Foreign View: Mark Mizsei (Угорщина, Human Error)

Ще минулого року у нас з'явилася ідея опитувати іноземних музикантів і просто причетних до теми про український андеграунд (читай, ті гурти, про які ми найчастіше пишемо). І ось нарешті ми добралися до реалізації цього задуму! Першим героєм нашої рубрики став Mark Mizsei з угорської crust/grind команди Human Error, який добре знайомий з місцевою панк-сценою

Марк зі своїм гуртом виступав в Україні у 2005, 2008 та 2012, а також неодноразово висловлював підтримку українським колективам в Угорщині. 

Про сцену

Кілька основних особливостей української андеграундної сцени - дуже велика діаспора, велика дисперсія, маленькі концерти, дуже активна аудиторія, яка зазвичай не дуже добре знає групи.

Відстань, безумовно, - головна проблема української сцени, як на мене. Країна дуже велика, тому сцена дуже розсіяна, але це також добре, у певному сенсі.

Українські та угорські андеграундні сцени досить близькі, я гадаю. Я намагаюся забукати українські гурти, коли вони знаходяться десь поблизу. Не багато угорських колективів відвідують Україну, але всі ті, які побували у вас, мають тепер тісні особисті зв'язки з виконавцями та фанами.

Про гурти

Я знаю багатьох українських андеграундних виконавців. The Symbioz, Displease, Skruta, Epicrise, Dan Stark, Gaz-66 Intrusion, Remorse, Castrum, Vulvulator, Zrada - ось лише кілька з них. Я чув їх наживо, в основному, коли гастролював по Україні з гуртом Human Error. Я також обмінююся релізами з Trismus Records. Але не можу назвати жодного популярного українського гурту або виконавця.

Спільною рисою українських виконавців є пристрасть. Я виявив, що в андерграундній сцені, яку я спостерігав, є чимало різних гуртів та музичних стилів. Проте всі вони були надзвичайно запальними та знали один одного, попри те, що часто жили досить далеко.

Я взагалі люблю слов'янські мови, тому українську мову не вважаю дивною. На Заході є стереотип, що ці мови не мелодійні, але я з цим не згоден.

Про релізи

Зазвичай, чую про релізи українських виконавців від Колі (Trismus Records) і Василя з Displease.

У моїй особистій колекції є 3 way split зі Скрутою, касета Gaz-66 Intrusion, диски Remorse, Epicrise, Dan Stark, Displease, Diskobra / Displease split касета і ще декілька релізів.

В Угорщині я не помічав мерчу українських гуртів.

Про концерти

Я був на багатьох концертах в Україні, а також грав на них. Аудиторія, як правило, дуже дика, можна сказати, що вони часто зголоднілі на музику, особливо на Закарпатті.

Я також був на концертах українських колективів в Угорщині. Українські гурти часто вкладають багато енергії та духу у свої виступи. Вони дуже люблять веселитися, з мого досвіду, як вдома, так і за кордоном.

Neformat.com.ua ©