Demontag — Demontag (2021)

У квітні маріупольський hardcore punk гурт Demontag презентував дебютний однойменний мініальбом. Це грубий та прямолінійний хардкор і ось чому вам варто його послухати.

Головна редакторка з подивом спитала мене, чому я хочу написати рецензію саме на цей альбом. Річ у тому, що з понад вісімдесяти українських релізів за квітень, написаних у всіх можливих жанрах, по-справжньому мене зачепив лише цей. Так уже вийшло, що він зроблений в естетиці брудного російськомовного хардкор панку 00-х -10-х.

Взагалі, писати про вітчизняний хардкор — заняття невдячне. Закрита сцена породила "високі стандарти". Політична та соціальна заангажованість заважає потенційній аудиторії сприймати хардкор як музику. Коли ж мова заходить про музику, ентузіасти та хранителі традицій нерідко піддають остракізму те, що не вкладається в їхнє актуальне уявлення про жанр. Але, що найсумніше, поза субкультурою, хардкор знайде собі зовсім мало слухачів. Тож, якщо комусь мій текст здасться неінформативним і надмірно емоційно забарвленим, я відповім, що сухі технічні тексти про хардкор-панк — це вже зовсім жахлива нісенітниця. So we here not to make friends, we here to make justice, й ось вам головна теза цієї рецензії: Demontag — це нова Проверочная Линейка, новий Закон о Грешниках. Хоча б у тому сенсі, що Demontag — це "музика в стилі пішов сука нахуй", той рідкісний хардкор панк, який неможливо підробити та немає сенсу копіювати. Музика пряма як обрізок арматури.

Якщо ви раптом дочитали до другого абзацу, то давайте я напишу, чому вам не сподобається цей альбом. Уже оформлення обкладинки та назва проєкту дивним чином бентежать навіть загартованих адептів панк-культури. Що вже казати про пісні! Тут вам нічого хорошого не пообіцяють, простих рішень не запропонують. Тєлєгу про братство та вірність власному слову штовхати теж не будуть. Лицарі та інтелектуали теж можуть проходити повз — у текстах не буде ні літературоцентризму, ні алюзій на куртуазну культуру. А буде лише правда відчаю та гірка іронія жалю. Буде тільки один канон, народжений американським хардкором 80-х: скажи те, що хотів сказати за 40 секунд. Буде швидка та немелодійна музика на паршивому звуці. Усе це — умовні мінуси, а для когось, радше, плюси.

У плюси ж очевидні слід записати насамперед дахозривальну енергетику альбому. Demontag s/t був записаний лайвом на студії. Лірика альбому є прикладом хорошої панк-поезії. Що ж воно таке "хороша панк-поезія"? А це коли пісня з трьох рядків розкриває проблему сучасної соціально-релігійної кризи. Щодо концептуалізму — нинішній гітарист Demontag раніше грав у дуже цікавому київському постпанк проєкті З. О. Н. Т. Загалом стиль Demontag — про те, як талановито та з повагою до традицій зіграти всім відому музику. Коли вплив Bad Brains та Minor Treat легко зчитати, але він не дратує своєю очевидністю.

Нині, коли українська хардкор сцена нагадує респектабельний клуб за інтересами, а всі значущі для панк-культури соціальні ініціативи потихеньку перетікають у середовище шанувальників екстремальної електроніки, кому вистачить духу грати ось такий хардкор? Як співав missis Garrison у далекому 2010 році: "Хардкор усе меньше пахнет панком". Відтоді пройшло одинадцять довгих років, і це ствердження здається беззаперечним. Бо всі чешуть дупи по боксерських секціях, роблять бізнес і взагалі займаються серйозними справами. Панки вихідного дня розкажуть вам про мелодійність англійської мови та переваги якісного запису. А хардкор-реконструктори запишуть ще силу-силенну відірваного від реальності графоманського лайна. Але повернімось до предмета нашої рецензії. Хтось скаже, що музика Demontag застаріла й нікому вже не цікава, хтось скаже, метал давай! А я послухаю Demontag, бо, це живо й талановито.

Наприкінці статті належить робити якийсь висновок. Альбом сподобається всім, хто любить олдскул і слухає відбитий український хардкор на кшталт Fightback — таке твердження сконає за висновок. Або: слухати всім, кому не до вподоби плюшевий панк від середнього класу — можна й так. Хоча справжній висновок тут може бути лише один: на прочитання цього тексту у вас пішло приблизно 240 секунд, сумарна тривалість альбому демонтаж — 408 секунд, отже, не втрачайте часу дарма! Ніколи нічого не читайте!

Demontag — маріупольський хардкор-панк гурт, створений у 2017 році. Дискографія нараховує один сингл та мініальбом. На момент створення гурту усім учасникам було від 15 до 17 років.

Demontag у соцмережах:

1. Джонни