Выставка Дисторшн — Кожей чувствовал, что​-​то не так (2020)

Багато Англії, сирого саунду та річних настроїв. Можна сказати, з берегів Темзи або з Таффу. Але ні, не вгадали — з Дніпра. Це чутно не тільки з російської мови, якою написано перший альбом "Кожей чувствовал, что​-​то не так" гурту Выставка Дисторшн. Це чутно ще по тому, що… ви це вже точно десь чули.

Проєкт Сергія Коваленка з міста Дніпро цього року дебютував з першим повноформатним релізом. Вокаліст та єдиний засновник гурту каже, що надихався The Fall, Shortparis, Sleaford Mods, Girl Band, IDLES, The Prodigy. Отже, як-то кажуть "Why So British?". Хоча є серед натхненників все ж таки ірландці, але небагато.

Колись одна хороша людина, яка надихається складним андеграундом по типу гурту Swans, або Throbbing Gristle сказала, що не може взагалі слухати вітчизняне музло, бо занадто мало оригінального й воно все в етнічний бік. Выставка Дисторшн — теж не виняток, бо ухил в острівну музику чути з перших нот. Зрозуміло, творець проєкту скаже, що так задумано. А його поціновувачі можуть попросити пред’явити їм щось автентичне без фолкового саунду. Так, такого в нашій країні немає — це правда. Але є складні та цікаві тексти.

 

У ліриці Сергія Коваленка багато юнацького максималізму, претензії до середовища та чути виклик на конфлікт кожного, кому це не подобається. Претензія є, але драми нема. Так, кулаками помахати, пострибати та зануритись далі у свій унікальний зачинений світок.

Сам співак каже, що йому близькі Масло Черного Тмина та Марк Сміт. З другим все зрозуміло, бо це лідер The Fall — мізантроп, автор абстрактних текстів, фан окультизму (хто з Англії у свій час ним не був), скандаліст та шоумен. Про нього можна багато де прочитати — від фанзінів з претензією до вікіпедії.

А от з першим більш цікаво — сирий тріп-хоп з Казахстану, який зараз стає популярним. Так от, у Выставка Дисторшн багато постпанку та трохи електронщини. А у Масло Черного Тмина більше семплованого та 1990-х. Post-Punk Revival закінчився десь так роки 4 тому. Всі все сказали, й стиль став вимагати синтезу з іншими музичними жанрами. Зараз відсилання до нього схожі одне на одного.

Цитати з 1990-х більш актуальні та на хвилі. Й це стосується не тільки андера. Майже всього — від одягу до простих речей. До речі, символічні тексти з непрямими натяками теж туди. Багато було таких авторів плюс-мінус 25 років тому. У Сергія Коваленка більш пряма та конкретизована лірика. В ній мало завуальованості, є обсценна лексика. А такій музиці не личить мат. Наприклад, як в пісні "Причуды (Пигалица-чума)".

Слухати на альбомі дуже приємно речі, які зроблені з з Женею Мальцевою з Blue Kella Ashes. У треках "Слой тяжелый" та "Упало дерево" чути й тріп-хоп, і гурт The Prodigy. Випади на суспільство відсутні, тобто, може, вони і є, але без агресивної складової. Утім, є один момент, який бентежить протягом усього прослуховування "кожей чувствовал, что​-​то не так": що ж такого зробило суспільство авторові, що потрібно так на нього кидатись?

Думки, висловлені у рецензіях, передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію Neformat.com.ua

Выставка Дисторшн — дніпровський електронний проєкт Сергія Коваленка, створений у 2018 році. Дискографія нараховує кілька синглів, мініальбом "Скользкий пол" (2019) а LP, про який ідеться вище.

Выставка Дисторшн у соцмережах:

https://distortion-exhibition.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/distortion.exhibition
https://soundcloud.com/distortion-exhibition
https://www.instagram.com/technorave666/

Neformat.com.ua ©

1. Тематическая вечеринка
2. Собачий день
3. Молочный буржуа
4. Причуды (Пигалица-чума)
5. Смени воду
6. Слой тяжелый (feat. Blue Kella Ashes)
7. Упало дерево (feat. Blue Kella Ashes)
8. Не дает ныть сигарета перед сном
9. Тряска
10. Держи губы сухими

18.08.2020
18 серпня 2020