КАТ знайшли та видали свій "Поклик"

Сьогодні, на п’ятнадцятий день війни, харків’яни КАТ випускають свій третій повноформатний альбом із символічною назвою "Поклик". Певна річ, передбачити обставини, за яких він вийде, було неможливо, але вже тепер музиканти присвячують його цій війні та всьому, що її стосується.

"Ці пісні присвячуються тим, хто боронить Украіну від руських окупантів. Ці пісні присвячуються загиблим у війні. Ці пісні присвячуються нашому зруйнованому місту. Ці пісні присвячуються кожному та кожній в Україні, бо нема таких, кого не зачепила війна. Можна зруйнувати міста та вбити людей. Але неможливо зламати волю й дух", – кажуть музиканти.

Як ми вже зазначали раніше, цей альбом КАТ записували протягом вересня-листопада 2021 року на студії Spivaki records. Наразі є сподівання, що студія вціліла, адже розташована порівняно далеко від місць боїв, але певності в цьому нема.

За мікс та мастеринг відповідав Зак Вікс (Zach Weeks) із американської God City Studio, із якою КАТ співпрацювали під час запису альбому "Это случится с тобой".

"Альбом був записаний за три поїздки — ми виїжджали на кілька днів із Харкова, і повністю занурювалися в запис. Жили на студії та цілими днями записували з невеликими перервами на відпочинок. Це був наш перший подібний досвід, коли ти повністю сконцентрований тільки на одній справі, нічого не відволікає, і це дуже позначалося на процесі та результаті", – розповідає ударник гурту Андрій Касяненко.

Це перший повністю українськомовний альбом гурту, ну, і тепер вже однозначно можна сказати, що вибір мови текстів не був випадковим.

"Цей альбом, по-перше, все ж таки про пошук своєї ідентичності. Ми з російськомовного міста, але українська мова для нас не є чимось інородним, хоч ми й не спілкуємося українською в побуті (принаймні поки що). Мені особисто було дуже цікаво досліджувати власні стосунки з мовою через цей процес, побачити, чи зможу я висловити те, що хочу, чи може КАТ органічно звучати українською. Чи нам вдалося – вирішувати вже слухачам", – ділиться гітарист тріо Кирило Бренер.

Тематично музиканти намагалися провести лінію між минулим та теперішнім (як особистим, так і глобальним). Після початку широкомасштабної війни ці тексти почали сприйматися самими учасниками вже зовсім по-іншому, а деякі з них навіть здалися пророцькими.

За створення обкладинки відповідали одразу три людини – Дар’я Полукарова, Анастасія Дюкарева та Андрій Касяненко. Для створення картинки вони спеціально накупили купу фруктів і квітів та знімали процес їїнього поступового гниття.

"Моя дружина працює фотографом і, в основному, спеціалізується на зйомках їжі в дуже стилізованому вигляді. Так з'явилася ідея зробити красиву та атмосферну обкладинку з овочів, фруктів та квітів, що утворюють одну велику картину. Але головною фішкою було показати це все з різницею в кілька тижнів, коли все згниє, покриється цвіллю, і просто помре", – додає Андрій.

Але, тим не менш, фотографія показує, що і з плином часу та після гниття предмети залишаються по-своєму красивими.

Альбом "Поклик" вийшов за підтримки лейблів Neformat Family та Trismus Records. Запланований реліз на касетах поки під питанням, а концерти-презентації альбому в різних українських містах довелося скасувати через війну в Україні. Один із учасників гурту вже покинув рідний Харків, який лишається під активними обстрілами росіян, а решта досі перебуває у місті.

Всі кошти від продажу альбому на Bandcamp лейбли перерахують у фонд "Повернись живим", або ви можете особисто допомогти Україні іншим способом – https://linktr.ee/HowToHelpUkraine2022

КАТ – харківський гурт, заснований у 2013 році, що нині тяжіє за звучанням до постхардкору. В теперішньому складі з трьох учасників колектив видав альбоми "Это случится с тобой" (2019) та "Поклик" (2022).

КАТ в мережі:

https://www.facebook.com/katkharkiv
https://kathc.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/kat.band.kh/
https://soundcloud.com/band-424711897

Фото обкладинки – надали музиканти