Найкращі українські релізи 2023 року

Представляємо підбірку найцікавіших за версією Неформату українських альбомів і мініальбомів, що вийшли цьогоріч.

2023-ий став другим роком повномасштабної війни, і поки на сході та півдні нашої країни точаться запеклі бої, мирні регіони квітнуть культурним відродженням, а кількість нової музики б’є всі можливі рекорди. Водночас для України це доволі турбулентний час, де стирається грань між альбомами та мініальбомами, межі жанрів усе більше розмиваються і формуються перші паростки більш різноманітної та здорової музичної індустрії, що вже охоплює, на щастя, не тільки попвиконавців та естраду. І звісно, у всьому цьому вирі подій свій власний шлях торує й український музичний андеграунд.

Як і щороку наша редакція внутрішнім голосуванням обрала найкращі вітчизняні альбоми та EP, і цього разу їх вийшло 48. Новацією, однак, стало те, що ми присвоїли додатковий бал тим релізам, за які найактивніше голосувала наша спільнота читачів і врахували це під час формування фінального топу.

Отож, вітайте найкращі українські релізи 2023 року, за версією редакції та спільноти читачів Неформату.

Також слухайте наш цьогорічний топ на Deezer, Apple Music i Youtube Music
 

0 %Mercury — We Should Definitely Do This! (mathcore)

0 %Mercury як один із найактивніших українських метал колективів цьогоріч встиг не лише випустити купу відео та дати чимало живих виступів, але й навіть зїздив на Wacken Metal Battle за третім місцем!

Короткий, але влучний "We Should Definitely Do This!" підсумовує цей та попередній рік діяльності та активного злету колективу. Це музика на грані маткору, сучасного металкору та хардкору зі швидкими екстремальними треками, а також повільними мелодійними частинами, що передає усю багатогранність таланту харків’ян.

Ідеальний альбом у час, коли доводиться боротися за кожну секунду уваги слухача.

Стримінги


Антон Слєпаков/ Андрій Соколов — warнякання (spoken word)

war​н​я​к​а​н​н​я — певно, найбільш знаковий реліз лейбла Дніпропоп цьогоріч. Це 20-трековий повільнотемповий спокен-ворд idm альбом, де кожен трек — реальна історія українського сьогодення, а також влучна та щира рефлексія на знакові події війни. Як зазначають артисти, це документально-терапевтичний проєкт, що створюється в реальному часі та є мистецькою реакцією на повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ до України. Для багатьох слухачів реліз став чимось на кшталт групової терапії, а живі виступи, яких відбулось уже понад 70, сеансами спільного проживання складних емоцій.

Стримінги


МОРТИДО — Місто спустошене EP (death rock)

Нервовий та готичний піджанр панку — дезрок, наче було створено для того, щоб описувати українські реалії. Й ось, нарешті, у Дніпрі створився гурт Мортидо й цьогоріч випустив свій перший мініальбом "Місто спустошене". На відміну від класичного американського дез-року 70-х, український сучасний дез-рок — музика не театральна й іронією не зловживає. Обскурні рифи та потужні ритми, під які хочеться стрибати до зірок, безмежно харизматична вокальна подача (на альбомі два вокали: чоловічий та жіночий) — усе це нова романтика Дніпра.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

Обрій — Імперія бидла EP (d-beat)

Новий мініальбом від ужгородського дез-метал гурту є рефлексією на тему сучасного російського фашизму, з яким стикнулася Україна та українці у 21 столітті. А от із музичної точки зору цього разу хлопці вирішили звернутися до свого багатогранного музичного бекграунду й записали чотири треки металізованого хардкор панку/ді-біту з любовʼю до Швеції та примочки НМ2.

Агресивні та запальні рифи, швидкісні ударні та прямолінійна, зла й хардкорна лірика — усе це чітко працює на обрану комбінацію жанрів, а також дає слухачеві нагоду не стримувати свою злість, конвертувати її в лозунги та маніфести, щоб хоча б на 13 хвилин стало трохи легше на душі.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Площа Устриць — Дикий Схід (indie rock)

Записаний у період осінньо-зимових блекаутів та натхненний подіями останніх років, дебютний альбом гурту Площа Устриць чітко передає слухачеві свій сумуватий меланхолійний вайб. Це інді-рок з елементами гранжу, десь тут чується вплив гурту Placebo, самі музиканти згадують про Nirvana і Sonic Youth. Але звучить це все як єдине гармонійне полотно, приємне та знайоме для вуха. І це дає змогу слухачеві сконцентруватися на ліриці, яка, що важливо, українськомовна та наповнена різноманітними сенсами. Відтак до цієї універсальної роботи хочеться повертатися знову і знову, аби краще розчути та зрозуміти ліричного героя.

Стримінги


Ріддл-Діддл — День Новий (post-punk)

Дебютний альбом запорізького тріо — це те, чого український постпанк заслуговував усі роки. Технічний та мелодійний, з пронизливою та щирою лірикою, цей альбом стоїть осторонь інших жанрових колективів, що у своїй творчості орієнтуються на похмуре та сире звучання в дусі умовних Joy Division. Легка, дещо меланхолійна й беззаперечно світла робота.

Spotify | Apple Music | Deezer | Youtube Music

 

Село Близнюків — З Л​а​н​у До С​т​о​л​у (indie rock)

2023 рік став дуже плідним для інді-проєкту Село Близнюків — випустити два альбоми за рік не кожному під силу. Вибір редакції припав на перший із них, який отримав назву "З Лану До Столу". Це легка й меланхолійна музика, однією із сильних сторін якої є саме вокальні партії. Вони хітові та легко лягають на вухо слухачеві. Майже кожен трек запам’ятовується з першого разу. Втім, не станемо применшувати інструментальну сторону релізу: прості на перший слух пісні містять чимало цікавих музичних партій, які розкриваються після декількох прослуховувань. Узагалі сонграйтинг як такий є сильною стороною Села Близнюків і конкретно цього альбому.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

Тулим — Хмелі-сунелі (rap)

Класичні представники бумбем-сцени повертаються з новим повноформатником, який навіть після численних синглів має чим здивувати слухача. Олдскульний звук, вулична тематика, вдалі скіти та чудові запрошені гості — усе це лише підтверджує той рівень майстерності й авторитетності, якого Тулим набули за 15 років своєї діяльності на українській музичній сцені. А ефектна обкладинка від Server Terlekchi нагадує, що й панк-сцені ця команда далеко не чужа.

Стримінги


УВАГА — Ч​о​т​и​р​и EP (midwest emo)

На початку своєї діяльності тернополяни Увага грали досить брудний хардкор-панк, але потім раптово перемкнулись на емо-панк, що дало музикантам змогу проявити свою хітмейкерську жилу і стати більш помітною одиницею української панк-сцени. Емоційність у ліриці та в гітарних рифах, драйвова зміна ритмів, і щирий вокал — це те, що підкупає багатьох слухачів на живих виступах гурту, а також проявляється і в їхньому цьогорічному мініальбомі про біль, рівність, самотність, страх та інші складнощі типового людського життя.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

Azimut — Stuma (post-metal)

Франківськ, як знана мекка постметалу, цьогоріч знов порадував новим релізом.
Замкнена в містичній темниці агресія — так можна резюмувати почуте в повноформатнику Azimut, що демонструє водночас і значний вплив блек-металу, але меж свого основного жанру все ж не покидає. Альбом "Stuma" значно відрізняється від свого попередника, і демонструє ту концентрованість, щільність і навіть тягучість звуку, якої дещо бракувало в EP "30°". У належному настрої, це безпрецедентний досвід, подарований нам також і знаковим лейблом Robustfellow, що теж додає цьому альбому ваги та переконливості.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Bez Gruntu — Bez Gruntu EP (minimal synth)

Bez Gruntu — новий електронний проєкт подружжя Вадима Олійникова і Ксенії Янус, раніше відомих за постпанковим гуртом Dahau Holidays. У 2014 році обидвоє вимушено покинули рідний Донецьк через російське вторгнення і відтоді жили в Ужгороді, Одесі, Києві. Саме втеча, буквальна й метафорична, втрата свого коріння і пошук свого місця в реальності тут і зараз і відображені в дебютному мініальбомі дуету через мінімалістичну похмуру електронну музику, важкі одноманітні ритми, бідні мелодійні малюнки та хаотичні шумові структури. А щоби полегшити завдання слухачеві ці самі сенси відображені й у так само мінімалістичних та монотонних вокальних партіях.

Влучна та лаконічна робота від досвідчених музикантів із гарними скілами та багатим бекграундом.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Bryozone — Eye Of Delirious (ambient)

Ганна Брижата — доволі відома музикантка у вузьких колах, тож взагалі не дивно, що уже перший її повноформатний альбом отримав купу схвальних відгуків від різноманітних закордонних видань. Для "Eye Of Delirious" Ганна зібрала та майстерно упорядкувала свої ембієнтові наробки, щедро приправлені різноманітними перкусіями та етеріал-синтезаторами, дабовими техніками, нойзовими елементами, семплами та польовими записами. Узагалі важко описувати цю роботу технічними характеристики, адже таким способом не вдасться передати ту органічну, легку і напівпрозору природу звуку, що її якимось чином вдалося передати музикантці. Додамо, однак, що видав усе це український лейбл Muscut, який на подібній експериментальній музиці спеціалізується.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


BURI — Н​а​д​в​о​р​і т​е​п​л​і​ш​е н​і​ж у м​е​н​е на д​у​ш​і EP (hardcore punk, screamo)

Тернопільська команда BURI вирішила повернути слухача на 10–15 років назад, записавши цілих шість треків на межі скрімо та старорежимного дарк хардкору. Вийшов міцний матеріал у рамках свого стилю, що добре передає DIY-дух команди та атмосферу їхніх живих виступів. Це дуже емоційна робота про перемогу юності, свободу та мрії із цілком відповідною їй та дуже влучною назвою — "Н​а​д​в​о​р​і т​е​п​л​і​ш​е н​і​ж у м​е​н​е на душі".

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

Diminium — Dissonant (prog metal)

Після численних синглів ужгородський проєкт представляє свій перший повноформатник. Це міцний модерновий метал із хорошим сонграйтингом, гарно поставленими вокалами, об’ємним та якісним звуком. Він не народився би без болю, і вся палітра почуттів засновника Diminium розверзлася в цій музиці. Це дуже насичений альбом на межі прог-металу, осяяний cinematic-елементами й багатоголоссям минулих десятиріч. Атмосферна та дуже різноманітна робота для поціновувачів складніших форм металу.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


dughouse — Falling Into Reality EP (hardcore punk)

Черговий одеський гурт з орієнтиром на хардкор 90-х. Цього разу це емоційний і мелодійний матеріал з акцентом на вокальні партії. Останнє варто відзначити окремо: Лефт вкотре показує себе вправним і універсальним вокалістом і створює увесь настрій цього релізу. Маємо три гарні власні пісні (плюс кавер), які западають у голову і змушують повертатись до них знову і знову.

Spotify | Apple Music | Deezer | YouTube Music


Earmake — Lost Passion (retrowave)

ОНОВЛЕНО 22.01.24 - Редакція Неформату виявила, що і після повномасштабного вторгнення Earmake продовжував активно спілкуватися зі своєю російською аудиторією через соцмережу Вконтакте. На момент складання топу ми не володіли цією інформацією, однак зараз, коли цей факт з'ясований, вважаємо, що з подібним бекграундом Earmake не може об'єктивно репрезентувати найкращі результати роботи української сцени за минулий рік.

Цьогорічним альбомом Віталій Чис завершує трилогію "Cosmic Hero", і це попри те, що всю свою студію та обладнання музикант був вимушений залишити в рідному Харкові.

Аби втримати увагу слухача, у цьому випадку музикант вирішив вдатися до різножанровості, доповнивши свій традиційний звук елементами dreamwave, summerwave та spacewave у різних треках. А вийшов реліз уже традиційно за підтримки великого нішевого synthwave/retrowave лейбла NRW Records.

У результаті, прохолодний космічний вайб "Lost Passion" створює безпечний простір для ескапізму, а трагічна історія кохання двох космонавтів за мить до смерті дає змогу українському слухачеві відрефлексувати особисті травми та переживання у фантазійному вимірі недосяжних планет.

ERAI — Кільцевий Оберт (progressive metalcore)

Модерновий метал із Києва випускає перший повноформатний альбом, який вигідно виділяє цю команду серед інших колег зі сцени сучасного навколометалкору. Гурт готував альбом "Кільцевий Оберт" три роки, що дало змогу музикантам максимально серйозно підійти до його створення. Матеріал досить складний, структури треків різноманітні, рівень виконання дуже технічний. Окремо варто виділити вокаліста, котрий гарно справляється як з екстремальним вокалом, так і із чистим мелодійним. Лірична складова, насичена як темою війни, так і різними соціальними питаннями часів "до повномасштабного вторгнення", є додатковим плюсом цієї роботи.

Дійсно серйозний альбом, вартий уваги вітчизняного слухача.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Heinali — Kyiv Eternal (ambient)

До лютого 2022-го ми та решта прогресивного світу, як-от видання The Guardian, частіше говорили про Олега Шпудейка як про майстра генеративного модулярного синтезу й переосмислювача історичних музичних інструментів чи прийомів. Однак із початком повномасштабної війни та за обмежених технічних умов, Heinali знайшов своє самовираження в ембієнті та любові до рідного Києва.

"Kyiv Eternal" — це ода музиканта коханому місту, яку він створив із польових записів, що їх збирав останні десять років. Маршрут 14-го трамваю, Борщагівка вночі, Сільпо на Подолі, пейзажна алея у 2013-му, передноворічний секонд-хенд на Щулявці, птахи ботанічного саду — це уламки того спокійного довоєнного життя, яке не скоро повернеться. А вибір ембієнту як основного жанру дозволив Олегові працювати з пам’яттю та спільним минулим тихо та інтимно, що точно відгукнеться в душі кожної людини, яка палко любить Київ. Якісна робота для вашої меланхолійної ностальгії.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

HERUVIM — Battle for Cimmeria EP (death metal)

Старорежимний смерть метал з Одеси, тематика якого значною мірою побудована навколо відомого циклу оповідей про пригоди Конана-кіммерійця від американського письменника-фантаста Роберта Говарда. Цього разу, однак, музикантам ще і вдалося органічно вплести в цей яскравий, але небезпечний світ пригоди реальних українців на цілком реальній війні, насамперед через однойменну пісню "Battle for Cimmeria".

Інструментальне інтро, два гітарні треки та ембієнтове закінчення формують цей невеликий, однак цілісний мініальбом; усе це на доречному звуці та з атмосферою найщирішої ненависті, хуковими мелодіями та лютими бластами, гармонійно переплетеними в одне-єдине цілісне музичне полотно.

Spotify | Apple Music | Deezer | Youtube Music


IGNEA — Dreams of Lands Unseen (modern metal)

У рамках української метал-сцени, де традиційно домінують чоловіки, IGNEA зі своєю талановитою та працьовитою фронтвумен Хель Богдановою, стала одним із двох великих українських метал-колективів, що змогли виїхати в закордонний тур після березневого вето від Мінкульту. За підтримки свого лейбла Napalm Records гурт зміг проїхатися Європою в рамках масштабного туру спільно з Fear Factory, Butcher Babies and Ghosts Of Atlantis, де музиканти як представляли новенький альбом "Dreams of Lands Unseen", так і мали змогу спілкуватися зі своїми фанами про Україну.
За формою це все той же мікс мелодійного модернового металу зі східними мотивами та електронною підкладкою. А от лірично це концептуальна робота, присвячена українській письменниці, фотографці та документалістці Софії Яблонській. Альбом великий, добре пропрацьований з усіх точок зору, зокрема і візуально, що робить його, певно, найсильнішим у дискографії гурту та, безперечно, гідним місця в українських музичних топах.

Стримінги


Kabina — Kabina EP (sludge)

Перший великий реліз чернігівського супергурту від учасників Dan Stark, Papirus та інших локальних команд. Це повільний метал на масивному звуці, з яскраво вираженими південними рифами та українськомовною лірикою. Водночас Kabina не створює враження чергового сладж гурту, створеного за строгою калькою Sleep чи Bongzilla, а натомість пропонує слухачеві доволі хітовий матеріал, з якого чи не найбільше виділяється трек "Екран", що може стати точкою входу в цей непростий жанр для менш досвідчених слухачів.

Youtube Music


Kadaitcha — tramontane (industrial)

На цьому релізі чи не найкращий вітчизняний індастріал проєкт досліджує органічні аспекти нойзу, постіндастріалу та архаїчної естетики, створюючи таким способом доволі екстремальний досвід для слухача. Однак, у порівнянні з попередніми роботами, цього разу музиканти свідомо цілилися на певну структурованість матеріалу, тож матеріал вийшов доволі пісенним, а відтак і більш доступним для ширшого кола слухачів. Оремо варто відзначити, що музичну частину Юрій Самсон та Андрій Кожухар дописували за кілька днів до втечі з-під російської окупації, а згодом, вже за кордоном, видали свій доробок за підтримки німецького лейбла ant-zen.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Khrystyna Khalimonova — Прокидатися Навесні (psy-folk)

Похмура та стильна акустична музика — рідкість для України. А жанр psy-folk тим більше. Тому альбом "Прокидатися навесні" — справжня подія для української музики. Прониклива лірика, дивовижний спів, мінімалістичне, але майстерне аранжування, котре вдало поєднує гітарний акомпанемент із несподіваними електронними вставками — усе це про дебютник Христини Халімонової, який впевнено можна назвати одним із найцікавіших українських релізів за цей рік.

Стримінги


Lastа — Доросле плавання (rap)

Слава Ласта був неабияк активним у 2023 році. Спільний альбом з Bob Croma, мініальбом "Ескалібур", й ось альбом "Доросле плавання". Це небанальна реп-робота на класичному звуці, з великою увагою до семплів і цікавою лірикою. Її приємно слухати як фоном, так і сконцентровано, слідкуючи за сюжетами, якими веде нас автор.
Цьогоріч українські репери видали досить велику кількість сильних робіт на класичному звуці, і це чи не найкраща з них.

Spotify I Deezer


Mauser — Одним днем EP (hardcore punk)

Mauser з моменту появи на мапі української панк-сцени одразу прикували до себе увагу та отримали звання "одного з кращих гуртів", і через якість їхнього матеріалу, і через особливе звучання, насамперед унікальну манеру вокалу Стена. Відтоді й досі гурт послідовно наслідує класиків Bad Brains I Cro Mags, виконуючи доволі хитро зіграний хардкор, технічний, але без зайвого комерційного присмаку.

Новий мініальбом "Одним днем" повністю дотримується згаданих стандартів якості гурту та, можливо, навіть перевершує їх, адже, попри невелику дискографію, на живі виступи музиканти не скупляться, а відтак постійно набувають усе більшого досвіду та розвивають свою автентичність.

Стримінги


Morwan — Світає, Палає (post-punk)

"Світає, Палає" — це холодний та похмурий постпанк із яскравими етнічними мотивами, що поєднує відчуття природної сирості та медитативної ритуальності, але водночас, як то притаманно жанру, зберігає ритмічність, що кличе до танцю навіть попри сумну реальність і тематику релізу, яка її передає — війну.

Унікальне звучання для вітчизняної постпанк сцени, скомбіноване з досвідом та системною працею Алекса Аштауі вже не вперше виділяє його на фоні тисяч конкурентів та проводить до підбірок Bandcamp Navigator, у цьому випадку липневих. Сподіваємося, увесь той біль втрати, сум, страх, злість, ненависть та агресію, які намагався передати автор, повною мірою відчули та зрозуміли й закордонні слухачі.

Стримінги


Mulyfication — Swamped in Forlorn Misery (death metal)

Одна з найактивніших молодих дез-метал команд України цього року нарешті випустила свою першу велику роботу. Муліфікація заявила про себе у 2022 році, коли за рік гурт випустив демо, два мініальбоми і спліт з Vubar, де на кожному записі демонстрував прогрес, стабільно покращуючи матеріал. Й ось цього року ми отримали можливість почути перший повноформатник від Mulyfication. Це десять треків печерного старорежимного смерть металу, такого, яким принято його грати зараз. Важкий, агресивний і місцями в’язкий матеріал, низький гроул і похмура загальна атмосфера. Гарна інструментальна робота з доречним звуком. Чудовий жанровий реліз, який легко тримає планку якості, що зараз задана в дез-металі.

Youtube


Perimortem — Pillars of Light (death metal)

Серед усього різноманіття українського металу й цьогорічних релізів у цій ніші альбом львів’ян Perimortem варто виділити з двох причин. По-перше, це прихильність до вінтажних форм металу, що зараз у нас трапляється не так часто. По-друге, сам матеріал — такий собі мікс першої хвилі чорного металу й так само раннього смерть металу. Маємо гарну інструментальну роботу і вдале вплетення чистого вокалу, з гармонійним бонусним кавером на Obituary "Slowly we rot", який гурт виконує на кожному своєму живому виступі.

Якщо ви поціновувач вінтажних форм металу, то цей альбом має прийтися вам до смаку.

Youtube Music


Private Pyle — Ketamphetodrone (powerviolence)

Іронічний, сучасний, енергійний – це все про дебютник Private Pyle. Ми роками очікували павервайленс у топах року, і очікування було довгим — бо цей жанр, на диво, непопулярний зараз в Україні. Проте цей альбом тут не тому, що немає жанрової конкуренції. Спроможність описувати сьогодення та проблеми, що оточують нас, з посмішкою та запалом — ось що дійсно відрізняє цей альбом не тільки у жанрі, а й в цілому.

Spotify I Apple Music I Youtube Music


RAGE AGE — Ліберта (hardcore)

2023 рік став досить плідним у плані випущених записів українських хардкор-гуртів. Але це все загалом були сингли та мініальбоми, на великі роботи спромоглось лише декілька команд. Серед таких є Rage Age із Чернігова і їхній перший повноформатний альбом "Ліберта".

Це пряма й доступна металізована музика, що викликає асоціації з гуртами на кшталт Madball, Pro-Pain чи Hatebreed. Тобто така, що може сподобатися будь-якому поціновувачу важкої гітарної музики, а не лише меломанам від хардкору. Матеріал зроблений за старою перевіреною схемою: швидкі рифи змінюють середньотемпові шматки, які гарно розкачують слухача, а вокаліст не скупиться на хукові моменти. Лірика українською з протестно-соціальною тематикою. Гарний реліз, який, проте, лишився відносно непоміченим навіть серед поціновувачів хардкору.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Red Eyed Hyena — Tried & True (stoner)

Українська повільна сцена має міцне коріння і десятки вдалих зразків для наслідування, тож не дивно, що франківський стоунер/дум гурт Red Eyed Hyena вже з першого свого альбому приємно вражає слухача.

Приблюзована важкість цього релізу в’їдається в пам’ять як іржа — повільно, але напевно. Він ідеально витриманий і виправдовує всі очікування щодо себе, які можуть виникнути вже після інтро. І навіть попри те, що це саме дебютник, у ньому вже є та позитивна зухвалість, зазвичай притаманна пізнім релізам гуртів.

Spotify | Apple Music | Deezer | Youtube Music


Repress — Repress EP (hardcore punk)

Один із найактивніших молодих українських хардкор гуртів уже досить довгий час здобував собі репутацію живими виступами й нарешті цьогоріч презентував дебютний мініальбом. Це стомповий хардкор, злий і нахабний. Тут є певна доля металу, як у гітарних партіях, так і у вокалі, що в багатьох асоціюється з одним класичним флоридським смерть метал гуртом. Це певним чином урізноманітнює звук гурту, але водночас не заважає залишатися в рамках "hardcore for hardcore". Гарний дебют, який видає гурту досить сильний кредит довіри на майбутнє.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music

Rippedd — maybe in another life? (shoegaze)

На дебютному повноформатнику Rippedd видали приємний лоуфайний шугейз у кращих західних традиціях 90-х. Його можна назвати певною мірою реставрацією, однак занадто вдалою, щоб до цього чіплятися, тим паче альбом вийшов дуже цілісним і назвати хоч якийсь його трек прохідним не вийде.

Це дуже мрійлива та серпнево-нічна робота, тепла і. просто гарна. Від обкладинки, до наповнення. Тож якшо шукаєте до свого плейлиста мрійливу музику зі щільним гітарним звуком — "maybe in another life?" стане ідеальним саундтреком.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Shinagawalove — Vortex (black metal)

Прогрес та сміливість — ці два слова загалом можуть описати усю цьогорічну творчість блекового проєкту Shinagawalove, знайомство з якою для більшості меломанів якраз і почалося з "Vortex". Це нетривіальний підхід до блеку, де автор із самого початку вирішив заміксувати такі його напрями як depressive, suicidal і atmospheric, але, здається, вирішив на цьому не зупинятися.

Shinagawalove не обов’язково концентрується на технічності виконання або складних структурах, це радше робота з простішими музичними формами, що дає змогу сконцентруватися на втіленні креативних рішень. Виходить то сумно, то похмуро, а то й танцювати хочеться. До того ж скіл виконавця та сміливість творчих рішень явно росте від релізу до релізу, отож, обраний у нашому топі альбом — радше формальність та привід ознайомитися з усією цьогорічною дискографією Shinagawalove.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Sorrowful Land — Faded Anchors Of The Past (doom death metal)

Темна конячка серед цьогорічних українських метал релізів. Sorrowful Land — це проєкт харківського мультиінструменталіста Макса Молодцова, а альбом "Faded Anchors Of The Past" є третім у його дискографії. Це мелодійний приречений смерть метал, такий, як його прийнято робити зараз; повільна музика, навантажена важкими, але мелодійними гітарами, з класичним для цього напряму низьким гроулом і великою кількістю чистого мелодійного вокалу. Атмосфера релізу одночасно меланхолійна у своєму настрої та епічна у величі загального звуку. Дуже сильна робота, зроблена за канонами жанру, на яку варто звернути увагу кожному поціновувачу українського металу.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Stoned Jesus — Father Light (stoner rock)

У розпал повномасштабної війни та за неможливості презентувати свою творчість закордонній аудиторії, Stoned Jesus все ж видали п’ятий повноформатник "Father Light", який, очікувано, демонструє високий рівень майстерності всіх учасників гурту. Ця робота, як і її попередниці, далеко відходить від канонів стоунер-року, щедро та гармонійно замішуючи елементи цього жанру з прогом, думом, гранжем 90-х і навіть трішечки постпанком в дусі The Cure. За можливості ловіть нагоду почути це все наживо, доки гурт перебуває в Україні.

Стримінги


Subscum — Schism EP (grindcore)

Грайндкор як стиль у нас непопулярний: водночас у країні можуть бути два-три активні гурти, і то з року в рік це одні й ті самі люди. Такі собі ентузіасти, що вперто тягнуть на собі цю ношу. Є такими й кияни Subscum. Учасники гурту далеко не новачки, за їхніми плечима купа років активності й не один екстремальний проєкт.

Мініальбом "Schism" є другим студійним релізом у дискографії Subscum. Це гарний жанровий зразок, зі злим і похмурим матеріалом. Звук брудний і непричесаний, гітарний матеріал вдало замішується із шумовими колажами та різноманітними семплами. Вокали, класичні для стилю, низький і високий, вдало втоплені в загальному міксі. Як результат, слухач отримує гарний грайндкор реліз, що і звучить сучасно, і чітко транслює шану до класики.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Super Pink Moon — "IRON RAIN" & "Inertia" (post-rock)

До сольного проєкту вокаліста й гітариста стоунер-рок гурту Somali Yacht Club, очікування були доволі високі, зважаючи на рівень основного колективу, і тут Ігор Пришляк не те що не підкачав, а зміг за один рік випустити два такі потужні релізи, що складно обрати, який із них кращий, тому даємо їх разом.

Ці два альбоми вийшли своєрідними оповідями воєнного часу. Ескапічний "IRON RAIN" містить елементи іншого всесвіту й тому, мабуть, у ньому значно більше мажорних тонів, які нині важко відшукати в повсякденні. Натомість сусідній "Inertia", що виявився смерканням проєкту, оглушує реальністю. Нервова трійця останніх треків, "Mariupol", "Stampede" і "Fearknight", змушує до блукань мелодіями, кінець яких дуже умовний, але, безумовно, захопливий.

Стримінги


Svitlana Nianio & Tom James Scott — Eye of the Sea (experimental)

Світлана Няньо, один із символів відродження питомо української музики у 90-х, на щастя, не покинула музичну творчість, як декотрі з її не менш талановитих колег, і продовжує радувати допитливого слухача водночас знайомим, але й завжди свіжим експериментальним підходом, цього разу підсиленим ще і співпрацею з британським колегою.

Згадка моря не символічна у випадку цього альбому, як це іноді буває. Він дійсно як півсонний гідровсесвіт, сповнений невідкритих див. У цього альбому є глибокий спокій, який можна пригадати, певно, хіба лише у творчості Марка Голіса. Загалом же "Eye of the Sea" — дуже тендітний і незвичайний альбом, що потребує кількох прослуховувань насамоті.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Terminal Wound — Terminal Wound EP (metallic hardcore)

Той випадок, коли гурт цікавий уже самим складом учасників. Музиканти Terminal Wound грають у таких колективах як Reminded, Wormitorium, Tank-2000, і вже тільки із цього зрозуміло, що на нас чекає якісна робота. Хлопці видали чотири треки металізованого хардкору з відсилками до жанрових гуртів 90-х, де в першу чергу на думку спадає класика європейського хардкору, на зразок Kickback. Гарний матеріал та непідробна зла атмосфера запису роблять свою справу, тож реліз впевнено потрапляє в наш цьогорічний топ.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Three Eyes of the Void — The Atheist (black metal)

Поки White Ward пожинають плоди свого успішного минулорічного альбому, у ніші українського постблеку отримав нагоду проявити себе проєкт Three Eyes of the Void. Їхній цьогорічний альбом вдало балансує між меланхолійним постблековим звучанням та більш брутальним і класичним для чорного металу звуком. Водночас і через специфіку звучання, і той факт, що цей реліз пройшов складний кількарічний шлях змін, його не можна назвати калькою на одеських колег, навіть коли гурти ділять між собою саксофоніста. Усе ж Three Eyes of the Void звучить важче та ближче до своїх консервативніших колег по сцені, ніж White Ward. Але та міра експериментальності, мелодійності та меланхолійності, яку все ж дозволив собі гурт, вдало відтіняє його на фоні багатьох інших цьогорічних блекових релізів.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


True Tough — Invaders Will Die EP (metallic hardcore)

Цей рік став дуже важливим для гурту. True Tough були активні наживо, зіграли на фестивалі Файне Місто, відкатали тур з Mordox у другій половині року і відчутно збільшили свою фан-базу. Також весь рік гурт випускав новий матеріал, серед якого головним релізом став мініальбом "Invaders Will Die".

Тут хлопці відійшли від єврокору в сторону більш відвертого металу. Кількість смерть метал рифів зашкалює, два екстремальні вокали (низький і високий) вправно заміксовані в загальну стіну звуку, який потужно качає. Усього три треки, але їхньої насиченості цілком вистачає, щоб задовільнити слухача.

У гурту вже є плани щодо майбутніх релізів, тому цікаво буде почути, у сторону якого звуку True Tough підуть далі.

Spotify I Deezer I Apple Music I Youtube Music


VMRE — DON'T BLINK EP (blackened hardcore)

Одеський гурт VMRE з моменту своєї появи міцно заявив про себе і з музичної точки зору, і з позиції суспільно-культурної. Паралельно з випуском першого мініальбому музиканти презентували також і маніфест із роздумами про стан українського андеграунду та культурний ресентимент, а також власним бачення, що із цією ситуацією робити.

Музично ж це хардкор, змішаний із блек-металом та крастом, зроблений за західними зразками, але з орієнтацією на локальну специфіку. Для орієнтира можна згадати гурти Full Of Hell, Nails або Jesus Piece. І, певно, найголовніше — це один із найякісніших представників DIY-звуку за цей рік.

Укупі з вдалою візуальною презентацією VMRE викликає інтерес та демонструє потенціал подальшого якісного розвитку.

Spotify | Apple Music | Deezer | Youtube Music


Wentseat — Dichroic (rock)

Перший альбом рок-гурту Wentseat, попри антиутопічні похмурі сенси, закохує. Його композиції одна за одною вибухають кульмінаційними сплесками, а до цього повільно просочуються в душу. Бас-гітарист гурту Тарас якось сказав нам, що одне з його бажань, це щоб їхні пісні ставали своїми для слухачів. І на перший раз музикантам це цілком удалося. Тож, якщо ви не шукаєте в музиці нойзових експериментів чи підвального DIY-саунду, а натомість хочете почути простий, якісний і знайомий десь на рівні підсвідомості рок епохи постґранжу, це ідеальний альбом для подібних цілей.

Spotify | Apple Music | Deezer | Youtube Music


Wiseword.Nidaros — Х​р​о​н​і​к​и (dark folk)

Не можна не тішитись тому факту, що Сергій Гололобов, засновник та вокаліст дарк-фолк гурту Wiseword.Nidaros ввів нас усіх в оману, коли минулого року написав, що проєкт більше не випускатиме нових релізів. "Хроніки" — це вже восьмий студійний альбом гурту, як завжди експериментальний та аскетичний. Тематика також незмінна — полум’яне християнство та зречення, а концепцією альбом завдячує твору Клайва Льюїса "Хроніки Нарнії". Частково книга вплинула й на звучання альбому, через що він звучить дещо фентезійніше, ніж його попередники.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


Wormitorium — Katarg EP (death metal)

Темна конячка українського смерть металу цього року несподівано для багатьох випустила новий мініальбом. Уперше Wormitorium заявили про себе у 2020 році, оприлюднивши двопісенне демо. Воно отримало як купу схвальних відгуків серед поціновувачів OSDM за кордоном, так і інтерес серед нечисленних місцевих фанатів цієї хвилі екстремального металу. Далі у 2021 році був сингл "Demigod" і ось уже цьогоріч проєкт повертається з новим трьохпісенним мініальбомом.

Після зміни складу гурту матеріал на новому релізі став складнішим, що чути і в інструментальних партіях, і в структурах пісень, які стали більш заплутаними. Звук став чистішим, порівняно з минулими записами, але при цьому гурт не втратив своєї брутальності. Окремо варто відзначити, як складна інструментальна частина вдало гармонує з примітивним низьким гроулом (привіт фінам Demelich). Як результат, ми маємо міцний, конкурентноспроможний жанровий реліз, який цікаво слухати.

Spotify I Apple Music I Deezer I Youtube Music


YUVI — По тобі (breakcore)

Дебютний мініальбом київської продюсерки Уляни Автенюк — це інтелігентний глітчевий брейккор. Напрочуд різноманітний та гармонійний шестипісенний реліз балансує між автентичним і вкрай сучасним: агресивні шумні синти поєднуються з фолковими елементами, приджазовані саксофонні семпли з футуристичними глітчами. Укупі зі сміливими та неочікуваними саунддизайнерськими рішеннями ці фактори роблять "По тобі" чи не найбільш оригінальним електронним релізом року.

На живих виступах яскраво прослідковується вплив української електронної сцени 90-х. А до очевидних на альбомі відвертості та тендітності додається ще і провокативна впевненість.

Стримінги


Zombie Attack — Labyrinth (thrash metal)

Чи не найвідоміші українські треш-металісти повертаються після тривалої перерви з новим повноформатником, який усе так же спонукає фанів гурту й пересічних слухачів відрощувати довгі патли, і з келихом свого улюбленого сорту пива вриватися прямо під сцену в сьоркл-піт.

Це той самий треш метал, усе такий же простий і танцювальний, але цього разу кросоверної веселості стало трохи менше, зате додалось бадьорої люті. Матеріал злий і хуковий, а реліз, як часто зараз прийнято, лаконічний — усього 7 треків на 24 хвилини. Окремо варто виділити останній трек, де додаються гарні мелодійні моменти й шикарне соло посередині. А доповнює картину традиційно гарна обкладинка від Шкіпера.

Стримінги


А найкращі релізи минулого року, за версією нашої редакції, ви знайдете за цим посиланням

Neformat.com.ua ©