навіть простіше — зібрав подібний івент там. Тим паче, клімат і обставини сприяли колись... у нашій реальності колись. І якщо раніше у Криму було багато панку та веселої музики, яка створювалася і звучала на масі майданчиків, то зараз настрій творити є далеко не у всіх. З гуртом Кожаный Олень взагалі вийшло дивно, але цілком зрозуміло. Тимчасові "господарі" півострова видавили частину його плодів на материк. Хто знає, чи залишилися там після таких подій насіння.

Neformat.com.ua ©