svrm - Розпад (2021)

Уже традиційно рік розпочався з нового альбому харківського блек-метал проєкту svrm. Якою ж вийшла ця робота?

Як на мене, без перебільшень, svrm є однією із найкращих сучасних українських блекових формацій. З першої ж спроби, лонгплею "7", Сергій Ткаченко, засновник svrm (також відомий за музичними проєктами Заводь і Life is Hell) створив і розвинув свою вже впізнавану формулу блек металу, суть якої полягає в наступному — "грай настільки просто, наскільки зможеш", але водночас технічно й не втрачаючи в атмосфері. Фактично на всіх записах svrm ми чуємо лише кілька різних відрізків у кожній пісні, що повторюються деякий час (і так по колу), потім вривається вокал по неокрасту, місцями додається трохи акустики та й, по суті, все. Але якщо вдуматися, принадність такої музики криється в тому, як усе це слухається разом.

Альбом "Розпад" не є винятком із зазначеного правила й це добре, оскільки описана вище формула працює — композиційно це доволі звичні для блек-металу музичні розміри, що наповнені щемливими та тривожними мелодіями й легкими акустичними мотивами. Мінімалізм побудови композицій чудово робить свою справу — поки вухо розслуховує партії всіх інструментів, той окремий відрізок встигає програтися потрібну для нього кількість разів, а вже потім змінитися іншим. А істеричні крастові ноти голосу і збивання ними з ритмічності відкривають нам нові грані закладених в альбомі емоцій.

Ключі до розуміння образів цього лонгплею не є аж надто складними чи унікальними, тому не треба вдаватися в якусь особливу полеміку, щоби розгадати їх, хоча вони досить вигідно виглядають на тлі того, що пропонують нам інші українські блек-метал гурти. Мені здається, що з кожним таким новим альбомом svrm підкреслює свою відстороненість від будь-яких ідеологій на користь атмосфери приреченості життя і смерті людини. А артворк Бродського, використаний як обкладинка “Розпаду”, з першого ж погляду налаштовує на те, що очікує слухача, а саме на суцільну відчуженість, смерть і екзистенцію. Якщо слухати цей альбом і дивитися на це зображення, іноді навіть здається, що й тексти тут не особливо були потрібні.

На мою думку, усі треки в альбомі скомпоновані щонайкраще. Бо, як відомо, часто в блекових альбомах усе зливається в одну велику суцільну композицію, а тут же ситуація протилежна: у кожного треку є свій початок і кінець, які прослуховуються і сприймаються окремо, хоч, і нікуди правди діти, тематично вони є частиною цілого.

Рецензія на перший повноформатний альбом svrm — Лихиї вітри стогнуть без упину (2018) від Альмагеста

Не знаю, чому так, але кожен новий альбом svrm я сприймаю як останній, хоч і врешті отримую якийсь новий зріз думок та емоцій після його прослуховування. Певно, усе зводиться до уміння Сергія тримати напругу та наганяти відчай на слухача. Взагалі, після прослуховування цього альбому звернув увагу, що смак українських слів у піснях у мене набагато більше асоціюється із сумними чи трагічними мотивами, у порівнянні з іншими мовами. Певно, українці були першими, хто придумав страждання.

Отже, підсумовуючи, альбом "Розпад" звучить досить щиро і виразно, хоч і доволі консервативно як щодо попередніх записів (трохи скупо в плані різноманітності), так і щодо жанру загалом (досить рівно і просто), але наскільки я розумію, у цьому і є вся "фішка" svrm.

Якщо "Розпад" — це перший альбом виконавця, який ви почули і вам сподобалася його атмосфера, то послухайте ще й кілька попередніх і ви отримаєте його ідейне продовження. Як так можливо? Усі роботи Сергія побічно об'єднані якоюсь однією ідеєю, і додам лише одне: тут ідеться не про самоповторюваність і вторинність, а про унікальність і специфічність побудови композицій виконавця.

За проєктом svrm стоїть Сергій Ткаченко, співзасновник харківського гурту Заводь, а також автор проєкту Trumna. Перший реліз svrm під назвою "7" він випустив у травні 2015 року. Загалом же на рахунку проєкту вже кілька повноформатників, демо та EP.

svrm у мережі:

1. Пустир
2. Розпад