Українське фестивальне літо: що можна послухати

Наближається час, заради якого ми беремо відпустки та вихідні, не поспішаємо додому, лише б тільки жадане сонце тішило нас своїм промінням. А якщо увечері його замінять сотні PAR прожекторів? Ми розглянули лайн-апи літніх українських фестивалів, аби зрозуміти, які закордонні хедлайнери на них вартi уваги. 

 

Atlas Weekend

 

Варто почати з події, що встигла прославитися, як найбільший український та навіть східноєвропейський фестиваль – Atlas Weekend (Київ, 9-14 липня). Цьогорічна програма, як і завжди, вражає своїм характерним різноманіттям:

  • A$AP Rocky - володар золотих і платинових альбомів, перших ступенів у чарті Billboard 200, "Ґреммі" в номінації Best Music Video і контрактів з найкращими американськими лейблами вперше виступатиме в Україні.
  • Dog Eat Dog – відомий своїми експериментами зі спотвореним гітарним звуком та реп-вставками американський репкор гурт, що функціонує ще з початку 90-х.
  • The Vaccines – молоді інді-рок виконавці із Британії, представники старого й поважного лейбла Columbia Records, третя позиція чартів BBC Sound of 2011.
  • Liam Gallaher – легендарний вокаліст британського гурту Oasis, одна із найяскравіших фігур брит-попу та рок-н-ролу 90-х років.
  • The Subways – амбітні британські панки, яких недарма продюсує Бутч Віг, відомий своєю співпрацею із Nirvana, The Smashing Pumpkins, Sonic Youth, etc.
  • Health - американський noise rock гурт, широкому колу добре відомий за піснею "Blue Monday", що стала саундтреком до фільму "Atomic Blonde"

З-серед іноземних виконавців ще варто зацінити Unkle, Drowning Pool, Dub FX, Everlast, Tesseract, Black Peaks, Korpiklaani, Adept, Skindred. Також на цей період до Києва з’їдеться чимало вітчизняних виконавців, серед яких Stoned Jesus, INDT, Alyona Alyona, Jinjer, Cape Cod, Velikhan, Space of Variations, Sasha Boole і багато інших, вартих уваги, артистів. 

Гарним бонусом для відвідувачів фестивалю стане літня Music Conference Ukraine, на яку безкоштовно можуть потрапити усі, хто має квитки на Atlas Weekend.

Ціна питання - 1150-7000 гривень залежно від типу квитка та кількості днів

 

Upark

 

Наступний після Атласу – фестиваль-велетень, завдяки якому наша столиця відчувається такою розвиненою та вартою уваги світових артистів – Upark (Київ, 16-18 липня).

Цього разу рок-сцену там випробують: 

  • Bring Me the Horizon - досить відомий британський дезкор колектив.
  • Thirty Seconds to Mars - відомий на весь світ завдяки своєму засновнику американський альтернативний гурт.
  • Nothing but Thieves – інді-рокери британського походження, обранці Radio 1 та таких колективів, як Arcade Fire і Muse в якості "розігрівачів" сцени.
  • Die Antwoord – культовий гурт із ЮАР, представники zef культури та жанру альтернативного хіп-хопу.

Окрім згаданих вище та декількох інших іноземних колективів, українська аудиторія матиме нагоду почути Ivana Dorna, якраз на злеті його слави.

Ціна питання -1500-6100 гривень залежно від типу квитка та кількості днів

 

Dnipro Jazz Fest

 

Рухаємося з Києва вниз по Дніпру і дістаємося до наступної, гарячої від дихання духових інструментів, точки – Dnipro Jazz Fest (18-21 липня, Дніпро).

Минулого року фестиваль відсвяткував 50-ту річницю з моменту свого заснування, а у 2019 продовжує традицію, запрошуючи до виступу на пірсі людей маловідомих та, навпаки, відомих кожному:

  • Franz Bauer – німецький музикант, активний учасник багатьох соул- та джаз-проектів на території Німеччини, надає перевагу маримбі й вібрафону над звичайним ксилофоном.
  • Tony Momrelle – британський ритм-енд-блюз та соул композитор, що встиг прославитися на увесь світ, отримавши прізвисько "другого Стіві Вандера", колишній соліст популярного гурту Incognito, відомий співпрацею із Вітні Гьюстон, Шаде Аду, Елтоном Джоном.
  • Richard Bona – американсько-камерунський володар Ґреммі, не полишає елементів африканської музики, надаючи їм друге дихання у своїх альбомах.
  • Eli Degibri – талановитий саксофоніст-імпровізатор з Ізраїлю, знає як привести квінтет до успіху, що відзначили Премією Ландау за бенд-лідерство.

Ціна питання - 200-700 гривень за перший день та 400-700 гривень за другий 

 

Electric Meadow Fest

 

Пізнавши масштаби найвідоміших столичних фестів, можна пограти на контрастах, усамітнившись у глибинці сирого галицького Electric Meadow Fest (20-21 липня). За 30 км від Львова, у лісі, наодинці з магією й однодумцями виступатимуть:

  • Nadja – канадсько-німецький дует мультиінструменталістів, характеристику якого не укласти в одне речення, але якщо постаратися, то найближчий колективу дроун-метал. 
  • Five the Hierophant – загадкові лондонці, що везуть із собою похмурий doom.
  • THISQUIETARMY – монреальський артист-експериментатор Ерік Квач вважається піонером канадської експериментальної сцени, й доводить це своєю різножанровою музикою з 2005 року.
  • Goosla – польсько-український стонер дум квартет, що легко веде слухачів у трансцендентні подорожі. 

Перелік українських колективів теж досить потужний. На фестивалі виступатимуть Sex Blender, Ritual Service, Zoanthropy, The Cow, Solarian,  Gamardah Fungus. 

Ціна питання -  700 гривень (з 26 червня 800 гривень)

 

Faine Misto

 

На липень 2019 року "територія вільних людей" у Тернополі продовжує залучати до співпраці нові обличчя й знову вітає тих, хто вже встиг закохатися в атмосферу міжнародного фестивалю Faine Misto (25 – 28 липня). Серед хедлайнерів фестивалю:

  • Powerwolf -  незвичайний німецький павер-метал гурт спробує розворушити відвідувачів Головної Сцени своїм новим альбомом "’The Sacrament of Sin".
  • Аrch Еnemy - це поєднання гроулу, потужних рифів та мелодійних соло. Добре знаний в Україні і не тільки гурт, який варто хоча б раз побачити та почути наживо 
  • Rage -  легендарний німецький гурт з більше ніж тридцятирічною історією, взірець справжнього хеві металу. 

А також  Kadebostany, Eluveitie, Avatar, Heart Of A Coward, Eskimo Callboy та ряд інших. Dark Stage Файного зібрав "темних конячок" майже половини Західної Європи, а нашим читачам серед них варто почути:

  • Street to The Ocean – австрійський гурт, що привіз металкор із самого Відня.
  • Rideau – шведський метал-бенд, що базується у Стокгольмі та вже не вперше відвідує Україну.
  • New Disorder – італійці, які готові спричиняти безлад, якого ви ще не бачили, новий безлад, що бере початок у Римі як хардрок гурт й грізною хвилею насувається на Україну. 
  • NIAMH – ще один італійський колектив, який представляє жанр металкор вже не вперше на наших землях. 
  • Emil Bulls – мюнхенський ню-метал гурт, який матиме честь закрити Темну сцену фестивалю своїм інструментальним гуркотом.

Файне Місто вражає своїм "бездонним" лайн-апом. Тому наслухавшись іноземних талантів, слухач зможе повернутися до зрозумілого та пізнаваного українського відсотка виконавців, а саме до: 1914, ХЗВ, Velikhan, Pulatova, O'Hamsters, Bojevilla, Sasha Boole та інших. 

Ціна питання - 860-2700 гривень залежно від типу квитка та кількості днів

 

БезВіз

 

Ще один фест при Дніпрі широкому — БезВіз (Дніпро, 2-4 серпня). Цього року на нього заїхали два помітні закордонні колективи:

  • Lordi – фінський артистичний хардрок гурт, найвиразнішою рисою якого є переодягання у костюми й маски, переможці Євробачення 2006 року.
  • Crazy Town – американські виконавці оригінального напрямку рок-реп, виступають ще з далекого 1995 року, мають за плечима три студійні альбоми, декілька скандалів та досвід гри на розігріві у Red Hot Chili Peppers. 

Окрім того на фестивалі буде близько 15-ти українських артистів, які подорожуватимуть майже усіма згаданими фестивальними сценами протягом сезону. 

Ціна питання - 690-1200 гривень залежно від типу квитка

 

Zaxid Fest

 

Кожного літа українці затамовують подих у передчутті дійства, що має назву Zaxid Fest (Родатичі, 16-18 серпня). Але не все так просто із задоволенням зацікавленості, адже тут імена виконавців анонсують поступово. Наразі відомі декілька гуртів, які точно пощастить почути відвідувачам:

  • You me at six – британські поп-панки, які, надихнувшись Blink 182, створили власне звучання, і постійно б’ються за місце під сонцем у чартах.
  • Apocalyptica – фінський метал колектив, що має найнеочікуваніший для жанру інструментальний склад: три віолончелі та перкусія. Кавер гурт, що дійшов до виробництва власної музики.
  • Crossfaith – енергійні японці, що змішують у своїй творчості металкор із електронною танцювальною музикою та роблять це вдало з 2006 року.
  • Eyes Set to Kill – скрімо пост-хардкор гурт, один зі ста, які ви маєте почути за версією USA Today. 
  • Caspian – бувалі гості України, американський інструментальний пост-рок колектив, який повторно заявить про себе на українських теренах.

Також учасниками фестивалю стануть гурти Cradle of Filth (UK), Lacuna Coil (IT), After the Burial (USA) та ряд українських команд.  

Ціна питання - 1200 гривень за три дні (плюс 600-750 гривень за абонемент у наметоовому містечку) 

 

Українське фестивальне літо розквітло багатьма пропозиціями, які не обмежуються згаданими назвами. Окрім голосних розрекламованих фестивалів буде також багато локально відомих подій або івентів вузької спрямованості, очікування від яких не менші:

Нагадаємо, раніше ми також писали про 9 європейських метал-фестивалів, які варто відвідати цього року.

На обкладинці - фото kirai gigs 

Neformat.com.ua ©