Barkasth – Decaying (2018)

"А нічогеньке таке гітарне дро&иво!" - саме під такий коментар одного з журналістів Неформату закінчувався виступ [ще] одного харківського [знову] блек-метал-гурту Barkasth на домашньому фестивалі Ragnard Reborn Nove Kolo, що прогримів пару місяців назад. Як пізніше виявилось, автор цих слів так влучно описав пісню з майбутнього і ще не анонсованого альбому, але щось в цьому дусі можна сказати і про дебютник харків’ян "Decaying" в цілому. До слова, він був виданий українсько-німецьким лейблом Svarga Music на CD якраз у день виступу гурту на вищезгаданому заході, коли ті відкривали заключний фестивальний день, себто 24 червня. Цей виступ запам'ятався не тільки чи не найкращим звуком, якщо порівнювати з гуртами, які виступали раніше, але й стійкими враженнями, що музиканти є далеко не профанами у металургійній галузі (чорній, зокрема), а колектив є зіграним зі сформованим сценічним образом, як і музичний матеріал – добре відшліфованим і загартованим. Втім, чому б йому таким не бути, якщо процес обкатки відбувався протягом усього минулого року й, у тому числі, перед публікою на CAMF’і?

У плані музичного наповнення "Decaying", якщо слухати вже його студійну версію, є переважно середньотемповим блеком, здатним зрідка зриватись у шалений галоп, модерновий і гарно поставлений металізований саунд якого, здається, коріннями сильно зачіпає канони скандинавського мелодійного дез-металу середини 90-их – початку 00-их рр. Найбільш це відчувається завдяки вміло зіграним і записаним гітарам (за них відповідають Goreon та Arknoth), через що легко розрізняються техніки та прийоми окремих доріжок, вибуховому шрайковому першому вокалу Arknoth’а і зрідка гроулу Goreon’а.

Композиції альбому, повторюсь, є хоч і агресивними, але переважно середньотемпові, за виключеннями справжнього бойовика "Blood & Flesh", здатного завести публіку вже після першого куплету; однойменної з назвою альбому "Decaying" та її стрімкими бласт-бітами за участі Malet’а; а також "Shephered", яка, власне, найбільше салютує епосі таких гуртів як Gates of Ishtar, Godgory, Edge of Sanity, Entombed. Окремо ще хочеться виділити титульну композицію "Begging of Freaks", мелодійна друга половина якої запам’ятовується чи не найбільше з усього, що можна тут зустріти. До самого блеку гурт, на жаль, повертає якась характерна для жанру прямолінійність пісень та тональність інструментів, яка майже не змінюється усі 43 хвилини представленого слухачам часу: рішення наче й практичне, коли гурт планує гастролювати, але ж знаєте: завжди хочеться більшого.

Що стосується лірики та концепції, як би не важко її було прив’язати до музичної основи, то джерелом натхнення музикантів виступає невігластво, традиціоналізм та потемніння в людських головах, а також ірраціональне та упереджене забобонне мислення обивателів. А якщо по-простому, то вже самі тільки назви пісень містять критику та висміювання усіх релігійних догм та культів. Вишенькою на торті цього атеїстичного урагану є обкладинка альбому, яка знаходить у закапелках пам’яті популярну в інтернеті тезу, що "тільки палаючий храм може зігріти душу людини". Хоча, як ми всі знаємо, її існування теж під сумнівом, хай пробачить мене Господь.

Що ж, коли це все якось підсумувати, то "Decaying" - претензія на звання найкращого альбому в жанрі в Україні. Сильна ритм-секція за участі Malet’а і Hagalth’а, розвинута техніка гри, якісно записане (але не ідеальне) звучання інструментів, вокалу, правильний, так би мовити, посил текстів – це все тільки вітається, але якщо поглянути на список гуртів, де вищеперераховані музиканти або вже грали, або досі є постійними учасниками, дуже хотілось би почути більш насичений, атмосферний і прогресивний матеріал, тим більше що за справою стоять професіонали. Утім, з почутого на фестивалі можна припустити, що акцент ще більше зміститься в сторону гітарного дро&ива.

Barkasth у соцмережах:

Bandcamp - https://barkasth.bandcamp.com/album/decaying
Facebook - https://www.facebook.com/Barkasth
Buy CD - https://shop.svarga.eu/en/music/cd/barkasth-decaying-2018-cd-06024649943...

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Neformat.com.ua ©

1. Begging by Freaks
2. Alone
3. Blood & Flesh
4. Soul Away
5. Decaying
6. Shepherd
7. ...Where Was the Son of God

24.06.2018