Світлана Кострикіна анонсувала книгу з детективними та музичними таємницями

Світлана Кострикіна, у минулому модераторка форуму та одна з адміністраторів Неформату, а зараз сценаристка та редакторка, анонсувала вихід своєї дебютної книги "Мертва жива вода".

"Музика – важлива частина мене, моєї ідентичності, мого життя, саме тому в романі "Мертва жива вода" теж багато музики. Різної: один із головних персонажів грає в метал-гурті, ще одна – діджеїть на техно-вечірках, інші – слухають построк в апаратних відеомонтажу чи дають волю емоціям під старі поп-хіти", — розповідає Світлана у коментарі Неформату. 

"Мертва жива вода" — це детективний трилер про журналістку кримінальної телепрограми, невротичну трудоголічку Майю, чия робота стає більше ніж роботою, коли безвісти зникає її ексцентрична напарниця. Пошуки водять героїню несподіваними локаціями, штовхають назустріч пригодам і змушують заново віднайти саму себе. 

Багато в чому книга перегукується з життєвим досвідом її авторки. Як повідомляє видавництво, у дитинстві Світлана Кострикіна мріяла працювати в лікарні, розкривати злочини та писати книжки. Перші дві мрії допомогла здійснити робота на телебаченні — за 10 років авторка встигла побувати редакторкою медичного реаліті, сценаристкою детективного серіалу, і навіть журналісткою передачі про життя тату-салону. Окрім цього, Світлана дублювала серіали, фотографувала концерти, майструвала реквізит для перформансів, вела дитячу телепрограму, стала співавторкою англомовного путівника "Awesome Kyiv", а зараз працює редакторкою української сторінки вільнюського порталу новин.

Водночас для нас особливо цікавий музичний бекграунд Світлани, який теж щедро проявився у її дебютній роботі.

"Головна героїня Майя майже не розбирається в музиці, тож мені довелось ставити себе на її місце й намагатися уявити: як звучатиме, наприклад, той самий постметал для людини, яка слухає його вперше? А що вона відчує, потрапивши на андеграундний концерт? А на закриту вечірку шанувальників такої музики?

Усі підручники зі словесної майстерності радять писати про те, що знаєш і любиш. Мені дуже хотілося поділитись із читачами тими цінним, що дав мені Неформат – любов’ю до музики, відкритістю до нових жанрів і напрямків, умінням дозволяти музиці зцілювати й трансформувати себе. І якщо хтось після прочитання "Мертвої живої води" захоче послухати щось неочікуване – значить, місію виконано", — розповідає Світлана

Водночас авторка заклала у свою книгу загадку, що буде під силу тільки справжнім меломанам: 

"Мені подобається комбінувати реальне з вигаданим, саме тому у романі можна зустріти як реальні Київ чи Хмельницький, так і неіснуючі приазовське містечко Вирськ і поліське селище Чорнолісся.

З музикою так само – десь неймдропаються справжні гурти чи принаймні натякається на них, десь – фігурують цілковиті плоди уяви. Чесно кажучи, коли писала, потайки сподівалась, що комусь із музичних ентузіастів буде цікаво теж провести власне мікророзслідування і відрізнити правду від фантазій :) Підказка: музика одного зі справжніх гуртів відіграє важливу роль у сюжеті, допомагаючи розкрити головну загадку".

Книга вийде навесні 2024-го у видавництві "Віхола", в паперовому та електронному форматах. 

Світлана Кострикіна в мережі:

https://www.facebook.com/s.kostrykina
https://www.instagram.com/svitlanakostrykina/

На обкладинці — фото Жиманте Купчюнє