Паніка – Розмови (2018)

Дебютний ЕР від харківської виконавиці Паніка під назвою "Розмови". На цей момент нам майже нічого не відомо про саму артистку, тому розглянемо, в першу чергу, музичну складову альбому. В описі самої авторки вказано, що цей реліз є збірною солянкою, але зробленою з душею. По суті це і відчутно після прослуховування, оскільки загалом реліз не має якоїсь однієї концепції або прихованих підтекстів у треклисті. Вірогідно, ці пісні навіть були записані у різний час, можливо, у різні періоди життя Паніки.

У якості акомпанементу використані качові R&B та Neo Soul біти, але аранжування гарно приправлені й живими інструментами, наприклад, яскраво виражені пасажі та соло на саксофоні. Артистка має дуже приємний, мелодійний та ніжний тембр, і вміло використовує свій голос. На мою думку, вона має великий потенціал, за умови, що буде постійно та активно розвиватись і працювати.

На підтримку релізу вийшло відео на пісню "Розчинитись". Цю роботу не можна назвати повноцінним кліпом, швидше, літнім лайфстайл відео, що, власне, і вказано в описі під ним. У музиці на цей трек дуже чітко прослідковується почерк та грув одного із засновників Kickit Records DJ Shon'а. Також варто виділити пісню, одноіменну із назвою релізу, – "Розмови". Цю композицію спродюсував добре відомий бітмейкер The Cancel, який зробив соковитий біт із чіпляючими джазовими семплами. У текстовій складовій чітко прослідковується "доцільна нотка простоти", це звучить доволі органічно та дуже відверто.

Цікаво, що виконавиця каже слово "дякую" у приспівах двох пісень цього релізу ("Спасибо" та "Думки"), українською та російською мовами, проте треки абсолютно різні за настроєм, та емоційним забарвленням. Загалом, цей ЕР здався дуже чесним, особистим, емоційним та чуттєвим. Іноді в піснях не завжди вистачає чіткої структури, але це більше справа саундпродюсерів і досвіду. У "Розмовах" відчувається, невелика невпевненість в собі, можливо, навіть сором’язливість і пошуки себе.

Стилістика Паніки абсолютно не підпорядковується трендам і модним віянням, відчутно, що це зроблено щиро, можливо, навіть трохи наївно, у той же час, це дуже сміливий крок сьогодні. Така музика в жодному разі не стане попсою, але, на мою думку, більшість із цих пісень могли би без проблем заходити на декілька радіостанцій, як мінімум. Паніка не боїться експериментів, як наприклад в треках "Ныряй" та "All time Play". Останній, судячи з усього, призначений спеціально для танців, а дивлячись на відео, трек "Розчинитись" - теж повністю танцювальний.

У виконанні та вокальній манері Паніки неможливо не помітити власний вайб та стиль, який ще перебуває у стадії формування, але її пошуки однозначно знаходяться на правильному шляху. У нашій країні не так багато музики подібного напряму, тому Паніка може зайняти впевнені позиції у своїй ніші та мати цікаві перспективи. Продовження співпраці з грамотними та досвідченими бітмейкерами та саунд продюсерами, котрі мають свій виражений стиль та смак, неминуче дасть свої плоди.

"Розмови" - чудова робота, як для дебютного релізу, з приємним післясмаком, що пробуджує апетит і цікавість до творчості артистки у майбутньому! Будемо чекати на повноцінний, цілісний, продуманий та осмислений альбом, підкріплений гарними кліпами, і матимемо дуже сильну, яскраву та самобутню артистку на нашій сцені. Сподіваюсь у майбутньому бачити та чути нашу Lauryn Hill, Erykah Badu або навіть Alicia Keys. Залишається побажати Паніці не панікувати, побільше впевненості та наснаги у розвитку!

Паніка у соцмережах:

1. Розчинитись
  2. Спасибо