Куди поїхати влітку: 9 європейських метал фестивалів

Літо вже близько, а отже пора готуватися до різноманітних європейських метал/панк фестивалів. І якщо ви саме з тих людей, які ще не визначилися, куди поїхати, або відкладали рішення наостанок, ця підбірка для вас.

Почнемо з справді масштабних та класичних фестивалів і поганої новини — тут ви дещо спізнилися. Наприклад, на сайті фестивалю Wacken Open Air знаходимо інформацію, що 75 тисяч квитків на нього вже розпродані, а рештки, можливо, знайдуться десь на партнерських сайтах. Подібна ситуація з Hellfest та Graspop Metal Meeting. На останній, наприклад, зараз доступні лише квитки на 22 червня вартістю € 99. Водночас такі фестивалі пропонують записатися у waiting list на випадок, якщо будуть випущені нові квитки або ж пропонують сайти з перепродажу квитків. Але на той же Hellfest на порталі TicketSwap черга на триденні квитки величезна — записуйтеся, 10842-им будете)

Hellfest

Коли: 21-23 червня
Де: Clisson, Франція
Лайн-ап: Manowar, Kiss, Tool, Dropkick Murphys, Def Leppard, Lynyrd Skynyrd, Dream Theater, Whitesnake, Gojira, Slayer, ZZ Top, Lamb Of God та інші.

Французький фестиваль, заснований Беном Барбо, є одним з найбільших метал фестивалів Європи, на якому виступають гурти з усіх піджанрів метал музики, таких як thrash metal, crust punk, Viking metal, nu metal і так далі. Хедлайнери цього року - Slayer та Manowar.

Wacken Open Air 

Коли: 1-3 серпня
Де: Wacken, Німеччина
Лайн-ап: Prophets of Rage, Slayer, Anthrax, D-A-D, All Hail the Yeti, Black Stone Cherry, Battle Beast, Beyond the Black, Avatar, Critical Mess, Cradle of Filth та інші.

Культова подія для фанатів металу. Ідея створення фестивалю належить двом людям: Томасу Йенсену і Холгеру Хюбнеру, які заснували його в 1990 році. Населення селища Вакен становить близько 2 тисяч чоловік, але на час проведення фестивалю чисельність його зростає до 80 000 — 100 000 чоловік. Загалом щорічно на фестивалі виступає близько 80-ти гуртів.

Graspop Metal Meeting 

Коли: 21-23 червня
Де: Dessel, Бельгія
Вартість: € 99 (приблизно 3000 гривень) за один день (22 червня)
Лайн-ап: Sabaton, Kiss, Within Temptation, Rob Zombie, Def Leppard, Lynyrd Skynyrd, Slash, Whitesnake, Gojira, Slayer, In Flames, Lamb Of God, Behemoth та інші.

Graspop Metal Meeting приваблює велику кількість відвідувачів з інших країн, що складає понад 150 тисяч металхедів. З 1996 року проводиться у Бельгії. Хеди цього року - Slayer, Rod Zombie, Stone Temple Pilots, KISS, Slipknot, Within Temptation. Найдешевші доступні квитки коштують 99 євро, тоді як ціна VIP-категорії сягає понад 300 євро.

Тож у випадку цих фестивалів радимо підписатися на їх офіційні сторінки, слідкувати за квитками та готуватися до поїздки, але вже на наступне літо. Варто також додати, що це далеко не єдині масштабні метал-фестивалі, але решту вам легко допоможе знайти гугл.

Також читайте. За кордон у пошуках музики: як безвіз вплинув на музичний туризм українців

Якщо ж побачити Kiss, Rob Zombie та Def Leppard на одній сцені — не ваша головна ціль, Європа пропонує чимало фестивалів середнього масштабу, де ви зможете побачити та почути, може, не настільки популярні гурти, але так само всесвітньовідомі та точно не з гіршим матеріалом.

Проблем з квитками тут менше, але порада думати про поїздку заздалегідь теж зайвою не буде, принаймні зекономите, адже ціни на квитки постійно ростуть, та й кемпінги не резинові.

Rockstadt Extreme Fest

Коли: 1-5 серпня
Де: Râşnov Fortress, Румунія
Вартість: 360 lei (приблизно 2300 гривень) до 16.06
Лайн-ап: Accept, Paradise Lost, Hypocrisy, Soilwork, Korpiklaani, Asphyx, Mgla, Adept, Betraying The Martyrs, Clawfinger, Dimmu Borgir, Unearth та інші.

Щороку на початку серпня Ришнов стає рок-столицею Румунії. У 2019 році Rockstadt Extreme Fest пройде уже всьоме на тих самих землях Трансільванії. Потенційних відвідувачів організатори приваблюють не лише досить міцним лайн-апом, але також гарними горами, близькістю до замку Дракули та міста Брашов.

Mystic Festival

Коли: 25-27 червня
Де: Kraków, Польща
Вартість: 279-999 pln (приблизно 2000-6800 гривень залежно від типу квитка)
Лайн-ап: Sabaton, Within Temptation, King Diamond, Emperor, Powerwolf, Trivium, Amon Amarth, Testament, Slipknot, In Flames, Powerwolf, Soulfly та інші.

Польща повертається на фестивальну карту Європи із метал-фестивалем Mystic Festival. Цьогоріч буде відроджений літній опен ейр, який пройде у Кракові відразу на двох майданчиках - Tauron Arena і прилеглому до нього парку. Slipknot стане головною зіркою фестивалю, але у лайн-апі чимало іменитих команд, так що чимось фестиваль нагадує міні-копію трьох перших подій цього переліку. Усього за 2 дні фестивалю на трьох сценах виступить 28 всесвітньовідомих гуртів.

Punk Rock Holiday 1.9 

Коли: 6-9 серпня
Де: Tolmin, Словенія
Вартість: €120-135,00 (приблизно 3700 гривень), але купити їх зараз можна лише в гуртів учасників Beach Stage
Лайн-ап: NOFX, Descendentss, Good Riddance, Sick Of It All, Pennywise, Ignite, Frank Turner & The Sleeping Souls, Less Than Jake та інші.

Як можна зрозуміти із назви та лайн-апу, цей фестиваль націлений, у першу чергу, на панк-спільноту. Цікава також схема продажу квитків: 3000 квитків ще у вересні-жовтні 2018-го продали самі організатори, а тисячу віддали на реалізацію гуртам-учасникам Beach Stage. На відвідувачів, окрім хорошої музики, чекає кемпінг у тіні дерев, оточений горами, середземноморський клімат, 2 пляжі, що належать фестивалю, головна сцена на алеї дерев, відсутність перешкод між гуртами та глядачами та пляжна сцена.

Into The Grave 

Коли: 9-11 серпня
Де: Leeuwarden, Нідерланди
Вартість: €55-65 (приблизно 1800 гривень)
Лайн-ап: Powerwolf, Meshuggah, Testament, Tesseract, Lacuna Coil, Crystal Lake, Anthrax, Hypocrisy, Soilwork, Sick of it All, Dog Eat Dog, Opeth та інші.

Ще один європейський метал-фестиваль з невеличкою хардкор сценою. Івент порівняно невеликий, але лайн-ап не сильно поступається конкурентам, а ціни на квитки при тому відчутно нижчі. До того ж це привід побачити Нідерланди.

Взагалі ми старалися, щоб у цій статті було і якесь географічне різноманіття, адже фестивалі — це часто не лише про музику, але й про звичайний туризм. А проте, найбільшу кількість позицій у нашому чарті захопила Чехія. Саме ця країна вже не один рік збирає українських меломанів і пропонує фестивалі на різний смак.

Brutal Assault 

Коли: 7-10 серпня
Де: Jaromer, Чехія
Вартість: € 102 (приблизно 3000 гривень) до 05.08
Лайн-ап: Mgla, Voivod, Agnostic Front, Violator, Decapitated, Anathema, Anaal Nathrakh, Wolfbrigade, Hypocrisy, Electric Wizard, Heilung, Higher Power, Slapshot, Taake, Testament та інші.

Фішкою цього фестивалю можна назвати той факт, що на афіші спеціально не виділяють хедлайнерів, натомість усі гурти подають в алфавітному порядку. І в цьому є певна логіка, адже щось цікаве для себе тут знайдуть і поціновувачі металу, і любителі хардкору, у просто меломани широкого профілю. Загалом цьогоріч заплановані виступи 130 гуртів на 5 різних сценах. Традиційно Brutal Assault відбувається у Яромержі, в Йозефові — фортеці 18-го століття.

Obscene Extreme № 21 

Коли: 3-7 липня
Де: Trutnov, Чехія
Вартість: €81 (приблизно 2400 гривень) до 6.06
Лайн-ап: Cannibal Corpse, Dropdead, GBH, Municipal Waste, Siege, Misery Index, Negative Approach, Vitamin X, ROT та інші

Історія фестивалю тягнеться ще з 1999 року, а на його сцені вистигла виступити майже тисяча гуртів. Найбільше ця подія підійде для фанатів екстремального металу, але там знайдуться і воркшопи, і аматорський реслінг і навіть окремі розваги для дітей.

Звісно, це не вичерпний перелік європейських фестивалів. Полегшити пошук вам допоможуть ресурси, на зразок, Festival Searcher або Music Festival Wizard, де ви зможете відсортувати події за географією, жанром, датою проведення та іншими характеристиками.

І наостанок дуже суб’єктивна порада від укладачки списку: подорожуйте, доки є безвіз, гроші та здоров’я, а ремонти та дорогий одяг почекають. Останні все одно за якийсь час доведеться оновити, а от спогади побудуть з вами значно довше.

Neformat.com.ua ©