Casa Ukrania та Wiseword.Nidaros — Забуті клейноди Півдня (2020)

На початку 2020-го два південноукраїнські даркфолк проєкти Casa Ukrania та Wiseword.Nidaros об‘єднали свої зусилля задля проведення музично-краєзнавчого дослідження рідних земель та пошуку в їхній історії козацького коріння — і вже 14 жовтня, у День Покрови Пресвятої Богородиці, історичної покровительки українського війська, світ побачили "Забуті клейноди Півдня".

Як і попередні роботи гуртів, альбом вирізняється цілісною концепцію, глибоким зануренням в історичний контекст, прискіпливою увагою до деталей та дивовижною цілісністю, гармонією між усіма елементами: музикою, текстами, саундом. Записаний за пів року, він вражає не тільки детальною проробкою концепції, а ще й відсутністю навіть натяку на шароварщину, яка притаманна сучасному укрфолку, лонгплей тяжіє більше до закордонних фолкових колег (навіть не музично, а, радше, за підходом).

Завдяки наявності дуже важливого для розуміння альбому історичного бекграунду, прослуховування перетворюється на цікавий інтелектуальний квест та виносить реліз далеко за межі "розважальної музики". Для когось це може стати мінусом або ж здатися зайвим перевантаженням слухача сенсами — дарма, "Забуті клейноди Півдня" чудово прослуховуються й без розуміння контексту та мають усі шанси сподобатися навіть лінивому меломану через свою доволі традиційну форму, мелодійність та кінематографічність.

Тож давайте разом розбиратись, які події та персоналії оспівуються на альбомі.

Насамперед хочеться подякувати музикантам за детальний текстовий супровід альбому, який допомагає швидко зануритись у контекст історичних подій, описи яких траплятимуться нам на альбомі, та рухатися разом південними ландшафтами пліч-о-пліч із чумаками та козаками.

Відкриває альбом трек "Мандрує віз". Як колись життя з’явилось у воді, подорож ми також почнемо біля водойми, проте не з Чорного моря, а з Куяльницького Лиману. До лиману музиканти звертаються не вперше, це наболіла для багатьох жителів Одещини тема — зараз він висихає та перебуває на грані повного зникнення. Але повернемось до тих часів, коли Куяльник був місцем видобутку солі та важливим центром торгівлі для чумаків. У композиції "Мандрує віз" використовується перероблений текст чумацької пісні, покладений на оригінальну музику. Оповідається про нелегку лиху долю та усипаний сіллю шлях, яким, власне, і мандрує віз, блукаючи та шукаючи за зорями правильний шлях.

Далі музиканти проведуть нас заплутаним шляхом історичних подій півдня 17–19 сторіччя, під час блукання яким розкажуть про війну Російської Імперії з Наполеоном та місце козацького ескадрону Скаржинського в цих реаліях, про бунт Бузького козацького війська та його спробу повернути свої клейноди, про зруйнування Підпільненської Січі та переселення на Тамань, про жорстоких та небезпечних козаків-чорноморців, про останню на території сучасної України Січ ― Васильківську. Познайомлять нас із такими персоналіями як Віктор Скаржинський, Григорій Потьомкін, Сидор Білий, Захарій Чепіга та Антін Головатий, Семен Палій та Іван Мазепа.

Музикантам вдалося майстерно заміксувати минуле та сьогоденне не лише завдяки використанню історичних текстових елементів (чумацькі пісні, поезія отамана Антіна Головатого, праця Дмитра Яворницького "Історія запорозьких козаків") разом із власними оригінальними текстами, а й завдяки роботі зі звуком, про це розкажу докладніше. Польові записи для альбому збиралися на історичних землях довкола Одеси — на Шкодовій горі, Куяльницькому лимані та в селищі Усатово, тому пісні ніби просочені повітрям цих місць, хай і на 200–300 років пізніше від описуваних подій. Крик козачка в "Південному гетьмані" засемплований із фільму "Богдан Хмельницький" Ігоря Савченка — на Вікіпедії цей фільм описується як "дивовижне поєднання вимушеної заангажованості держзамовлення й очевидної режисерської та акторської обдарованості", але козачок, судячи з частих використань його зображення в енциклопедіях зокрема, увійшов в історію.

Композиція "Нерубай" присвячена осідлим козакам, які уклали мир із сусідами-турками, домовившись "не рубатися" — тому в ній звучать українська та східна теми, які спершу протистоять одна одній, а потім зрештою переплітаються і зливаються в одну. У другій половині композиції використано мелодію автентичної чумацької пісні, записаної в Київській області, а ще — семпли з виступу сучасних реконструкторів козацького бою в заповіднику "Хортиця".

На альбомі використано багато живих інструментів: гітара, сопілка, мелодика, ксилофон, варган і перкусія, проте "сучасних" залізних синтів також вистачає, як і програмної обробки й різноманітних семплів. Основних вокалів два: Нати Гриценко та Сергія Гололобова (це і фолковий спів, і мелодекламація), ще в "Гарді", крім очевидного вокалу Сергія та Нати, прихований і "примарний" вокал Леоніда — для підсилення "потойбічного" ефекту.

На обкладинці альбому ми можемо побачити гравюру Тараса Шевченка "Смерть Потьомкіна".

Альбом слухається на одному диханні, пісні між собою водночас і гармоні й не однотипні, багато мелодій запам'ятовуються та переслідують ще декілька днів. Музикантам вдалося зробити альбом привабливим для дуже широкого кола слухачів, і я впевнена, що багато хто через пісні зможе знайти в собі невідкриту раніше цікавість до історії та спробувати самостійно розібратись у темі козацтва півдня. Отже, та ціль, яку ставили перед собою гурти, а саме донесення важливості розуміння історії краю та минулого людей, які його формували, та, як наслідок, змога предметніше усвідомити його теперішні потреби та докласти власні зусилля до їхнього вирішення, досягнута повністю.

Casa Ukrania — одеський дарк-фолк/ембіент/тріп-хоп дует, що виник на початку 2015 року. Дискографія команди налічує три альбоми та кліп на композицію "The Path".

Wiseword.Nidaros — миколаївський дарк-фолк/неофолк проєкт створений у 2010 році Сергієм Гололобовим. Дискографія нараховує п’ять повноформатних альбомів. Треки гурту також можна було почути на збірках лейблу Khatacomb "Ноктурналія" та "Ліміналія".

Casa Ukrania у соцмережах:

Wiseword.Nidaros у соцмережах:

1. Мандрує віз