Death Rate A Politics закликає вчитися на помилках минулого

Хмельницький гурт презентував новий сингл "москаль НЕ брат" та кліп до нього. Це вже не перша пісня, яку музиканти написали як рефлексію на події після 24 лютого, але точно найяскравіша. 

Нова пісня була створена доволі швидко, за 10-15 хвилин, під впливом перегляду відео Загону Кіноманів про "хароших рускіх". Інструментал також зазнав лише незначних редакцій, і по суті у квітні трек вже був готовий. За запис, зведення та мастеринг відповідали самі ж учасники гурту. 

"Меседж, я гадаю, дуже простий і зрозумілий: аби не припускатися помилок минулого, краще заздалегідь не брататися", — розповів у коментарі нашому виданню учасник гурту Тарас Юровський.

Узагалі творчість Death Rate A Politics точніше буде описувати тегами дарквейв, постпанк, електронна музика, але в цьому випадку маємо яскравий вайб панк-року та фолкових мотивів. Тарас пояснює, що з 2009 року і досі грає панк у хмельницькому гурті В.С.Г.Д. (В сраку громадську думку), тож звідси й бачення треку. Він також додає, що експериментальність загалом притаманна цьому проєкту: 

"Сказати, шо у нас виключно електронік чи дарк не можна, чи що це постпанк, теж сумнівно. Не було цілі робити музику в якомусь напрямку і все. Було бажання робити музику, як відчувається, мінімалістично, просто, з загадкою чи просто в лоб, із сарказмом, фарсом, іронією та самокритикою, рухливу і повільну, театралізовану. Тому такі експерименти, це цілком в дусі драпу"

Важливою частиною композиції є яскравий відеокліп, де музиканти доволі забалансовано перемішали народні костюми з сучасними образами. Тарас сам намалював розкадровку до кліпу, прописав всі потрібні для зйомок елементи, образи, реквізит ще у травні, але безпосередньо зйомки відбулися у серпні. Тривали вони один день і проходили у хмельницькому театрі імені Михайла Старицького, де музикант працює актором.

Участь у кліпі взяли артисти балету театру, друзі та дружина Тараса, а режисерську роботу в зйомках зробив Денис Востріков. Режисером монтажу був Максим Воскрекасенко, учасник проєкту "Хащі".

Узагалі ж колектив одним з перших почав співати про повномасштабну війну. Наприклад, варта уваги їхня пісня від 7 березня (плеєр вище). 

"Гадаю, війна нікого не обійшла осторонь. В різній мірі, але ми всі причетні, принаймні свідомі точно. Та й на свідомість це вплинуло зокрема. Кожен з нас зараз робить все можливе зі свого боку для нашої перемоги. Своє приміщення ми розібрали, ще в перші дні. В нас була заглушка з матраців, які ми зняли і відправили на один з запитів в обласну лікарню.

Я не знаю, що зараз писати. Всі емоції — це або ненависть до русні, до зрадників, колаборантів і просто ватних і злих людей, або розпач, і хочеться ридати від того, яку ціну ми платимо за нашу незалежність, за право жити та мати народність. Дуже страшна ціна", — розповідає Тарас.

Зараз гурт хоче зняти відео на кілька попередніх треків, не про росіян, але загалом конкретних планів не має. Водночас у гурту є проєкт дитячого музичного контенту — зацінити короткометражну музичну казку "Пан Коцький" можна на каналі "Пан і Казка".

"Зараз важливо заповнювати простір україномовним контентом, і не лише музичним. Треба вирощувати майбутнє покоління і плекати в них любов до українського, дати їм гідну альтернативу тому контенту, що вони звикли вживати з запорєбріка. Ну, а як тільки русня капітулює, а це буде, можна дати урочистий концерт на честь перемоги", — додає Тарас

Death Rate A Politics / [D R A P] — хмельницький гурт, створений у 2016 році. З моменту першого релізу музиканти випустили близько 20 різнопланових релізів, стиль у яких коливається від похмурого постпанку до темної електроніки.

Death Rate A Politics у мережі:

https://soundcloud.com/deathrateapolitics
https://www.facebook.com/deathrateapolitics/
https://deathrateapolitics.bandcamp.com
https://www.instagram.com/deathrateapolitics/
https://linktr.ee/D.R.A.P