Гніт — Сьогодні (2021)

Завжди добре, коли з’являється новий панк гурт, тим більше якщо він співає про актуальні проблеми, тим більше українською, а ще й female fronted! Але, як відомо, "нам так не жити", тому повноформатник ужгородського гурту Гніт став першим і останнім, гурт завершив своє існування, давши лише два концерти в рідному Ужгороді.

Але давайте по черзі. Гурт Гніт було створено у 2020-му році учасниками гурту Обрій — ударником Петром та гітаристом Віталієм, та фронтвумен Яриною, яка може бути вам відома також як головна редакторка Неформату. Уперше вони заявили про себе синглом "Маленькі вбивці" в липні 2020-го. Пісня була написана під впливом подій у Переяславі-Хмельницькому, коли двоє п’яних патрульних влаштували стрілянину з вогнепальної зброї, у результаті якої загинула 5-річна дитина, Кирило Тлявов, який на той момент грався на дитячому майданчику біля будинку. Сингл тоді, скоріше, вразив швидкою реакцією на актуальне та болюче питання поліцейського беззаконня, ніж із музичної точки зору, адже звук, на жаль, залишав бажати кращого навіть для такого всевибачаючого жанру як hardcore punk/d-beat.

Гніт продовжили тему насильства та імпотенції правоохоронних органів на наступному синглі "Відчай", на якому вже чіткіше зі звуком та яскравіше чутно вокали Ярини та Петра, що створюють крутий контраст та підсилюють одне одного.

Вбивають активістів
Мов бездомних собак
Сліз уже не лишилось
Я не хочу жити так
Гніт — Відчай

До речі, варто зазначити, що альбомна версія цього треку знову ж таки звучить краще за сингл, особливо це помітно на приспіві й тому. як звучить гітара на словах "Я не хочу жити так". Все-таки зі звуком цього разу попрацювали більш скрупульозно.

Гурт також випустив два музичні кліпи, жоден із яких, на жаль, не вражає. Як на мене, найслабкішим місцем Гніту була саме промо-кампанія, бо що кліпи, що сингли по факту звучать гірше ніж готовий матеріал на альбомі, але, як відомо, перше враження можна справити лише один раз.

Щодо живих виступів, то першим концертом Гніт став виступ Death Metal Assault 46 разом із земляками Unfocused та рівнянами Blood Expectoration, концерт був унікальний тим, що гурт виступив урізаним складом, без Ярини. Вийшло злобно, метальово та швидко, запис із того концерту зберігся й доступний на bandcamp гурту, а другим і останнім — виступ на дні народженні Радіо Єден. Був ще запланований концерт разом з Обрій у Києві на концерті, який згодом було скасовано через локдаун і який потім переріс у дводенний концерт POVNIY ROZYOB vol.1, до часу проведення якого Гніт встигли завершити свою діяльність.

Але поговорімо нарешті про сам альбом. Починаючи з треку "Відчай", як я вже сказав вище, стало чутно, що над звуком попрацювали. Гніт став звучати більш складно, більш зубасто та впевнено, попри те, що місцями голос Ярини ламається під час виконання деяких композицій (наприклад, у ще одному синглі "Антиконституційний суд"), що, звичайно, не є ідеальним, але навіть надає певного шарму щирості, якщо розуміти, що це її дебют у якості людини, яка кричить у мікрофон. Тут чітко чутно, що гурт молодий, ще шукав звучання й міг вирости в досить цікавий проєкт, якби не так швидко здувся. Мені здається, що та певна зажатість та, можливо, невпевненість, яку все ж таки можна розчути в голосі Ярини, — це те, над чим можна було б працювати. Наприклад, в іспанському панк-році досить часто жіночий вокал є не надто рівним, за зразок можна взяти Accidente чи Vermouth, вокал не ідеальний, але в ньому відчуваються емоція й певний "непрофесіоналізм" стає фішкою.

Те ж, що не до кінця виходить у Ярини, вдається компенсувати Петру. Чутно, що його дуже розриває від того, що він робить, і його вокал, і барабани звучать різко, пристрасно, а правильно використане фірмове UGH! — це завжди прикраса будь-якого треку, і на цьому альбомі його вистачає.

Великим плюсом Гніта є те, що вони не брали ефемерні теми, а кричали про те, що нас оточує. У цьому плані гурт нагадує колег із гурту Cios, які теж завжди мали гострі тексти на актуальні події й також використовували мови, які не дуже очікуєш почути в українських гуртів. Треки "Alkoholista" угорською та "Emigrantská cena" чеською на альбомі "Сьогодні" спочатку дивують, але за секунду починає розуміти, чому гурт із Закарпаття використовує ці мови. Бо це частина їхнього життя, бо вони кажуть, як є.
"Сьогодні" сповнений треків "за все хороше проти всього поганого" від людей, яким це болить, і цим він підкупає. Від справи Гонгадзе та Каті Гандзюк до теми віктімблеймінгу, церковного мракобісся та занепаду культури — Гніт не скупився на гострі слова та чітко окреслював погляди.

Попри певні недоліки, пісні резонують і викликають емоцію "ахахах, а я тут живу(((". Мені шкода, що гурт "все", адже такої музики бракує. Однак, можливо, хтось прийде їм на заміну. Можливо, навіть, колись почуємо й кавери на Гніт у чиємусь виконанні. Або ні, і цей альбом назавжди залишиться у 2021, як певний літопис, написаний неідеальним почерком.

Мені здається іронічним, що альбом закриває трек "Зло", який, за словами Ярини, їй подобається найменше в плані лірики, а, як на мене, найточніше описує ідею, що стоїть за музикою гурту Гніт.

Я бачу зло
Це моє прокляття
І благословення
Чорт забирай
Гніт — Зло

Гніт впорались із завданням висвітлити події в країні, приправивши їх власними поглядами та загорнувши в прямолінійний d-beat. Не впорались, на жаль, із завданням стати по-справжньому гуртом, залишившись проєктом. Зазвичай, дописуючи рецензію на альбом, я починаю собі уявляти, як буде звучати наступний реліз цього виконавця, з Гнітом же так не вийде, хоча коментар: "Зустрінемось в інших проєктах" під альбомом на bandcamp сторінці, сподіваюсь, означає, що якийсь панк ми, може, таки ще почуємо. І, можливо, цього разу це таки буде гурт. Принаймні, хочеться в це вірити, бо як я вже казав, завжди добре, коли з’являється новий панк гурт, тим більше якщо він співає про актуальні проблеми, тим більше українською, а ще й female fronted!

Гніт — хардкор/ді-біт гурт з Ужгорода, створений у 2019 році. Дискографія нараховує три студійні сингли та повноформатний альбом. Актуальний склад гурту: Ярина Денисюк — вокал; Петро Будай (Обрій, The Symbioz) — ударні, вокал; Віталій Лендєл (Обрій) — гітара.

Гніт у соцмережах:

1. Відчай
2. Правда понад усе