Дует Сум записав різдвяну данину родині та традиціям

Днями вийшов сумісний трек виконавців Renevich та Whaler "Коляда" в рамках їхнього нового експериментального проєкту Сум. Ця пісня – своєрідне привітання рідні на Різдво.

"Якось я джемив на Elektron Analog Four, Майя почула це і почала наспівувати. Я дав ій мікрофон, вона увімкнула реверб, а все, що було далі, я не пам’ятаю – прокинувся вже iз записаною основою треку. Саме напередодні Майя їхала на Різдво до рідні й придумала цей трек замість привітання", – поділився Максим (Whaler) із Неформатом.

Трек-присвяту музиканти вирішили витримати у мінімалістичному звуці, оскільки це посилило задуману атмосферу.

"Ця коляда – данина традиціям та людям з моєї родини, що сумлінно ці традиції берегли. Зокрема моїй бабусі, що вкладала в мене змалку все те, що зараз горить всередині грудей. Саме їй і писалась ця коляда, і вона перша її почула", – розповіла Майя.

Над мастерингом композиції працював Стас Кулаковський, звукоінженер та автор проєктів Inodi та Kulakostas, який також виступає "секретним вимірювачем" достатності басу в музиці Суму.

"Як на мене, цей трек радіює дуже багато очікувань. Окрім тексту, мелодія і те, як будується вокальна партія, – все це не є ні повністю гармонійним, ні повністю дисонансним, а радше маневрує між цими станами – тривоги і гармонії."

Обкладинку для композиції зробив Євген Шилов (@ayokid), надавши кольору світлині, зробленій між 1870 та 1889 роками.

"Оскільки текст був взятий з народної творчості, фото ми теж вирішили взяти з історичного минулого, додавши колір сучасності. На обкладинці – жінки з Чернігівщини у кожухах", – зазначає Максим.

За словами учасників проєкту, геній інтерпретації Євгена полягає у перетворенні сепійного некольорового зображення на повністю кольорове за допомогою алгоритмів. Також він додав глітч-обробку для позначення вже прийдешнього майбутнього.

Зараз музиканти плідно працюють над наступними треками майбутнього альбому, що матиме назву "Географія особистості" і вийде на лейблі Mystictrax у квітні. Також вони планують концерт-презентацію цього повноформатника.

Сум – експериментальний проєкт музикантів Renevich та Whaler, який вони заснували у Харкові. В рамках цієї творчої формації музиканти вже випустили сингли "Місто" та "Коляда" й готуються видати свій перший повноформатний альбом у квітні 2022 року. Інтерв'ю з Майєю Реневич можна прочитати тут

Сум в мережі:

https://soundcloud.com/norrrsken/sum-koliada

Фото обкладинки – надали виконавці