Виступ гурту Laibach у Києві скасували після численних скарг

Про це вчора повідомили на офіційній Фейсбук сторінці закладу Bel Etage, де і мав відбуватися концерт.

"Тема з анонсованим концертом словенського гурту Laibach в Києві викликала неабиякі суперечки в Facebook спільноті через погляди гурту на причини нашої війни. При тому, що команда виказала підтримку України і українців і засудила російський режим, значна частина аудиторії висловилась категорично проти приїзду Laibach.

Щоб зайвий раз не розділяти українців на різні табори, і прибрати причину розбрату, ми вирішили скасувати концерт гурту Laibach в Bel Etage. Просимо вибачення у тих, хто, незважаючи на суперечки, все ж хотів побачити виступ гурту. Це шоу не на часі", - йдеться у повідомленні. 

Згадані у цьому пості суперечки розпочалися практично одразу після анонсу виступу гурту (який мав відбутися 31 березня), зокрема під постом керівника цього закладу Влада Ляшенка. Коментатори швидко відшукали старий скриншот з коментарями гурту стосовно війни в Україні. Зокрема у позиції Laibach, яку вони підтвердили і свіжим коментарем на днях, йшлося про те, що це дії НАТО змусили росію почати війну і що зараз США та Європа воюють з росією на території України. Подібні твердження можуть підігравати російській пропаганді, і саме так багато хто з українських коментаторів їх і сприйняв.  

Водночас гурт наголошував, що не схвалює дії росії та співчуває українцям. Наприклад, ось шматок з січневого інтерв'ю для естонського видання Postimees:

"У кожному інтерв'ю, яке ми даємо, ми рішуче засуджуємо війну в Україні та висловлюємо солідарність з українським народом. Ми також говорили про очевидну та реальну небезпеку потенційної російської агресії проти України — як ви самі зазначили — кілька років тому ... але справжня причина цієї війни набагато складніша, ніж здається, і це стосується не лише органічної огиди Путіна до України. Російсько-українська війна потенційно є результатом значно більшої проблеми в стратегічному, політичному та економічному (і культурному!) розподілі світу. Але жахлива правда полягає в тому, що Путін зараз скидає бомби та окуповує Україну, а не навпаки. Тому він винен насамперед".

У відповідь на критику організатори концерту попросили сам колектив дати чіткішу позицію стосовно війни в Україні, що ті і зробили, викликавши нову хвилю осуду через кілька неоднозначних моментів. 

"Ми не приїжджаємо до України, щоб бути першою, другою чи третьою групою, яка виступає у вашій столиці під час війни, як повідомляли деякі медіа, але щоб висловити чітку підтримку вашій країні у цій війні.

Тут ми повинні наголосити на тому, що деякі наші твердження, які, можливо, не відповідали вашому мисленню, ніколи не мали на меті ображати вас будь-яким чином або применшити важливість вашої справедливої боротьби. З перших днів російської агресії проти України ми зайняли однозначну позицію і повторимо, що війні в сучасному суспільстві немає місця. Геополітичні питання не можуть бути вирішені збройним нападом та політичним підбурюванням. Ми також негайно скасували всі заплановані виступи в Росії та в усіх інтерв'ю засуджували агресію Росії в цій війні.

Не плутайте — ми любимо російську літературу, музику та мистецтво. Ми любимо Достоєвського, Булгакова, Чайковського, Скрябіна, Маяковського, Татліна, Родченка та Еля Лисицького — якщо згадати лише кількох — і ми завжди будемо. Але в цій безглуздій війні між Росією та Україною ми з усього серця на стороні України та її народу, котрі, як у старій біблійній історії про Девіда та Голіафа, борються з гідністю проти сильнішого ворога. Ми сумуємо з вами за невинними жертвами. Ми радіємо з вами у ваших перемогах.

З цим концертом у Києві (ред. в оригіналі Kiev) ми, отже, йдемо за покликом серця, а не розуму. Ми щиро бажаємо Україні миру та перемоги в цій війні, і для нас буде велика честь виступити в ці важкі часи в хоробрій та непокірній столиці вашої чудової країни.

Для всіх тих, хто сумнівається в наших поглядах, ще раз повторимо: Росія є головним агресором у цій сутичці деструктивних політичних та геостратегічних інтересів. Армія Росії незаконно увійшла до іноземної території зі зброєю і розпочала цю жахливу війну. Тому Україна має всяке право захищати себе і повинна захищати себе всіма способами. Ми підтримуємо вас беззастережно в цьому, тому ми приїжджаємо до Києва, і за цієї нагоди закликаємо світові сили якнайшвидше сісти за стіл переговорів і закінчити цей нестерпний забою та всі інші війни та військові конфлікти навколо світу", - йдеться у заяві. 

Наостанок гурт запевнив, що весь прибуток від квитків піде на благодійність і додав, що цей текст написав та переклав штучний інтелект. Саме ця згадка ШІ, любові до російської культури, агресори у множині та неправильне написання слова Київ англійською викликали нову хвилю несприйняття і критики від українців вже під цією заявою гурту. Ось декілька скріншотів: 

Тут варто зауважити, що гурт і раніше викликав неоднозначні реакції, заграючи з тоталітарною естетикою у творчості, або виступаючи у Північній Кореї. Отож, деякі українці також переживали, що подібний виступ гурт планує виключно для власного піару та як продовження того ж таки провокаційного іміджу. Чому це викликає критику зараз, грунтовно пояснив у своєму пості митець Александер Кроліковскі. 

Snímek obrazovky_20230227_152251

У відповідь на всі попередні обговорення та заяви Влад Ляшенко спершу просив розуміння для гурту та пропонував дати Laibach шанс краще пізнати Україну і змінити свої судження. Однак і на цьому етапі в коментарях майже не було підтримки ідеї проведення концерту, ба більше, в деяких випадках лунало і побоювання щодо можливої фізичної розправи над музикантами. Тож врешті на офіційній сторінці Bel Etage з'явилося повідомлення про скасування концерту.

Наостанок варто зауважити, що в мережі можна знайти й дописи та коментарі людей, які засмучені таким прикладом культури скасування та, власне, самим фактом скасування концерту. 

 

Нагадаємо, що у нас на сайті є великий та докладний матеріал про культуру скасування у музиці, що передбачає відповідальність не лише за дії сексуального характеру, але також і відповідальність за ту чи іншу політичну позицію та дії з нею пов'язані.