10 знакових гуртів в українському маткорі

Цього разу в рамках серії "10 знакових гуртів" ми поговоримо про жанр mathcore — вкрай нішевий і далеко не найпопулярніший серед інших -core виконавців. Якщо за кордоном активно існували/існують монстри, на кшталт, The Dillinger Escape Plan, Car Bomb, PsyOpus, Ion Dissonance, The Tony Danza Tapdance Extravaganza та інші, то в нас, на жаль, ледь назбирається десяток колективів, які грали у цьому жанрі.

У принципі, воно й не дивно, адже зараз важка гітарна музика не в кращому стані, а нішеві та складні для сприйняття жанри тим більше не цікаві молодій публіці. І якщо навіть такі гурти як The Dillinger Escape Plan закінчують грати, то не дивно, що через кілька років взагалі нікого не залишиться в маткорі (у вітчизняному так точно).

Але, на рідних просторах були і є кілька дійсно цікавих і вартих уваги гуртів, що представляють цей жанр і якимось чудом вижили в умовах сучасної андеграундної сцени.

The Nietzsche

Одна з небагатьох діючих команд на сьогодні і одна з найцікавіших. У складі — широко відомі у вузьких колах музиканти з Одеси, хлопці були помічені в Septa, Facepalm, Pictures Inside Me, Cheshires, Злам. Усе починалося з однієї пісні на вірші Маяковського, а потім пішло-поїхало — перший ЕР, купа позитивних відгуків, концерти та нові релізи. Зараз у гурта в активі 3 ЕР, декілька синглів, живі альбоми й компіляція раніше випущених треків у вигляді повноформатного релізу "The Parnassus". Ну і, звичайно ж, до цієї купи матеріалу йде цілий вагон кліпів — смішні, похмурі та яскраві. Також, неможливо пройти повз живі виступи — хлопці кожного разу дивують чимось абсолютно новим.

chorus:failed

Столичний хаотік хардкор/маткор гурт був заснований у 2008 році та проіснував приблизно три роки — у 2011 колектив відправився до студії на запис повноформатного альбому, який так і не побачив світ. chorus:failed залишили після себе демо 2008 року та запам'ятались яскравими виступами переважно у Києві та на Neformat Fest у 2010 році.

 

+\-

Заснований у 2005 році київський квартет проіснував близько шести років, але після себе залишив один із найяскравіших релізів у вітчизняній важкій музиці. На жаль, за роки існування гурт виступав не так активно, як того хотілося б, а ледь не половина концертів пройшла в сусідній Росії (воно й не дивно, адже там mathcore-сцена була куди більш розвинутою) під час туру на підтримку нового матеріалу. Але більш детально про +\- я розповідав в окремому тексті.

Dysphoria

Балансуючи на межі жанрів deathcore і mathcore, гурт-жарт і сайд-проект учасників Hedonistic Exility переріс із диванної розваги у повноцінну машину для вбивства. Десь у 2010 році гітарист Олексій і вокаліст Максим написали кілька треків по приколу — простий і качовий дезкор з пігсквіллом і без будь-якого змісту настільки зайшов публіці, що запис повноцінного релізу був лише питанням часу. Тут були вже і швидкість, і бласти, і шалений маткор — трек "Outro" з дебютного "Satyriasis XXI" досі, на мою думку, є вершиною творчості Dysphoria. Потім уже були два повноформатні альбоми з більш серйозним підходом і текстами. А на цей момент учасники працюють над новим релізом.

SCHOOL [18]-[17]

Мабуть, найбільш давній гурт після +\-SCHOOL [18]-[17] зібрались у Дніпрі в 2006 році та проіснували майже 10 років (якщо вважати, що після випуску останнього свого релізу, колектив припинив діяльність — новин з того часу немає жодних). А проте, за роки активності SCHOOL [18]-[17] не припиняли експериментувати та дивувати слухача, балансуючи на стику жанрів і підкорюючи нові висоти. Втім, це був дуже дивний і вкрай складний для сприйняття гурт, як то кажуть, на свій страх і ризик.

Victim of Chance

Ще один столичний гурт, Victim of Chance, проіснував приблизно 4 роки — за цей час хлопці встигли записати повноформатний альбом, ЕР і кілька демок. І якщо на однойменному релізі матеріал був більш сирим і простим, ближчим до хаотік хардкору, то наступні треки на "The Weapon Is You" збивали з ніг своїм натиском, божевіллям і технікою — паралель можна провести з відомим гуртом PsyOpus. Пушка!

Борода Ивана

У 2008 Андрій та Іван (звідси й назва гурту — Андрій мав прізвисько "Борода") відкрили для себе маткор і закордонних флагманів жанру й тут понеслось — хлопці почали грати, писати пісні, а вже з часом і зібрали повноцінний склад. Перші кілька виступів були на межі пекла та п'яного угару, а вже потім пішли більш свідомі й адекватні виступи з Dysphoria та ін. Після себе залишили демо-запис і "Self-titled" EP. У 2012 році гурт відправився на перезавантаження, але відтоді повноцінно так і не повернувся.

Fun fact: один з учасників гурту володіє магазином коміксів в Одесі (ймовірно, той самий On the Busприм. автора)

DOOMEYE

Вокаліст Іван пішов із Борода Ивана й почав творити добрі справи в DOOMEYE — ще більш злу й хаотичну версію. За майже 5 років існування встигли випустити всього один ЕР і декілька кліпів, які могли б претендувати на звання "кращих вітчизняних відео в жанрі", якби не існування The Nietzsche… Нещодавно гурт вийшов з тривалої сплячки і повідомив, що працює над новим альбомом.  

ImhorA

Награвшись у різноманітних гуртах і жанрах, музиканти вирішили спробувати щось нове — так і з’явилась ImhorA в місті Севастополь. За недовгий час свого існування встигли зіграти в Москві та декілька разів на рідних просторах. В активі в гурту демо-запис та ЕР "The Onion Gore". У 2011 році проєкт був заморожений і відтоді не проявляв активність. А один з учасників навіть став DJ.

Daunhaus

Завершує цю статтю київський гурт Daunhaus. Зібралися на початку 2011, щоб грати брудну й хаотичну музику в дусі ранньої творчості Daughters. За роки своєї активності встигли покататись із концертами Україною та країнами колишнього СНД. Окремо запам'ятався виступ з культовими американцями The Chariot у столичному клубі Bingo у 2012 році. Після себе залишили кілька сплітів та демо-запис, а у 2016 році гурт еволюціонував у нойз-рок банду Puss.

Станом на 2019 рік, із десятка гуртів залишилось усього кілька, та й ті місцями переживають не кращі часи або не зайняли свою нішу. Ті ж Dysphoria набирали шалені оберти, але не склалось — один з найбільш багатообіцяючих гуртів колишнього СНД просто зупинився в розвитку або добрався до свого піку, а може, і просто пройшла хвилина слави на фоні загальної популярності подібного роду музики. Та все ж сподіваємось на краще й на нові гурти в маткорі, адже, на щастя, на світовій сцені з'являються нові імена, а старші продовжують радувати свіжим матеріалом.

Нагадаємо, ця стаття — частина серії матеріалів про розвиток різних андеграундних музичних жанрів в Україні. Раніше у серії:

https://www.neformat.com.ua/rubrika/10-znakovih-gurtiv

Автор обкладинки - Aнастасія Inri 

Neformat.com.ua ©